Μια τόσο απλή αλλά απόλυτα αναγκαία έκφραση, την οποία πολλοί Ιάπωνες έχουν «ξεχάσει».
Κάποιοι κάνουν μαθήματα ξένων γλωσσών, άλλοι επιστρέφουν στα θρανία για επιμόρφωση πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο. Στην Ιαπωνία μερικοί άνθρωποι προσπαθούν τώρα να μάθουν ξανά πώς να χαμογελούν.
Μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο το 2020, οι άνθρωποι στη χώρα υποχρεώθηκαν -όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες της υφηλίου- να φορούν μάσκες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun, μετά την πρόσφατη άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας, πολλοί άνθρωποι παλεύουν να προσαρμοστούν στη ζωή χωρίς κάλυμμα στο πρόσωπό τους.
Μερικοί έχουν ξεχάσει πώς να χαμογελούν και νιώθουν την ανάγκη να επανακτήσουν αυτή την έκφραση του προσώπου, αναφέρει η εφημερίδα.
Οι συνεδρίες που διοργανώνονται από το Κέντρο Αρωγής Ηλικιωμένων Akabane έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, με όλο και περισσότερα άτομα να ζητούν ατομικά μαθήματα από τα τέλη του περασμένου έτους.
Ο αριθμός των αιτούντων αυξήθηκε κατά 4,5 φορές αφότου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η κυβέρνηση θα απέσυρε τη σύστασή της για χρήση μάσκας.
Μόλις τον τρέχοντα μήνα, η Ιαπωνία είπε ότι τα καλύμματα προσώπου θα πρέπει να αποτελούν ατομική επιλογή και υποβάθμισε τη σοβαρότητα του ιού. «Με τη χρήση μάσκας να έχει γίνει ο κανόνας, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες ευκαιρίες για να χαμογελάσουν, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν αποκτήσει κόμπλεξ σχετικά με αυτό», εξήγησε στην Asahi Shimbun η Κέικο Καουάνο, που δηλώνει «προπονήτρια» στην εταιρεία «εκπαίδευσης χαμόγελου» Egaoiku.
«Η κίνηση και η χαλάρωση των μυών του προσώπου είναι το κλειδί για ένα καλό χαμόγελο», διευκρίνισε.
via Associated Press
Αλλά πώς γίνονται τα μαθήματα; Στους συμμετέχοντες δίνεται ένας καθρέφτης χειρός για να ελέγχουν την πρόοδό τους και τα χαμόγελά τους, με κάποιους να προσαρμόζουν την έκφραση του προσώπου τους μέχρι να είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του φυσικού τους χαμόγελου.
Ο Γιασούκο Γουαταράι, ένας από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα, δήλωσε στην εφημερίδα Mainichi Shimbun: «Τα χαμόγελα είναι απαραίτητα για την επικοινωνία χωρίς μάσκες. Θέλω να εφαρμόσω όσα έμαθα σήμερα σε εθελοντικές δραστηριότητες και άλλες συγκεντρώσεις».
Η Καουάνο είπε ότι θέλει οι άνθρωποι να περνούν χρόνο, χαμογελώντας περισσότερο για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία. «Το χαμόγελο όχι μόνο κάνει καλή εντύπωση στους άλλους και διευκολύνει την επικοινωνία, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα να νιώθεις πιο αισιόδοξος» πρόσθεσε.
Μερικά από τα οφέλη του χαμόγελου
Σύμφωνα με το Delaware Psychological Services, μερικά από τα οφέλη του χαμόγελου περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 διαπίστωσε ότι το γνήσιο, έντονο χαμόγελο συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Τα πιο συχνά χαμόγελα βοηθιούν, εξάλλου, στην ανύψωση της διάθεσης. Οταν οι ενδορφίνες απελευθερώνονται για να εξουδετερώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ορμονών του στρες, το σώμα μας χαλαρώνει και η αρτηριακή πίεση πέφτει, σύμφωνα με τον ιστότοπο Henry Ford Health.