Γράφει ΔΑΝΑΗ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Στο λόφο της Μανγκέιρα -ή όπως τον λένε οι ντόπιοι στο morro- στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ιδρύθηκε το 1928 η ιστορική σχολή σάμπα από μεγαθήρια της τοπικής μουσικής σκηνής, τους Καρτόλα, Ζε Εσπινγκέλα, Κάρλος Κατσάκα. Από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ήταν ο Τζαμελάο, ο οποίος ήταν ο επίσημος τραγουδιστής της για 57 χρόνια καταγράφοντας ρεκόρ μελωδικής δράσης και αποτελώντας πραγματικό θεσμό του καρναβαλιού και της σάμπα.
Από την ίδρυσή της η Estação Primeira de Mangueira πρωταγωνιστεί στο ξακουστό καρναβάλι του Ρίο με χιλιάδες χορευτές, μουσική, χρώμα και αστείρευτο κέφι. Φέτος, όμως, βιώσιμη αύρα θα «αγκαλιάζει» τους συντελεστές της αφού θα «εξουδετερωθούν» οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Χάρη στις προσπάθειες της οργάνωσης Let it trees που δραστηριοποιείται στο Μανάους του Αμαζονίου με στόχο την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος, το οποίο πλήττεται σφοδρά το τελευταία διάστημα από ακραία φαινόμενα.
Οι χορευτές της Estação Primeira de Mangueira, αλλά και της δεύτερης ιστορικής σχολής Imperio Serrano που ιδρύθηκε το 1947, θα χορεύουν πιο ανάλαφρα αφού χάρη στην πρωτοβουλία Let it trees: Carnaval Sustentável της οργάνωσης το καρναβάλι θα είναι βιώσιμο χωρίς να επιβαρύνει το εύθραυστο περιβάλλον της Βραζιλίας.
Αυτή τη χρονιά στόχος των δύο σχολών που θα παρελάσουν στο Σαμπαδρόμιο μαζί με άλλες 12 κορυφαίες σχολές δεν είναι -μόνο- το στέμμα, αλλά να αναδειχθούν νικήτριες στον αγώνα κατά της ρύπανσης και να γίνουν πρεσβευτές της οικολογικής φιλοσοφίας σε μία χώρα που έχει δει την «πράσινη» κληρονομιά της να λεηλατείται.
Η οργάνωση γεννήθηκε από την ιδέα των Ιταλών Λούκα Πίκιο και Πιερ Πιερούτσι που έχουν θέσει πρωταρχικό στόχο τη διάσωση του Αμαζονίου δίνοντας πνοή σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, αυτό της «υιοθεσίας» εκτάσεων του τροπικού δάσους με σκοπό τη διατήρηση και ανάπτυξή του.
Αναλυτικότερα, η Let it Trees συνάπτει συμβάσεις με ιδιοκτήτες εκτάσεων, οι οποίοι λαμβάνουν εισόδημα μέσω του προγράμματος υιοθεσίας για την προστασία του δάσους. Επομένως, δε χρειάζεται να καταφύγουν σε παράνομο εμπόριο ξυλείας ή σε αποψίλωση του ήδη πληγωμένου δάσους για τη δημιουργία αγροκτήματος ή φυτείας για να κερδίσουν τα προς το ζην. Οι συμβάσεις αυτές, όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετατρέπονται σε πράσινα πιστοποιητικά που η οργάνωση καταχωρεί στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, με τη μορφή token και εισάγονται στο μητρώο blockchain για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση και κατά συνέπεια η διπλή πώληση.
Τα πιστοποιητικά μετατρέπονται σε μονάδες άνθρακα που μπορούν να αγοραστούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις σχολές σάμπα, για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου από τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με την οργάνωση Let it trees και με υπολογισμούς της πράσινης χρηματοοικονομικής εταιρίας GPX Ecofi, εκτιμάται ότι από τη μεταφορά των χιλιάδων χορευτών στο Ρίο προκύπτουν 136 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα με στόχο για αυτή τη χρονιά να αντισταθμιστούν πλήρως οι εκπομπές από τις δύο σχολές, θέτοντας ένα νέο πρότυπο περιβαλλοντικής ευθύνης. Έτσι θα αντισταθμιστούν σε 136 USE (μάρκες που αντιστοιχούν σε έναν τόνο αντιστάθμισης), μηδενίζοντας τον αντίκτυπο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πιστοποιώντας ότι οι σχολές θα παρελάσουν βιώσιμα.
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα καρναβαλικό γεγονός, αλλά για ένα σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια βιωσιμότητα», τονίζει ο Πίκιο στην ιταλική εφημερίδα προσθέτοντας πως αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και περιβαλλοντική ευθύνη μπορούν να συνυπάρξουν και πώς το καρναβάλι του Ρίο μπορεί να γίνει καταλύτης για ευαισθητοποίηση και θετική δράση.
Προς το παρόν, η οργάνωση προστατεύει 12.000 εκτάρια δάσους, εκ των οποίων τα 3.000 έχουν ήδη διατεθεί σε εταιρείες ως πιστώσεις άνθρακα.