Τι υπάρχει κάτω από την άμμο στις ερήμους και τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε να σκάβουμε

146
Μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις.

Περπατώντας σε μια έρημο, ίσως να έχετε αναρωτηθεί τι θα βρίσκατε αν αρχίζατε να σκάβετε. Θα βρείτε άμμο, βράχους ή χώμα;
Η απάντηση, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Ορισμένοι αμμόλοφοι, για παράδειγμα, μετακινούνται λόγω του ανέμου, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος από κάτω σας, ή και καταβόθρες.
Διαφήμιση

Η άμμος σχηματίζεται από βράχους στη στεριά, που δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες των ποταμών και άλλων στοιχείων.
Δίπλα στην ακτή, η συχνά φουρτουνιασμένη θάλασσα τρίβει επίσης βράχους για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει το Iflscience.

Αν σκάψατε στην παραλία, μπορεί να βρείτε άμμο που έχει συμπιεστεί και μετατραπεί υπό πίεση σε ιζηματογενή βράχο ψαμμίτη. Αν συνεχίσετε να σκάβετε, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό γεώτρησης αντί για ένα απλό φτυάρι, θα χτυπήσετε το βραχώδες υπόστρωμα της περιοχής.
Όσο για τις ερήμους, ίσως να μην χρειαστεί να σκάψετε καθόλου. Οι περισσότερες έρημοι δεν καλύπτονται από άμμο, αλλά αποτελούν οι ίδιες το εκτεθειμένο βραχώδες υπόστρωμα.

Όπου υπάρχει άμμος, σχηματίζεται συνήθως από τη διάβρωση του εκτεθειμένου βράχου. Καθώς το ξηρό τοπίο της ερήμου ψύχεται και θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ο βράχος διαστέλλεται και ραγίζει. Για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, με τη βοήθεια του ανέμου που χτυπά τις μικρότερες πέτρες, οι βράχοι τρίβονται σε άμμο. Σκάψτε και θα ξαναβρείτε το βράχο και το ξεραμένο χώμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εκπλήξεις. Οι περιφερόμενοι αμμόλοφοι μπορούν να διατηρήσουν ό,τι θάβουν, συμπεριλαμβανομένων μερικών αγκαθιών καμήλας (είδος δέντρου) στη Ναμίμπια. Μπορούν ακόμα να επιφέρουν μερικές γεωλογικές εκπλήξεις.
Το 2010, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για μια προϊστορική μεγάλη λίμνη κάτω από την άμμο της Σαχάρας, που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν από 250.000 χρόνια όταν ο Νείλος χύθηκε στην περιοχή μέσω ενός χαμηλού καναλιού.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις