Η εκτέλεση αυτών των ανδρών έπειτα από δίκες που γενικά θεωρήθηκαν παρωδίες θα αποτελούσε προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια στο Ιράν», έκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Πέμπτη το Ιράν να μην προχωρήσει στην εκτέλεση, που πιστεύεται πως θα γίνει «άμεσα», τριών ανδρών καταδικασμένων σε θάνατο επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Ισλαμική Δημοκρατία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τον ιρανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα και καλούμε το Ιράν να μην προχωρήσει σε αυτές τις εκτελέσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, απηχώντας ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ματζίντ Καζέμι, Σάλεχ Μιρχασέμι και Σαΐντ Γιαγούμπι συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2022 έπειτα από διαδηλώσεις στην πόλη Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν). Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιανουάριο.
👉 @amnesty is gravely concerned that Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi and Saeed Yaghoubi are at imminent risk of execution at central Esfahan prison (also known as Dastgerd prison) after Iran’s Supreme Court upheld their unjust convictions and death sentences in early May 2023. pic.twitter.com/1R1qiawlIB
— Amnesty International (@amnesty) May 12, 2023
Η υπόθεση του Ματζίντ Καζέμι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αυστραλία, όπου ζουν συγγενείς του.
«Η εκτέλεση αυτών των ανδρών έπειτα από δίκες που γενικά θεωρήθηκαν παρωδίες θα αποτελούσε προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια στο Ιράν», έκρινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στον Τύπο, συμπληρώνοντας πως η Τεχεράνη μοιάζει να μην «έμαθε τίποτα» από τις μαζικές κινητοποιήσεις.
Την περασμένη χρονιά οι αρχές του Ιράν προχώρησαν στην εκτέλεση τεσσάρων διαδηλωτών, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού του πληθυσμού, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 με έναυσμα τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή τους για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.
Σύμφωνα με ΜΚΟ, το 2022 έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις στο Ιράν από το 2015 και ο ρυθμός τους εντάθηκε ακόμη περισσότερο φέτος. Η Iran Human Rights (IHR), οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, καταμετρά τουλάχιστον 223 εκτελέσεις εντός 2023.