Παραμυθένιο σκηνικό 140 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου, στα μυστηριακά Καρπάθια
Αν τις ημέρες των εορτών (ξανά)είδατε στο Netflix την αμερικανική ρομαντική κομεντί «Ο Πρίγκιπας των Χριστουγέννων», με τους Μπεν Λαμπ και την Ρόουζ ΜακΆιβερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σίγουρα θα εντυπωσιαστήκατε από την ομορφιά της Αλντόβια. Του φανταστικού βασιλείου με το παραμυθένιο παλάτι, μέσα σε ένα κάτασπρο -από το χιόνι-τοπίο. Μπορεί η Αλντόβια να δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του σεναρίου και να μην είναι αληθινή χώρα, ωστόσο υπάρχει και εντυπωσιάζει με την ομορφιά της και όλα όσα έχει να δει ο επισκέπτης σαν βρεθεί εκεί. Ο λόγος για την μικρή πόλη Σινάια της Ρουμανίας, 140 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου στην επαρχία Πράχοβα, που αποτελεί από τα πλέον δημοφιλή θέρετρα της χώρας όλες τις εποχές του χρόνου.
Κρυμμένη στα όμορφα και μυστηριακά Καρπάθια Όρη, «πνιγμένη» στις ελατοσκέπαστες πλαγιές που διασχίζουν ρέματα με γάργαρα νερά, η πόλη εντυπωσιάζει από την ομορφιά του τοπίου -σκεπασμένο συνήθως με χιόνι τον χειμώνα- αλλά και από την εικόνα των εξοχικών αρχοντικών σε νεοαναγεννησιακό στυλ, που μεταφέρουν τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι το μέρος αυτό επέλεξε ο Κάρολος Α’, πρώτος βασιλιάς της Ρουμανίας να κτίσει το παραμυθένιο θερινό του ανάκτορο (τέλη 19ου αιώνα) το οποίο σήμερα αποτελεί κορυφαίο αξιοθέατο και ενίοτε φυσικό ντεκόρ για κινηματογραφικές παραγωγές.
Εάν βρεθείτε στο Βουκουρέστι, αξίζει να ανηφορίσετε προς τα Καρπάθια Όρη και την Σινάια. Η πόλη αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό των fan της πεζοπορίας, σε χιονοσκέπαστα μονοπάτια, ή του σκι και του snowboard στις πλαγιές του βουνού Μπουτσέγκι (2.505 μέτρα), που αποτελεί νότια απόληξη των Καρπαθίων. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, αλλά με πολλές ανηφορικές στροφές και πάντα καθαρός -από χιόνι- τους χειμερινούς μήνες. Η ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει δίνοντας την ευκαιρία για επαφή με την ρουμανική ενδοχώρα.
Σε έναν Κατακουζηνό οι ρίζες της πόλης
Την ονομασία της η πόλη, που σήμερα αριθμεί 9.000 κατοίκους, έλαβε από την παρακείμενη μονή Σινάια που κτίστηκε το 1695 από τον Έλληνα ηγεμόνα Μιχαήλ Κατακουζηνό (1650-1716), απόγονο της βυζαντινής οικογένειας, προς τιμήν της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά της Αιγύπτου που είχε επισκεφθεί ως προσκυνητής. Νωρίτερα ο Κατακουζηνός είχε διασωθεί από δολοφονική απόπειρα στα δάση της περιοχής και έκτισε το μοναστήρι ως τάμα.
Το συγκρότημα της μονής (www.manastireasinaia.ro) αποτελείται από δύο αυλές που περιβάλλονται από χαμηλά κτήρια. Στο κέντρο κάθε αυλής, υπάρχει ένα εκκλησάκι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό. Η «Biserica Veche» (Παλιά Εκκλησία) χρονολογείται από το 1695, ενώ η πιο πρόσφατη «Biserica Mare» (Μεγάλη Εκκλησία) το 1846. Στο μοναστήρι λειτουργεί από το 1895 εκκλησιαστικό μουσείο, με συλλογές εικόνων και σταυρών του 17ου αιώνα, κειμήλια της οικογένειας Κατακουζηνού καθώς και την πρώτη Βίβλο που γράφτηκε στην ρουμανική γλώσσα (1688). Εντυπωσιακές είναι οι νεότερες αγιογραφίες, σε νεοβυζαντινό ρυθμό του Δανού ζωγράφου Aage Exner, που απεικονίζουν -μεταξύ άλλων τον Μιχαήλ Κατακουζηνό και το πρώτο βασιλικό ζεύγος της Ρουμανίας.
