Η Βέρα Πούτινα πέθανε πάμφτωχη σε ηλικία 97 ετών στη Γεωργία – Ισχυριζόταν ότι άφησε τον γιο της στους γονείς της και ότι εκείνοι τον έδωσαν σε ορφανοτροφείο
Η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι έφερε στον κόσμο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, απεβίωσε πάμφτωχη στο χωριό Μετέκι της Γεωργίας.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Βέρα Νικολάεβνα Πούτινα δεν σταμάτησε να λέει όσο ήταν εν ζωή ότι αυτή ήταν η μητέρα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Εκείνος όμως της είχε γυρίσει την πλάτη…
Επέμενε επί χρόνια ότι ο Πούτιν ήταν γιος της, τον οποίο αναγκάστηκε να στείλει στους παππούδες του ύστερα από απαίτηση του πατριού του.
Η Βέρα ισχυρίστηκε για πρώτη φορά το 1999 ότι ήταν η μητέρα του Πούτιν, με τον ίδιο να το διαψεύδει γράφοντας στην αυτοβιογραφία του ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη. Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι ήταν ο μοναδικός επιζών γιος μιας εργάτριας, της Μαρίας, και του πατέρα του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εργάτη εργοστασίου και πρώην στρατιωτικού που είχε υπηρετήσει στη μυστική αστυνομία του Ιωσήφ Στάλιν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γονείς του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, πέθαναν από καρκίνο στο τέλος της δεκαετίας του 1990.
Ποια ήταν η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι γέννησε τον Ρώσο πρόεδρο
Η Βέρα Νικολάεβνα Πούτινα γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1926 στη ρωσική περιφέρεια Οτσιόρσκ. Υποστήριξε ότι, ενώ σπούδαζε Γεωργική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο, ερωτεύτηκε τον μηχανικό Πλάτωνα Πριβάλοφ, έμεινε έγκυος κι αργότερα ανακάλυψε ότι ο εραστής της ήταν παντρεμένος και σκόπευε να της κλέψει το μωρό, επειδή η γυναίκα του ήταν στείρα.
Η ίδια υποστήριξε ότι γέννησε τον γιο της, με το παρατσούκλι «Βόβα», στις 7 Οκτωβρίου του 1950, ακριβώς δύο χρόνια πριν την επίσημη ημερομηνία γέννησης του Πούτιν, κι ότι τον μεγάλωσε στο πάμφτωχο χωριό Μετέκι, σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Μια δασκάλα του χωριού, η Σούρα Γκαμπινασβίλι, είχε υποστηρίξει το 2008 σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ότι έκανε μαθήματα ρωσικής γλώσσας στον Πούτιν. «Του άρεσαν οι ρωσικοί μύθοι και η ρωσική γλώσσα ήταν το αγαπημένο του μάθημα. Του άρεσαν επίσης το ψάρεμα και η πάλη», είχε πει τότε.
Όταν η Βέρα παντρεύτηκε τον Γεωργιανό στρατιώτη Γκιόργκι Οσεπαχβίλι, με τον οποίο απέκτησε κι άλλα παιδιά, εκείνος της ζήτησε να εγκαταλείψει τον πρωτότοκο γιο της κι εκείνη έστειλε το παιδί σε ηλικία 10 ετών να ζήσει με τους γονείς της στη Ρωσία. Έναν χρόνο αργότερα, ο παππούς του παιδιού αποφάσισε να το πάει σε ορφανοτροφείο.
Οι γονείς που τον υιοθέτησαν στην Αγία Πετρούπολη, όπως έλεγε η Βέρα, ήταν και και οι δύο 40 ετών όταν εκείνος είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Το ζευγάρι των Ρώσων αποφάσισε να προβεί σε υιοθεσία όταν έχασε και τους δύο γιους του σε παιδική ηλικία.
Η Βέρα είχε μάθει ότι ο γιος της είχε ενταχθεί στην KGB (πρώην μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας) αλλά νόμιζε ότι δεν θα τον έβλεπε ποτέ ξανά. Ωστόσο, το 1999, παρακολουθώντας ειδήσεις στην τηλεόραση που έκαναν αναφορά στο νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας, αναγνώρισε αμέσως τον γιο της, Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή, όπως είχε πει, «περπατούσε σαν πάπια».
Όλο αυτά το χρονικό διάστημα που η Βέρα ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν, το Κρεμλίνο τηρούσε σιγή ιχθύος για το θέμα.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι δύο δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να την προσεγγίσουν πέθαναν μυστηριωδώς. Ο Αρτιόμ Μποροβί, πολέμιος του Κρεμλίνου, που ετοίμαζε την περίοδο εκείνη ένα ντοκιμαντέρ για την παιδική ηλικία του Πούτιν, σκοτώθηκε στις 9 Μαρτίου του 2000 σε συντριβή αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Ο δεύτερος, ο Ιταλός Αντόνιο Ρούσο, δολοφονήθηκε αργότερα την ίδια χρονιά, ενώ κάλυπτε τον δεύτερο πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία.
Από την πλευρά του, ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός ιστορικός Γιούρι Φελστίνσκι υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της Βέρας Πούτινα ίσως να εξηγούν την αφοσίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην KGB (και τη διάδοχό της, FSB): «Έχοντας στερηθεί τη γονική θαλπωρή στην παιδική του ηλικία, ο Πούτιν στράφηκε στην KGB για να βρει μια νέα οικογένεια», όπως υποστηρίζει.
Η Βέρα είχε δηλώσει ότι ο γιος της ουδέποτε τη συγχώρεσε επειδή τον έστειλε στους παππούδες του στο Οτσιόρ της Ρωσίας. Προτού αφήσει την τελευταία της πνοή, τον είδε για τελευταία φορά πριν από 60 χρόνια.
Πηγές στη Γεωργία επιβεβαίωσαν στη βρετανική εφημερίδα «The Sun» ότι η γυναίκα πέθανε από γεράματα στην Τιφλίδα και η ταφή της έγινε στο χωριό της, Μετέκι, την περασμένη Τρίτη.
Σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις της στην εφημερίδα «The Sun», η Βέρα είχε εκφράσει την επιθυμία να δει ξανά τον γιο της: «Το όνειρό μου είναι να μην κλείσω τα μάτια μου χωρίς να με δει και να μου μιλήσει έστω και μία φορά ο Βόβα. Τον βλέπω συχνά στα όνειρά μου, αλλά δεν θέλει να μου μιλήσει. Τόσο στα όνειρά μου, όσο και στην πραγματικότητα είναι οργισμένος μ’ αυτό που έκανα, δεν μπορεί ακόμη να με συγχωρήσει».
Αν και η Γεωργιανή είχε προσφερθεί να υποβληθεί σε τεστ DNA για να αποδείξει ότι λέει αλήθεια, το Κρεμλίνο είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς της με τον πρώην εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει: «Δεν είναι αληθινή η ιστορία αυτή. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».