Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Κέβιν Μίτνικ, ο χάκερ που κάποτε θεωρείτο ένας από τους πλέον καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του, ο Μίτνικ πέθανε από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε.
Ο 59χρονος διεγνώσθη πριν από περίπου ένα χρόνο και έκτοτε υποβαλλόταν σε θεραπείες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Ο Μίτνικ είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές Αρχές για βίαιη εισβολή σε δίκτυα υπολογιστών επιχειρήσεων αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2000, όταν και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως σύμβουλος ασφαλείας, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.
Κατά τη διάρκεια του 1990, ο Μίτνικ έκλεψε χιλιάδες αρχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών ενώ παράλληλα χάκαρε δίκτυα τηλεπικοινωνιών.
Την ίδια ώρα, ο χάκερ βανδάλισε κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών αλλά και δίκτυα επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.
Το 1995 και μετά από ανθρωποκυνηγητό δύο ετών, ο Μίτνικ συνελήφθη από το FBI.
«Είχε ήδη πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη απειλή» είχε πει τότε ο αντεισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Κεντ Γουόλκερ.
Το 1999 ο Μίτνικ παραδέχτηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 46 μηνών.
Την ίδια ώρα, του απαγορεύτηκε η χρήση υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου χωρίς άδεια για τα τρία χρόνια μετά από την αποφυλάκισή του.
Ο Μίτνικ ήταν πραγματικά ένα παιδί – θαύμα.
Σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη καταφέρει να χρησιμοποιεί δωρεάν το λεωφορείο ενώ στο γυμνάσιο απέκτησε εμμονή με τα τηλεφωνικά δίκτυα.
Από τα 17 του άρχισε να «εισβάλλει» σε δίκτυα υπολογιστών και ξεκίνησαν τα προβλήματά του με το νόμο.
Στα απομνημονεύματά του, ο Μίτνικ αρνήθηκε πολλές από τις κατηγορίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος στα δικαστήρια.
Υποστήριξε, παράλληλα, ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους αριθμούς των καρτών που έπεσαν στα χέρια του.
«Όποιος αγαπάει το σκάκι ξέρει ότι αρκεί μόνο να νικήσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να κλέψεις τα περιουσιακά του στοιχεία για να αξίζει τον κόπο σου» έγραψε ο ίδιος στο βιβλίο του.