To μοναστήρι βρίσκεται πολύ κοντά στον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σινάιας, που κατασκευάστηκε το 1913 αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση της βασιλικής οικογένειας και των καλεσμένων της στο παρακείμενο ανάκτορο του Πέλες. Βρίσκεται στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Βουκουρέστι και το Πλοέστι με το Μπρασόβ και την υπόλοιπη Τρανσυλβανία. Το ταξίδι με τρένο, σκαρφαλώνοντας στις πλαγιές των Καρπαθίων από το Βουκουρέστι προς την Σινάια, αποτελεί επίσης μοναδική εμπειρία. Διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες και καθημερινά υπάρχουν περισσότερα από 50 δρομολόγια.
Τα Παλάτια Πελές και Πελισόρ
Το παλάτι Πελές, ονομασία από το παρακείμενο μικρό ποταμό, περιβάλλεται από τους λόφους και τα βουνά της Σινάια και βρίσκεται στην «καρδιά» ενός υπέροχου κήπου.
Είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης, συμπεριλαμβάνεται στο top10 της Ρουμανίας, και ξεκίνησε να κτίζεται το 1873 από τον πρώτο βασιλιά της χώρας Κάρολο Α΄, επάνω στη μεσαιωνική διαδρομή που συνέδεε την Τρανσυλβανία με την Βλαχία. Ήταν το πρώτο ανάκτορο στην Ευρώπη που διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα και κινητή γυάλινη οροφή.
Το συγκρότημα συνδυάζει αρχιτεκτονικά, αρμονικά χαρακτηριστικά κλασικών ευρωπαϊκών στυλ, ακολουθώντας κυρίως την ιταλική κομψότητα και τη γερμανική αισθητική σύμφωνα με τις γραμμές της Αναγέννησης. Έχει συνολικό εμβαδό 3.200 τ.μ. με περισσότερα από 170 δωμάτια πολυτελώς επιπλωμένα με πολυελαίους κρύσταλλα Murano, πορσελάνες Σεβρών και ντυμένους με δέρμα από την Cordoba κ.ά. Οι επισκέψιμοι χώροι, βασιλική βιβλιοθήκη, οπλοστάσια, αίθουσα συναυλιών, χώροι υποδοχής των επίσημων απεσταλμένων κ.α. παραμένουν όπως ήταν από τα τέλη του 19ου αιώνα και την εποχή της βασιλείας του Καρόλου Α’.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες, από βασιλείς και πολιτικούς μέχρι καλλιτέχνες, ενώ μετά από περιπέτειες, -κυρίως επί καθεστώτος Τσαουσέσκου έως το 1990- το παλάτι επέστρεψε στην κατοχή της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ρουμανίας, που το εκμεταλλεύεται ως εθνικό επισκέψιμο μνημείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Περιστασιακά μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν χώρους του ανακτόρου για εκδηλώσεις και δεξιώσεις, ενώ μισθώνεται και για τις ανάγκες κινηματογραφικών ταινιών εποχής και όχι μόνο. Εντυπωσιακοί είναι επίσης οι κήποι γύρω από το ανάκτορο, ιδανικοί για μικρές βόλτες μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Στο χώρο λειτουργούν γραφικές καφετέριες και πωλητήρια αναμνηστικών.
