Ποιος δεν έχει ακούσει για το τρομακτικό Τρίγωνο των Βερμούδων και τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις ανθρώπων, πλοίων και αεροσκαφών; Ε, ξεχάστε το. Το Τρίγωνο της Αλάσκας και οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις χιλιάδων ανθρώπων προκαλούν τρόμο επίσης.
Η απέραντη ερημιά της Αλάσκας γοητεύει πολλούς· είναι ταυτόχρονα μαγευτική, αλλά και απειλητική. Η Αλάσκα είναι ένας τόπος όπου η ομορφιά της φύσης συνυπάρχει, σαν παράξενο ερωτευμένο ζευγάρι, με τον θανάσιμο κίνδυνο. Ανάμεσα στα πολλά μυστήρια που καλύπτουν το απόκρημνο έδαφος της 49ης πολιτείας των ΗΠΑ, ένα παράξενο φαινόμενο εξάπτει τη φαντασία, τρομοκρατεί, ραδιουργεί και βυθίζει σε βαθιές σκέψεις τις Αρχές, τους ντόπιους και τους ξένους περιηγητές: το Τρίγωνο της Αλάσκας και οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις ανθρώπων.
Το Τρίγωνο εκτείνεται από βορά και την πόλη Γιούτγκιαβικ πρώην Μπάροου προς το Άνκορεϊτζ και φθάνει μέχρι τη νοτιοανατολική περιοχή της πόλης Τζούνο. Ε, αυτή η περιοχή είναι ο τόπος ενός ανησυχητικού αριθμού ανεξήγητων εξαφανίσεων ανθρώπων.
Από το 1988, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος, δίχως ένα στοιχείο πίσω τους, παρά μόνο ερωτηματικά. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας και εικασίες καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν το ανεξήγητο.
Χάνονται άνθρωποι αδιακρίτως
Η τρομακτική γοητεία που ασκεί το Τρίγωνο, δεν βασίζεται μόνο στον αριθμό των εξαφανίσεων αλλά και στην ποικιλομορφία αυτών που έχουν χαθεί: από έμπειρους πεζοπόρους και λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέχρι πιλότους και τουρίστες· το Τρίγωνο δεν κάνει διακρίσεις: καταπίνει ανθρώπους σαν δράκος του παραμυθιού. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις εξαφανίσεις αεροσκαφών, με μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις να είναι η εξαφάνιση ενός στρατιωτικού αεροσκάφους C-54 της USAF το 1950 που μετέφερε 44 επιβάτες, το οποίο εξαφανίστηκε αύτανδρο χωρίς να αφήσει ίχνη.
Όπως τα περισσότερα μυστήρια ασκούν γοητεία στους ανθρώπους, που μελετούν τις λεπτομέρειες προσπαθώντας να εξηγήσουν το ανεξήγητο, έτσι και το Τρίγωνο της Αλάσκας προβληματίζει: γιατί τόσοι πολλοί να έχουν χαθεί; Κάποιοι θεωρούν υπεύθυνους των εξαφανίσεων περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα πυκνά δάση της περιοχής, ή την άγρια ζωή, τις απάνθρωπες καιρικές συνθήκες, που μπορούν να αποπροσανατολίσουν και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τους πιο έμπειρους λάτρεις της περιπέτειας. Το έδαφος είναι τραχύ και δύσβατο, ο καιρός απρόβλεπτος και τα άγρια φονικά ζώα, που αναζητούν τροφή, πολλά και επικίνδυνα. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Αλάσκα ζουν οι επικίνδυνες αρκούδες Γκρίζλι, αλλά και πολικές, ο καναδικός λύγκας, πούμα, λύκοι, κογιότ, αρκτικές αλεπούδες· όλα κάτω από ειδικές συνθήκες- αλλά και χωρίς αυτές- μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο.
Άλλοι, πάλι, επισημαίνουν την παρουσία μεγάλων υδάτινων όγκων που εγκυμονούν κινδύνους: τα ορμητικά ποτάμια και οι παγετώδεις ρωγμές μπορεί να αποδειχθούν μοιραία. Χιονοστιβάδες και κρυμμένες ρωγμές στον πάγο μπορούν να εγκλωβίσουν ακόμη και τους πιο προσεκτικούς οδοιπόρους.
