Η Ιαπωνία απέκτησε ακόμη ένα νησί το οποίο προστίθεται στην ήδη εντυπωσιακή συλλογή της, αφού μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο δημιούργησε νέα ξηρά.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μικροσκοπικό νησί προέκυψε μετά από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κοντά στο νησί Iwoto, στον δυτικό Ειρηνικό.
Ο Φουκάσι Μένο, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε ότι οι φρεατομαγματικές εκρήξεις – ένας τύπος εκρηκτικής έκρηξης που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του μάγματος με το νερό – είχαν συμβεί περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Iwoto, σχηματίζοντας μια μάζα γης διαμέτρου περίπου 100 μέτρων.
Ο επιστήμονας, ο οποίος πέταξε πάνω από την περιοχή στα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι σύννεφα καπνού και τέφρας ύψους άνω των 50 μέτρων υψώνονταν κάθε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των εκρήξεων.
Είδε επίσης μεγάλους βράχους να εκτοξεύονται στον αέρα και ζώνες από καφέ ελαφρόπετρες να επιπλέουν στη θάλασσα, οι οποίες είχαν αλλάξει χρώμα ως αποτέλεσμα της έκρηξης.
Το νησί Iwoto
Το Iwoto -το σκηνικό μιας από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στον Ειρηνικό και ένα από τα 111 ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας– βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο νησί που σχηματίστηκε μετά από έκρηξη το 2021. Το νησί Iwoto ήταν προηγουμένως γνωστό ως Iwo Jima ωστόσο μετονομάστηκε από τις ιαπωνικές αρχές το 2007.
Η περιοχή είναι συνηθισμένη σε δραματικές εκρήξεις, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι παρόμοιες εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί κοντά στο Iwoto μεταξύ του Ιουλίου και Δεκεμβρίου πέρυσι και τον Ιούνιο φέτος.
Ο Μένο δήλωσε ότι ο πρόσφατος σχηματισμός νησιών αποτελεί απόδειξη ότι η μαγματική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στην περιοχή.
Μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο
Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα αν συνεχιστούν οι εκρήξεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα. Σημειώνει πως τα νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986 εξαφανίστηκαν όλα λόγω διάβρωσης.
Τα νέα νησιά που αποτελούνται από τέφρα και θραύσματα βράχων δυσκολεύονται να αντισταθούν στη συνεχή κρούση των κυμάτων, αλλά η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να παράγει ροές λάβας που τελικά θα σχημάτιζαν μια πιο σκληρή και ανθεκτική επιφάνεια.
Νωρίτερα φέτος, οι γεωγράφοι δήλωσαν ότι το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι αποτελείται από τέσσερα κύρια νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα και κυρίως ακατοίκητα, στην πραγματικότητα αποτελείται από διπλάσια νησιά.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι είχε εντοπίσει συνολικά 14.125 νησιά – 7.273 περισσότερα από όσα θεωρούνταν προηγουμένως!