Με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές ολοκληρώθηκε η ιστορική ψηφοφορία σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου με τους Ευρωβουλευτές να υιοθετούν το νομοσχέδιο ορόσημο, την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη ( European AI Act) που θέτει τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Απαγόρευση συγκεκριμένων πρακτικών όπως:
«Πλήρης απαγόρευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για βιομετρική επιτήρηση, αναγνώριση συναισθημάτων και για προληπτική αστυνόμευση.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPTπρέπει να αποκαλύπτουν ότι το περιεχόμενο δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων στις εκλογές θεωρούνται υψηλού κινδύνου».
Αναγνώριση συναισθημάτων για λόγους αστυνόμευσης, για τον έλεγχο των συνόρων, στον χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων (κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή).
Αυτοί είναι μερικοί και από τους πιο επίμαχους κανόνες που διασφαλίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη συνάδει πλήρως με τα δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης εποπτείας, της ασφάλειας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας, της μη διάκρισης και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας.
Τα επόμενα βήματα είναι άμεσα καθώς οι εισηγητές του νομοσχεδίου έλαβαν την έγκριση από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Κομισιόν, του Κοινοβούλιο και του Συμβούλιο με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Οι εισηγητές του νομοσχεδίου, Dragos Tudorache και Brando Βenifei, στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο για μια ιστορική στιγμή και τόνισαν ότι σήμερα έστειλαν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι είναι εφικτή η διαφύλαξη της Δημοκρατίας και παράλληλα η προώθηση της καινοτομίας.