«Ημι-φεγγάρι» πετά γύρω από τη Γη από το 100 πΧ

73

Γράφει Κώστας Μαυραγάνης— HuffPost Greece

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν αστεροειδή που συνοδεύει τη Γη κατά το ετήσιο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο: Ονομάζεται 2023 FW13 και θεωρείται «ημι-φεγγάρι» (quasi-moon) ή «ημι-δορυφόρος» (quasi-satellite) και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο στο ίδιο χρονικό πλαίσιο που το κάνει η Γη, μα επηρεάζεται λίγο από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, θεωρείται ότι η διάμετρός του είναι μόλις 15 μέτρα. Κατά την περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο ο 2023 FW13 περιστρέφεται επίσης γύρω από τη Γη, φτάνοντας σε απόσταση 14 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Συγκριτικά, η Σελήνη έχει διάμετρο 3.474 χλμ και φτάνει σε απόσταση 364.000 χλμ από τη Γη στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της, σύμφωνα με τη NASA.

Ο 2023 FW13 είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το Pan-STARRS, που βρίσκεται στη Χαβάη. Η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από το Canada-France-Hawaii Telescope στη Χαβάη και δύο αστεροσκοπεία στην Αριζόνα πριν καταχωρηθεί επισήμως την 1η Απριλίου από το Minor Planet Center στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο 2023 FW13 είναι «κοσμικός γείτονας» της Γης από το 100 πΧ τουλάχιστον, και θα συνεχίσει μέχρι περίπου το 3700 μΧ, είπε στο Sky & Telescope ο Αντριέν Κοφινέτ, αστρονόμος και δημοσιογράφος που είχε πρώτος χαρακτηρίσει τον αστεροειδή ως ημι-φεγγάρι αφού δημιούργησε μοντέλο της τροχιάς του.

Μετά την αρχική ανακάλυψη του 2023 FW13 τον Μάρτιο ακολούθησαν περαιτέρω έρευνες πάνω σε παλαιότερα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι είχαν υπάρξει παρατηρήσεις του από το 2012, σύμφωνα με το Space.com. Όπως υπογραμμίζεται, δεν θεωρείται πως βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Σημειώνεται πως δεν είναι ο μόνος «συνοδός» της Γης: Το 2016 είχε βρεθεί ένας άλλος ημι-δορυφόρος, ο Kamo’oalewa, για τον οποίο μελέτη του 2021 έλεγε ότι ίσως να είναι κομμάτι της Σελήνης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις