Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και 12 άτομα νοσηλεύονται μετά από κρούσμα αλλαντίασης σε σαρδέλες που σερβιρίστηκαν σε πολυσύχναστο από τουρίστες εστιατόριο του Μπορντώ στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή και σπάνια νευρολογική ασθένεια που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν συντηρηθεί ακατάλληλα.
Το εν λόγω εστιατόριο στο Μπορντώ συντηρούσε το ίδιο τις σαρδέλες σε βάζα, δήλωσε η υγειονομική αρχή DGS.
Η εθνικότητα της νεκρής γυναίκας, ηλικίας 32 ετών, δεν είχε ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Pellegrin του Μπορντώ, δήλωσε ότι άλλα 12 άτομα εξακολουθούν να λαμβάνουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη το πρωί της Τετάρτης. Πέντε από αυτούς νοσηλεύονται με αναπνευστική υποστήριξη.
Στους ασθενείς περιλαμβάνονταν Αμερικανοί, Ιρλανδοί και Καναδοί υπήκοοι. Ένας Γερμανός υπήκοος ταξίδεψε στην πατρίδα του για θεραπεία, όπως και ένας κάτοικος της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, δήλωσε ο γιατρός.
🧪🇫🇷 BOTULISME À BORDEAUX : après les cas de botulisme à Bordeaux au Tchin Tchin Wine Bar
et le décès d’une personne, s’avez-vous ce qu’est vraiment le botulisme et comment s’en prévenir pour ne pas être infecté ?1/🧬 Qu’est-ce que le botulisme ?
Le botulisme est une maladie… pic.twitter.com/sNlWo4hMyh
— Infos Vérifiées (@linfoenlive) September 13, 2023
Όλοι τους είχαν φάει στο wine bar Tchin Tchin μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου, όπου συγκεντρώνεται συνήθως μεγάλος αριθμός τουριστών στην πόλη, καθώς φημίζεται για το κρασί και το φαγητό του. Όλοι έφαγαν σαρδέλες που είχε αποθηκεύσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου σε βάζα, δήλωσε η DGS.
🔴FLASH | 12 cas de botulisme et 1 mort après avoir consommé des sardines dans un restaurant de Bordeaux, le Tchin Tchin Wine Bar. (ARS)
Si vous avez mangé dans ce bar-restaurant entre le 4 et le 10 Septembre vous devez consulter un médecin.
Selon l’ARS, 25 personnes pourraient… pic.twitter.com/R9jSMaxB87
— Infos Vérifiées (@linfoenlive) September 13, 2023
Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα στο 5-10% των κρουσμάτων της λόγω μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί όταν τα διατηρημένα τρόφιμα αποστειρώνονται ανεπαρκώς.
Οι αρχές έκαναν εξετάσεις στο εστιατόριο, δήλωσε η DGS, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση περαιτέρω κρουσμάτων αλλαντίασης, ασθένεια η οποία έχει περίοδο επώασης έως και αρκετές ημέρες. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση των μυών που διαρκεί αρκετές εβδομάδες, με τον πιο άμεσο κίνδυνο να προέρχεται από την προσβολή των αναπνευστικών μυών.
Η τοπική εφημερίδα Sud-Ouest ανέφερε ότι ο εστιάτορας είπε ότι πέταξε μερικά από τα βάζα με τις σαρδέλες λόγω της έντονης μυρωδιάς που ένιωσε όταν τα άνοιξε.
Αλλά,«φαίνονταν σε καλή κατάσταση και οι σαρδέλες σερβιρίστηκαν στους πελάτες», πρόσθεσε.
Πηγή: Guardian