Ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν εκτόπισε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας από τη 15η Απριλίου, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που ανήκει στον ΟΗΕ.
Περίπου 319.000 κατέφυγαν σε άλλες χώρες. Η Αίγυπτος, που είναι γειτονική χώρα με το Σουδάν (βόρεια), έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Στο Νταρφούρ, έχουν καταγραφεί περίπου 80.000 αφίξεις, ενώ στο Νότιο Σουδάν καταμετρώνται 69.000 πρόσφυγες.
Η σύγκρουση που σιγόβραζε ανάμεσα στον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον αρχηγό των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, μετατράπηκε σε ένοπλη σύρραξη στα μέσα του Απριλίου.
Οι δυο στρατηγοί είχαν προχωρήσει μαζί στο πραξικόπημα του 2021, όταν έβαλαν τέλος στην σύντομη παρένθεση της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη Δημοκρατία. Αφορμή της διένεξης ανάμεσά τους το τελευταίο διάστημα που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου ήταν οι όροι της ενσωμάτωσης των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό.
Ήδη προτού ξεσπάσει αυτή η σύρραξη, στο Σουδάν των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς πολιτικά χώρες του κόσμου, υπήρχαν 3,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας παρελθουσών συγκρούσεων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα για τους άμαχους, καθώς η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι από δύσκολη ως αδύνατη σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται παρότι στη θεωρία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να παύσουν πυρ και να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.