Στην ερημιά του Τσερνομπίλ, οι λύκοι που ταξινομούνται ως «μεταλλαγμένοι» απέκτησαν μια νέα υπερδύναμη που έχει τη δυνατότητα να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Η γενετική τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ζώα που κατοικούν στη Ζώνη Εκκένωσης του Τσερνομπίλ (CEZ) ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ερευνητών, αποκαλύπτοντας την αξιοσημείωτη αντοχή τους στον καρκίνο.
Οι ερευνητές βρήκαν ελπίδα σε αυτές τις ανακαλύψεις, καθώς πίστευαν ότι τα αποτελέσματα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη θεραπειών για άτομα που μάχονται με τον καρκίνο. Μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής το 1986, οι αρχές ζήτησαν αμέσως την εκκένωση του Τσερνομπίλ και των γειτονικών του περιοχών προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.
Η ακμάζουσα άγρια ζωή στο CEZ είναι αποτέλεσμα της «εξαφάνισης» των ανθρώπων, παρά τα καταγεγραμμένα επίπεδα ακτινοβολίας που ξεπέρασαν το επιτρεπόμενο όριο κατά έξι φορές, φτάνοντας έως και τα 11,28 χιλιοστά του χιλιοστογράμμου.
Ξεκινώντας το 2014, η Cara Love, εξελικτική βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ξεκίνησε ένα ερευνητικό ταξίδι με μια ομάδα για να εξερευνήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους τα ζώα έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς για να αντέξουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας που προκαλεί καρκίνο. Για να λάβουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο των επιπέδων έκθεσης στην ακτινοβολία, η Love και η ομάδα της συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους λύκους και τους εξόπλισαν με περιλαίμια GPS που περιείχαν δοσίμετρα ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με τον Love, επί του παρόντος λαμβάνουμε ζωντανά δεδομένα για την ακριβή τοποθεσία και την έκταση της έκθεσής τους στην ακτινοβολία. Συγκρίνοντας τις γενετικές παραλλαγές στο DNA των μεταλλαγμένων λύκων που κατοικούν στην ακτίνα 1.000 τετραγωνικών μιλίων του CEZ με εκείνες που κατοικούν σε περιοχές εκτός αυτού, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση. Παρόλο που οι λύκοι εκτέθηκαν σε δυνητικά θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας σε καθημερινή βάση, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την αξιοσημείωτη αντοχή τους στις επιβλαβείς επιπτώσεις της. Μετά από ανάλυση, ανακαλύφθηκε ότι ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο είχαν υποστεί μεταλλάξεις, υποδεικνύοντας μια εξελικτική προσαρμογή για να προστατευθούν από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας.
Η ελπίδα τώρα είναι ότι αυτή η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους ειδικούς να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο καρκίνου για τα άτομα.
Τον περασμένο μήνα, το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Ολοκληρωτική και Συγκριτική Βιολογία στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον παρουσίασε μια πρωτοποριακή νέα έρευνα.
Οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσίευμα της Daily Mail.