Η 54χρονη καυχιόταν ότι νάρκωσε ασθενή «μέχρι το χείλος του θανάτου» ενώ συνάδελφός της την ενθάρρυνε να στέλνει τους «ενοχλητικούς ασθενείς» στα ουράνια – Δείτε τα sms που προκαλούν ανατριχίλα
Μια νοσηλεύτρια του Εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας (NHS) βρέθηκε σήμερα ένοχη για χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με εγκεφαλικό που δεν συμπαθούσε, προκειμένου να τους κρατά σε καταστολή και να μην την ενοχλούν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το BBC, η 54χρονη Κάθριν Χάντσον καταδικάστηκε για τη χορήγηση υπνωτικών φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού σε δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Blackpool Victoria Hospital όπου εργαζόταν, το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2017 και Νοεμβρίου 2018. Η γυναίκα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για κακή μεταχείριση δύο ακόμη ασθενών.
Nurses Catherine Hudson and Charlotte Wilmot have been found guilty of of ill-treating those in their care at Blackpool Victoria Hospital in Lancashire.
The police have given a short statement following the conviction. https://t.co/nyxPXZIwTN
📺 Sky 501, 233 and YouTube pic.twitter.com/dnLii07Hwj
— Sky News (@SkyNews) October 5, 2023
Οι ένορκοι στο δικαστήριο Preston Crown Court καταδίκασαν επίσης τη Χάντσον ότι συνωμοτούσε με την 48χρονη συνάδελφο και φιλενάδα της Σάρλοτ Γουίλμοτ σχετικά με τη χορήγηση υπνωτικής ουσίας σε έναν τρίτο ασθενή. Η Χάντσον, που ήταν βοηθός νοσηλεύτρια στο ίδιο νοσοκομείο, ενθάρρυνε τη φίλη της να «κοιμίζει» τους «ταραξίες» ασθενείς, όπως αποδείχτηκε από τα σοκαριστικά μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους, κάνοντας «πλάκα» για τον τρόπο που είχαν βρει για να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους.
After almost 14 hours deliberating the jury has found two nurses guilty of ill-treating patients at Blackpool Victoria Hospital’s stroke unit. Catherine Hudson was found guilty on 5 counts of ill-treatment of patients & theft of medication. Charlotte Wilmot guilty on 2
counts. pic.twitter.com/xIoR91e4u7— Elaine Willcox (@ElaineWITV) October 5, 2023
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης η Χάντσον οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στη Γουίλμοτ επετράπη να αφεθεί ελεύθερη με την καταβολή εγγύησης. Η ποινή και για τις δύο γυναίκες θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.
Τα μηνύματα που αντάλλαζε η Χάντσον με την Γουίλμοτ και με άλλες συναδέλφους της για το «κόλπο» της νάρκωσης προκαλούν ανατριχίλα. Η 54χρονη είχε γράψει σε ένα από αυτά ότι «νάρκωσε» μια ασθενή «μέχρι το χείλος του θανάτου», προσθέτοντας ότι θα «κοιμάται για μια εβδομάδα» και κλείνοντας το μήνυμά τις με… γελάκια.
Σε ένα άλλο γραπτό μήνυμα, η Χάντσον έγραφε στη φίλη της ότι θα νάρκωνε «τον ασθενή στο κρεβάτι 5». «Στείλε τον στα ουράνια» απαντούσε η Γουίλμοτ, με την νοσηλεύτρια να τη διαβεβαιώνει ότι θα του χορηγούσε διπλή δόση.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα μηνύματα μεταξύ της Χάντσον και της Γουίλμοτ αποκαλύπτουν την «κουλτούρα κακοποίησης» που επικρατούσε στην μονάδα όπου εργάζονταν, με ασθενείς να ναρκώνονται «προκειμένου αυτές να διασκεδάζουν». Οι δύο νοσηλεύτριες έβαζαν κυρίως στο στόχαστρο ασθενείς που αντιπαθούσαν ή που θεωρούσαν ότι έχουν αντιπαθητικούς συγγενείς.
Η Χάντσον χρησιμοποιούσε διάφορα φάρμακα για να θέτει σε καταστολή τους ασθενείς, όπως το υπνωτικό Zopiclone για τη θεραπεία της αϋπνίας, που μπορεί να προκάλεσει ακόμα και τον θάνατο εάν χορηγηθεί με λάθος τρόπο. Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι η πολιτική του νοσοκομείου στα σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα ήταν αρκετά χαλαρή στη συγκεκριμένη μονάδα, και ότι μερικές φορές μέλη του προσωπικού μπορούσαν να παίρνουν τις ουσίες που ήθελαν χωρίς συνταγή γιατρού.
Κατά την έναρξη της δίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο εισαγγελέας Πίτερ Ράιτ είχε πει στο δικαστήριο ότι οι δύο κατηγορούμενες «δεν φέρονταν στους ασθενείς με συμπόνια, αλλά με περιφρόνηση». «Τους έβλεπαν όλους, ή ίσως μερικούς από αυτούς ως ενόχληση, ως μπελά».
Η έρευνα για τις δύο γυναίκες ξεκίνησε από μια καταγγελία που έκανε μια εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια για ανησυχητικά περιστατικά στη μονάδα νοσηλείας ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο τον Νοέμβριο του 2018. Η νεαρή είπε στις Αρχές ότι, όταν είχε ρωτήσει την Χάντσον αν έπρεπε να χορηγεί το υπνωτικό Zopiclone, εκείνη της απάντησε ότι η ασθενής υπέγραψε εντολή μη ανάνηψης σε περίπτωση θανάτου της, έτσι «δεν θα γινόταν νεκροψία αν πέθαινε ή… της συνέβαινε κάτι άλλο».
Όταν η αστυνομία του Λάνκασαϊρ εξέδωσε ένταλμα για να εξετάσει τα μηνύματα των δύο νοσηλευτριών που βρίσκονταν στο επίκεντρο της έρευνας, ανακάλυψε ότι μιλούσαν για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με τον πιο σκληρό και υποτιμητικό τρόπο.