Παντού υπάρχουν δεκάδες μύθοι…
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν και διαδίδουν την ύπαρξη ενεργειακών δινών μέσα στο Τρίγωνο, παρόμοιων με το περίφημο Τρίγωνο των Βερμούδων, που λέγεται ότι αποσυντονίζουν τα όργανα πλοήγησης και προκαλούν χωρικές και χρονικές ανωμαλίες. Και εκτός των άλλων, υπάρχουν και οι θρύλοι και οι δοξασίες για παρουσία πλασμάτων και πνευμάτων μεταφυσικών, που προσθέτουν άλλο ένα στρώμα σκόνης μυστηρίου στα γεγονότα. Αυτές οι ιστορίες έχουν μεταδοθεί από στόμα σε αυτί και γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με εκείνα τα παραμύθια που τρομάζουν και προκαλούν δέος και- κυρίως- είναι κομμάτι του τοπίου, εντυπωσιακό όσο και τα βουνά και τα δάση και τα ποτάμια και οι παγωμένες κορφές.
Ωστόσο, η πιο πιθανή επιστημονική εξήγηση των εξαφανίσεων είναι η απλή γεωγραφία. Οι τεράστιοι παγετώνες της πολιτείας είναι γεμάτοι από γιγάντιες τρύπες, κρυμμένες σπηλιές και χαραμάδες δυσθεώρητων μεγεθών. Όλα αυτά παρέχουν τον τέλειο τόπο ταφής για αεροσκάφη που έπεσαν και για ψυχές που έχασαν το δρόμο τους. Μόλις ένα αεροσκάφος πατήσει στη γη ή ένας πεζοπόρος εγκλωβιστεί, τα χιόνια και οι πάγοι μπορούν εύκολα να θάψουν οποιοδήποτε ίχνος τους. Και μόλις το φρέσκο χιόνι σκεπάσει τα πατήματα ή τα συντρίμμια, η πιθανότητα να τα βρει κάποιος είναι σχεδόν μηδενική.
Ούτε ο πολιτικός γλύτωσε
Το ενδιαφέρον για το Τρίγωνο της Αλάσκας άρχισε το 1972, όταν ένα μικρό, ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πολιτικό του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Χέιλ Μπογκς, εξαφανίστηκε κάπου μεταξύ Τζουνό και Άνκορεϊτζ. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες αποστολές έρευνας και διάσωσης των ΗΠΑ. Για περισσότερο από ένα μήνα: 50 πολιτικά αεροπλάνα και 40 στρατιωτικά, ερεύνησαν ένα χώρο 32.000 τετραγωνικών μιλίων (μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία του Μέιν)· δεν βρήκαν ποτέ το παραμικρό ίχνος του Μπογκς, των δύο πιλότων ή του αεροσκάφους τους. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες.
Πίσω από κάθε εξαφάνιση στο Τρίγωνο της Αλάσκας κρύβεται μια προσωπική ιστορία: συνήθως μια οικογένεια που παλεύει με τον πόνο του να μην γνωρίζει τι συνέβη στο αγαπημένο της πρόσωπο. Οι Αρχές και οι εθελοντικές ομάδες έρευνας εργάζονται ακούραστα, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για να δώσουν απαντήσεις, αλλά συχνά προσκρούουν σε τείχη.
Η Αλάσκα είναι μεγάλη- τεράστια- με διπλάσιο μέγεθος από το Τέξας. Και, το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας εξακολουθεί να είναι εντελώς ακατοίκητο, με απόκρημνα βουνά και πυκνά παρθένα δάση. Το να βρεις λοιπόν έναν αγνοούμενο στην απεραντοσύνη της Αλάσκας δεν είναι σαν βρίσκεις βελόνα στ’ άχυρα, που λένε. Είναι σαν να βρίσκεις ένα μόριο βελόνας σε μια τεράστια θημωνιά.
Η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος εξερευνά τις Μαύρες Τρύπες του σύμπαντος κι ακόμα δεν μπορεί να ψάξει την… τσέπη του, την Αλάσκα για παράδειγμα…
Είτε λοιπόν είναι οι θρύλοι, είτε οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες ή ακόμα και η απλή σύμπτωση, το Τρίγωνο της Αλάσκας κρύβει μυστήριο και γοητεύει με το άγνωστο και κυρίως: το Τρίγωνο της Αλάσκας συνεχίζει κάθε χρόνο να τυλίγει στο πηχτό σκοτάδι του ανθρώπους που κανείς δεν ξαναβλέπει πια…