Το «παλατάκι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι του Φερδινάνδου/Photo: Shutterstock
Πολύ κοντά στο παλάτι Πελές βρίσκεται το μικρότερο, αλλά εξίσου πολυτελές και πανέμορφο, ανάκτορο Πελισόρ, το οποίο έκτισε ο βασιλιάς Κάρολος Α’ (1899-1902) για τον ανιψιό του, τότε διάδοχο και μελλοντικό βασιλιά της χώρας, Φερδινάνδο. Στο «παλατάκι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεχωρίζει το «χρυσό» δωμάτιο με τοίχους εξολοκλήρου καλυμμένους με επιχρυσωμένα φύλλα. Σήμερα είναι επισκέψιμο και αξιοποιείται από την πρώην βασιλική οικογένεια που το χρησιμοποιεί και για λόγους αναψυχής (www.en.peles.ro).
Αξίζει να περπατήσετε στους δρόμους της Σινάια, με τις εντυπωσιακές επαύλεις και εξοχικά, που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα στο χρόνο, καθώς και στο παραμυθένιο πάρκο Ντιμίτριε Γκίκα με τα δαιδαλώδη μονοπάτια στον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών και πολύχρωμων παρτεριών. Στο πάρκο υπάρχουν προτομές προσωπικοτήτων της Ρουμανίας που έχουν ζήσει ή έχουν επισκεφθεί την πόλη, παιδότοποι και μεγάλα σιντριβάνια. Εδώ, κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος το κορυφαίο φεστιβάλ «Sinaia Forever» και τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί παγοδρόμιο.
Το πάρκο αποτελεί αγαπημένο σημείο χαλάρωσης και αναψυχής ντόπιων και επισκεπτών. Από τα κτίρια που ξεχωρίζουν είναι το παλιό «Sinaia Casino», που σήμερα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και συνέδρια. Στην πόλη επίσης λειτουργούν το Μουσείο–Πινακοθήκη Τέχνης καθώς και ένα μουσείο αφιερωμένο στον γνωστό Ρουμάνο συνθέτη Τζόρτζε Ενέσκου ο οποίος θεωρείται ο σπουδαιότερος Ρουμάνος μουσικός όλων των εποχών.
Εντυπωσιακό βουνό
Η Σινάια είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Μπουτσέγκι (2.505 μέτρα, μέρος των Καρπαθίων, στην κοιλάδα Πράχοβα. Το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο αποτελεί δημοφιλές σημείο πεζοπορίας και δραστηριοτήτων στη φύση, όπως ορεινή ποδηλασία. Περιβάλλεται από δάση οξιάς, ελάτης, ορεινά λιβάδια, βραχώδεις πλαγιές. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος με προστατευμένη άγρια ζωή, απίστευτη θέα, βαθύσκιωτα μονοπάτια, κρυμμένους καταρράκτες κ.ά. Ωστόσο η επαφή με την άγρια φύση επιβάλλει προσοχή και διακριτικότητα λόγω της συχνής παρουσίας αρκούδων στην περιοχή. Από το κέντρο της Σινάιας τελεφερίκ μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του βουνού, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία πανοραμικής θέασης. Από την κορυφή, ή νωρίτερα στις στάσεις, ξεκινούν οργανωμένα μονοπάτια κάποια από τα οποία οδηγούν σε όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς όπως αυτός που παραπέμπει στην θρυλική Σφίγγα.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Σινάια είναι από τα ομορφότερα και καλύτερα της Ρουμανίας, ιδανικό για σκι και snowboard στις πίστες μήκους σχεδόν 20 χιλιόμετρα που διαθέτει, ανάμεσα στα υψόμετρα 1.006 και 2.090 μέτρων του βουνού.
Όλες οι εποχές του χρόνου είναι ιδανικές για να βρεθείτε στην Σινάια. Τον χειμώνα σκεπασμένη συνήθως από χιόνι. Την άνοιξη «πλημμυρισμένη» από τα χρώματα της όμορφης και άγριας φύσης που την περιβάλλει και το καλοκαίρι τόπος δροσιάς. Όσο για το φθινόπωρο απόλυτα μυστηριακή επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί πύλη στα φημισμένα Καρπάθια.