Χαμένοι στον Αμαζόνιο: Η Λέσλι κράτησε ζωντανά τα αδέρφια της επί 40 ημέρες στη ζούγκλα

273

Επιμέλεια Ελένη Ποσνακίδου

H 13χρονη Λέσλι κατάφερε να επιβιώσει φροντίζοντας παράλληλα τα τρία μικρότερα αδέρφια της, ηλικίας 9, 4 και μόλις 1 έτους, για 40 ολόκληρες ημέρες στην πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, δίχως νερό και τροφή.

Οι τέσσερις τους ήταν οι μοναδικοί επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος, με το αεροσκάφος Cessna 206, το οποίο συνετρίβη την 1η Μαΐου στο δάσος του Αμαζονίου, στην Κολομβία. Οι υπόλοιποι τρεις επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και η μητέρα των τεσσάρων ανηλίκων.

Οι έρευνες εντοπισμού των παιδιών δεν σταμάτησαν λεπτό, μέχρι την Παρασκευή (9/6) που απέφεραν καρπούς και τα χαρμόσυνα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα όμως όλοι αναρωτιούνται πώς κατάφερε η μικρή Λέσλι να προστατέψει τα τρία αδέρφια της, να τα φροντίσει και πάνω από όλα να τους δίνει κουράγιο.

Η θεία και η γιαγιά τους, ανακουφισμένες πλέον και υπερήφανες για την πρωτότοκη της οικογένειας, αποκάλυψαν πως η Λέσλι έφτιαξε σκηνές μέσα στη ζούγκλα χρησιμοποιώντας κορδέλες από τα μαλλιά της.

Η θεία των παιδιών ανέφερε πως ένα «παιχνίδι επιβίωσης» που είχαν παίξει πρόσφατα, λογικά τα βοήθησε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της άγριας ζούγκλας επί 40 ημέρες.

«Όταν παίζαμε, στήναμε μικρές κατασκηνώσεις» δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Caracol.

Πρόσθεσε πως η Λέσλι γνώριζε επίσης ποια φρούτα είναι κατάλληλα για κατανάλωση και ποια όχι, καθώς αρκετά είναι δηλητηριώδη. Επίσης ήξερε πώς να φροντίζει ένα μωρό.

«Είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά και στη μητέρα γη, που αφέθηκαν ελεύθερα» δήλωσε η γιαγιά τους. Εξήγησε πως η Λέσλι συνήθιζε να φροντίζει τα αδέρφια της όταν η μητέρα τους εργαζόταν και πως αυτό σίγουρα τη βοήθησε και στη ζούγκλα.

Η Λέσλι σύμφωνα με πληροφορίες έδινε στα αδέρφια της αλεύρι, κασάβα και φρούτα. Χρησιμοποίησε κάθε γνώση που γνώριζε από την κοινότητά της.
«Θαύμα, θαύμα»

Όταν τα αδέρφια εντοπίστηκαν ζωντανά, από τους ασυρμάτους του στρατού ακουγόταν μοναχά η λέξη «θαύμα», ο κώδικας του στρατού για ένα παιδί που βρέθηκε ζωντανό και επαναλαμβανόταν για πολλές φορές για να δείξει πως βρέθηκαν και τα τέσσερα παιδιά.

Όταν βρέθηκαν τα συντρίμμια του Cessna 204, δίπλα σε αυτό βρέθηκαν και μερικώς φαγωμένα φρούτα, τα οποία υπέδειξαν στις ομάδες διάσωσης πως υπάρχουν επιζώντες.

Η είδηση αυτή οδήγησε τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο να κάνει ανάρτηση στο twitter αναφέροντας πως τα παιδιά εντοπίστηκαν ζωντανά ύστερα από 15 ημέρες. Ωστόσο μία μερα μετά, αναίρεσε την ανάρτησή του, λέγοντας πως εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Αποφάσισα να διαγράψω την ανάρτηση επειδή οι πληροφορίες που λάβαμε (…) δεν επιβεβαιώθηκαν. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη» έγραψε, προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι κοινότητες των ιθαγενών θα συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις έρευνες» έγραψε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Το Σάββατο όμως ήταν πλέον γεγονός πως οι τέσσερις survivors βρέθηκαν ταλαιπωρημένοι, αφυδατωμένοι αλλά ζωντανοί.

Ο Γκουστάβο Πέτρο έσπευσε να ενημερώσει μέσω tweet και μιας φωτογραφίας γράφοντας πως είναι «Χαρά για όλη τη χώρα!».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το δράμα άρχισε να εκτυλίσσεται την 1η Μαΐου με μια πτήση ρουτίνας με ένα Cessna 206 από την Araracuara στην πόλη San Jose del Guaviare. Σε μια χώρα με τόσο πυκνή ζούγκλα, τα ελαφριά αεροσκάφη είναι συχνά το μόνο βιώσιμο μέσο μεταφοράς.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του ταξιδιού των 350 χιλιομέτρων (220 μίλια), ο πιλότος ανέφερε προβλήματα με τον κινητήρα και το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Μεταξύ 15 και 16 Μαΐου, στρατιώτες βρήκαν τα πτώματα των τριών ενηλίκων και τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το οποίο ήταν σφηνωμένο κάθετα στην πυκνή βλάστηση, με τη μύτη του κατεστραμμένη.

Ωστόσο, η Λέσλι και τα τρία αδέρφια της συνέχιζαν να αγνοούνται.

Τα φυλλάδια και τα κιτ επιβίωσης

Η πολεμική αεροπορία είχε πετάξει 10.000 φυλλάδια στο δάσος με οδηγίες στα ισπανικά και στη γλώσσα των ιθαγενών Huitoto των παιδιών, λέγοντάς τους να μείνουν στη θέση τους.

Τα φυλλάδια περιλάμβαναν επίσης συμβουλές επιβίωσης και ο στρατός έριξε δέματα με τροφές και εμφιαλωμένο νερό.

Σημειώνεται πως τα παιδιά των ιθαγενών Huitoto μαθαίνουν από μικρή ηλικία κυνήγι, ψάρεμα και συλλογή τροφίμων.

Κάποια στιγμή η ομάδα έρευνας πίστεψε ότι είχε φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τα αγνοούμενα παιδιά, αλλά οι καταιγίδες και η πυκνή βλάστηση τελικά τους εμπόδισαν.

Μέλη της αυτόχθονης κοινότητας πραγματοποίησαν παραδοσιακές τελετές «μιλώντας στη ζούγκλα» και ζητώντας της να εγκαταλείψει τα παιδιά.

Ένα μπουκάλι μωρού και μισοφαγωμένα κομμάτια φρούτων είχαν εντοπιστεί πριν από την ανακάλυψη του καταφυγίου.

Στη συνέχεια, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, βρέθηκε ένα αποτύπωμα στο λασπωμένο πάτωμα της ζούγκλας. Οι αξιωματούχοι του στρατού πίστευαν ότι ανήκε στην 13χρονη Λέσλι.

«Η ζούγκλα τους έσωσε», είπε ο Γκουστάβο Πέτρο. «Είναι παιδιά της ζούγκλας και τώρα είναι και παιδιά της Κολομβίας».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις