«Ήταν όλες οι μπαγκέτες καλές και όμορφες, αλλά αυτή ήταν εξαιρετική» υποστηρίζει μέλος της κριτικής επιτροπής
Για να φτιάξεις την καλύτερη μπαγκέτα που θεωρείται η επιτομή της γαλλικής αρτοποιίας θέλει τέχνη, μεράκι και σκληρή δουλειά.
Eπίσης, η γαλλική μπαγκέτα είναι προστατευόμενο είδος και με τη βούλα. Ένα χρόνο πριν, εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Φέτος, στον διαγωνισμό για την καλύτερη μπαγκέτα των Παρισίων, έκανε την έκπληξη ένας 37χρονος αρτοποιός από τη Σρι Λάνκα.
Η μπαγκέτα με το «νούμερο 142», που έψησε o ο Θαρσάν Σερβαραγιά πήρε το πρώτο βραβείο, όπως αναφέρει ο CNN. Ο Θαρσάν ήρθε στη Γαλλία το 2006, σε ηλικία 21 ετών. Δούλεψε σκληρά και τελικά οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι.
Το αρτοποιείο του «Au Levain des Pyrénées», βρίσκεται σε μια ήρεμη γειτονιά στο 20ο διαμέρισμα του ανατολικού Παρισιού.
Στις 10 Μαΐου, στην 30η διεξαγωγή του διαγωνισμού, αρτοποιοί ήρθαν νωρίς από όλη την πόλη για να υποβάλουν τις συμμετοχές τους. Το έπαθλο: η τιμή να προμηθεύει ο νικητής με μπαγκέτες για ένα χρόνο το Παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου, συν 4.000 ευρώ.
«Ο διαγωνισμός, ο παλαιότερος του είδους του στη Γαλλία, είναι πραγματική υπερηφάνεια για εμάς», λέει ο Φραν Τομάς, πρόεδρος του συνδικάτου αρτοποιών «Syndicat des Boulangers du Grand Paris».
Για τον ετήσιο διαγωνισμό, οι αρτοποιοί κρίνονται ειδικά με βάση την «παραδοσιακή μπαγκέτα» τους, μια ονομασία που διαφοροποιεί τα ψωμιά καλής ποιότητας από τους ανταγωνιστές τους. «Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διαγωνισμός γι’ αυτούς», λέει στο CNN η Ολιβιά Πολσκί , αντιδήμαρχος Παρισιού για το εμπόριο και τη βιοτεχνία.
«Ήταν όλες οι μπαγκέτες καλές και όμορφες, αλλά η δική του ήταν εξαιρετική», υποστηρίζει μέλος της κριτικής επιτροπής που ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει έως και 90 μπαγκέτες.
Ο νικητής, πάντως, ισχυρίζεται ότι το μυστικό του αρτοποιείου του είναι ότι ψήνει μια παρτίδα κάθε 20 λεπτά, έτσι ώστε το ψωμί να είναι πάντα ζεστό και φρέσκο. Παρά τη βραβευμένη του δόξα, το ψωμί του Θαρσάν κοστίζει 1,35 ευρώ.
Οι κανόνες των κριτών είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Από τις 176 μπαγκέτες που υποβλήθηκαν φέτος, οι 40 απορρίφθηκαν αμέσως γιατί ήταν πολύ κοντές, πολύ μακριές, πολύ βαριές, πολύ ελαφρές ή είχαν γίνει με λάθος αλεύρι.
Οι υπόλοιπες μπαγκέτες τέθηκαν στην κρίση μιας 18μελούς επιτροπής που αποτελείται από νικητές προηγουμένων ετών, υψηλόβαθμα μέλη του Σωματείου Αρτοποιών, bloggers φαγητού και έξι πολίτες του Παρισιού, που επιλέχθηκαν με κλήρωση.