Μαθητής 14 ετών δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

66
Βραβεύτηκε ως «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής».
Ενας έφηβος μαθητής Γυμνασίου βραβεύτηκε ως «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής» αφού κατάφερε να δημιουργήσει ένα σαπούνι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη θεραπεία του μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκεται σε περίπου 1.300 Ελληνες κάθε χρόνο και σκοτώνει κατά μέσο όρο 295 άτομα ετησίως μόνο στη χώρα μας.
Ο Χεμάν Μπεκέλε, ένας 14χρονος από τη Βιρτζίνια, κέρδισε το βραβείο αφήνοντας πίσω του άλλους εννέα φιναλίστ. «Θεραπεύοντας τον καρκίνο, με ένα σαπούνι τη φορά», δήλωσε κατά την απομονή. «Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μου έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου», πρόσθεσε.

 

 

Η ιδέα του για το «σαπούνι κατά του καρκίνου του δέρματος» είναι να φτιάχνεται από ενώσεις που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντάς τους να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Μπεκέλε λέει ότι «ότι τα νεαρά μυαλά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο».

Ο μικρός «επιστήμονας» εμπνεύστηκε από την ζωή του στην Αιθιοπία, όπου ζούσε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Οπως είπε στην Washington Post, εκεί έβλεπε ανθρώπους να δουλεύουν συνεχώς κάτω από τον καυτό ήλιο: «Ήθελα η ιδέα μου να είναι κάτι υπέροχο όχι μόνο από την άποψη της επιστήμης, αλλά και που θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός από όλους τους καρκίνους, με το μελάνωμα να αντιπροσωπεύει μόνο το 1% αλλά να προκαλεί την πλειοψηφία των θανάτων από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
Τα ποσοστά μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών άνω των 50 ετών, και είναι τουλάχιστον 20 φορές πιο συχνό στους λευκούς από ότι στους μαύρους. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της προόδου στη θεραπεία.

Αφού κέρδισε το βραβείο, ο Μπεκέλε είπε στην κριτική επιτροπή ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας, προσβασιμότητας και ενός κόσμου όπου η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος είναι εφικτή για όλους».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις