«Η ακρίβεια αυτής της νέας μεθόδου είναι εντυπωσιακή», δήλωσε επιστήμονας
Ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που αναδημιουργεί τις εικόνες που κοιτούν οι άνθρωποι σκανάροντας παράλληλα τον εγκέφαλο.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε εικόνες αντικειμένων, όπως ένα αρκουδάκι, έναν πύργο ρολογιού και ένα αεροπλάνο, αφού οι συμμετέχοντες είδαν παρόμοιες εικόνες.
«Η ακρίβεια αυτής της νέας μεθόδου είναι εντυπωσιακή», λέει η Άιρις Γκρόεν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Αν και η εν λόγω τεχνολογία απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη για δημόσια χρήση, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδειχθεί χρήσιμη για την κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό των ανθρώπων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δοκιμάστηκε σε μόλις τέσσερις ανθρώπους.
Μόλις οι επιστήμονες τελειοποιήσουν λίγο περισσότερο την ιδέα και την τεχνολογία, οι γιατροί μπορεί τελικά να είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν ανθρώπους. Αυτοί που πάσχουν από παράλυση, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μέσω αυτών των εικόνων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στην έρευνα γύρω από τα όνειρα ή ακόμη και να κατανοήσουν το πώς άλλα ζώα αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία βρίσκονται ανάμεσα στους επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτό το εργαλείο. Η ομάδα μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σε επιστημονική δημοσίευση, η οποία όμως δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους.