Τα απίστευτα της φύσης: Μανιτάρι φύτρωσε στα πλευρά βατράχου (Φωτό)

42

Μια αποστολή για την παρατήρηση αμφίβιων κι ερπετών στους πρόποδες των Western Ghats στην Ινδία, είχε απρόσμενα ευρήματα για τον Lohit Y.T. ειδικό σε ποτάμια και υγροτόπους στο World Wildlife Fund-India στο Bangalore.

Η ομάδα επέστρεψε από το δάσος με φωτογραφίες ενός πρωτοφανούς ευρήματος: Περνώντας δίπλα από μία λίμνη, εντόπισε δεκάδες βατράχους με χρυσή πλάτη, αλλά αυτό δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακό.

Αυτό που τον ξάφνιασε ήταν ότι παρατήρησε κάτι διαφορετικό σε έναν από τους βατράχους που ήταν σκαρφαλωμένος σε ένα κλαδί, αναφέρει το CNN.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα μικροσκοπικό μανιτάρι που είχε φυτρώσει στο πλευρό ενός μικροσκοπικού βατράχου σε μέγεθος νυχιού, του είδους Indosylvirana aurantiaca.

Ο Lohit YT και οι συνεργάτες του ανέφεραν την ανακάλυψη με άρθρο που δημοσίευσαν τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση Reptiles and Amphibians.

Κανείς δεν γνωρίζει για ποιον μύκητα πρόκειται, δεδομένου ότι οι ερευνητές άφησαν το ζώο πίσω στη λιμνούλα του αφότου το φωτογράφησαν.

«Όταν παρατήρησα για πρώτη φορά τον βάτραχο με το μανιτάρι, εντυπωσιάστηκα και με ενθουσίασε το θέαμα», είπε ο Lohit Y, μέσω email.

Ο YT ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον βάτραχο. «Η σκέψη μου ήταν να το τεκμηριώσω, καθώς αυτό το φαινόμενο είναι κάτι που δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Θέλαμε απλώς αυτό να είναι ένα σπάνιο περιστατικό και όχι ένα επικίνδυνο φαινόμενο για τον βάτραχο».

Καθώς οι φυσιοδίφες παρακολουθούσαν τον βάτραχο με την ανάπτυξη του μύκητα, το ζώο μετακινήθηκε από το κέντρο του κλαδιού στο οποίο καθόταν μέχρι την άκρη, γυρίζοντας και αλλάζοντας θέσεις, αλλά το μανιτάρι παρέμεινε τέλεια στη θέση του, είπε ο YT. Η ομάδα δεν άγγιξε τον βάτραχο.

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν το αμφίβιο τον Ιούνιο του 2023 και δεν το συνέλεξαν, επομένως ούτε η αιτία του φαινομένου ούτε η μοίρα του βατράχου είναι γνωστά.

Αλλά μέσω εικόνων, οι μυκητολόγοι αναγνώρισαν αργότερα το μανιτάρι που αναπτύσσεται από το πλευρό του βατράχου ως ένα κοινό καπό , μέρος του γένους Mycena, ένα είδος μυκήτων που αναπτύσσεται κυρίως σε σάπιο ξύλο από νεκρά δέντρα, έγραψαν οι συγγραφείς στη δημοσιευμένη εργασία.

Ο μύκητας είναι ένας σαπροτροφικός αποικοδομητής, ένα μανιτάρι που συνήθως παίρνει τα θρεπτικά συστατικά του από νεκρή ή σε αποσύνθεση οργανική ύλη – αλλά μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το μανιτάρι θα μπορούσε να εξελιχθεί για να ευδοκιμήσει και σε ζωντανά φυτά.

Η μελέτη του 2023 πρότεινε περαιτέρω ότι ο μύκητας Mycena θα μπορούσε να αναπτυχθεί ώστε να έχει μια συμβιωτική σχέση με ζωντανά φυτά ή δέντρα, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το φυτό όσο και ο μύκητας που αναπτύσσεται σε αυτό θα επωφεληθούν από τη διάταξη – οι μύκητες θα έπαιρναν θρεπτικά συστατικά και θα τα μετέφεραν σε ο ξενιστής του φυτού.

Η μοίρα του μανιταριού βάτραχου

Μόλις είδε για πρώτη φορά τις φωτογραφίες, η Alyssa Wetterau Kaganer, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο τμήμα δημόσιας υγείας και οικοσυστήματος στο Cornell University College of Veterinary Medicine , βρήκε την ανακάλυψη συναρπαστική.

«Οι μύκητες είναι δυναμικοί οργανισμοί που προσαρμόζονται στις αλλαγές στο περιβάλλον τους και με την έκθεση σε νέους πιθανούς ξενιστές σε διαφορετικά περιβάλλοντα ή κλίματα μπορεί να αναπτυχθούν σε μέρη που δεν περιμέναμε προηγουμένως», είπε.

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η μοίρα του βατράχου χωρίς περαιτέρω μελέτη της κατάστασής του, είναι πιθανό ότι «ένας κατά τα άλλα υγιής βάτραχος μπορεί να αντέξει τον ήπιο αποικισμό του δέρματός του από αυτόν τον μύκητα χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην υγεία», είπε η Kaganer. Ωστόσο, οι μυκητιασικές λοιμώξεις στους βατράχους είναι πολύ συχνές και αν το μανιτάρι «αναπτύσσεται εκτενώς στο δέρμα ή τρυπώνει μέσα στο σώμα του ζώου, το ζώο μπορεί να αναπτύξει σημάδια μυκητιακής νόσου», πρόσθεσε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μυκήτων που μπορούν να μολύνουν βατράχους και είναι πιθανό να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μύκητα-βάτραχου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ένας βάτραχος με σημάδια μυκητιακής νόσου, όπως «αλλαγμένη συμπεριφορά του βατράχου» ή «δερματική βλάβη, συμπεριλαμβανομένου έλκους ή όζων που μοιάζουν με όγκο», έχει μια λοίμωξη που μπορεί συχνά να οδηγήσει σε θάνατο τουλάχιστον για μερικά από τα μολυσμένα ζώα, είπε η Kaganer.

Οτιδήποτε ασυνήθιστο, συμπεριλαμβανομένης μιας τέτοιας ανάπτυξης μυκήτων, προκαλεί ανησυχία για τα είδη βατράχων, δήλωσε ο Karthikeyan Vasudevan , επικεφαλής επιστήμονας για το Εργαστήριο για τη Διατήρηση των Απειλούμενων Ειδών στο Κέντρο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας στην Telangana της Ινδίας. Ο Vasudevan δεν ασχολήθηκε με την ανακάλυψη και εξεπλάγη επίσης από το εύρημα.

«Τα άρρωστα ζώα στη φύση έχουν πολύ λίγες πιθανότητες επιβίωσης. Είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ένα άρρωστο ζώο, καθώς πεθαίνουν ή τρώγονται γρήγορα. Επομένως, κάτι τέτοιο είναι ενδιαφέρον και θα πρέπει να ακολουθηθεί με παρατηρήσεις και έλεγχο βατράχων», είπε ο Vasudevan σε ένα email.

Αρχικά, ο Vasudevan πίστευε ότι το μανιτάρι ήταν κολλημένο στο δέρμα του βατράχου και όχι φυτό, αλλά οι φωτογραφίες του πλάσματος τον έπεισαν για το αντίθετο. «Είναι πράγματι η περίπτωση ενός ζωντανού μανιταριού σε έναν ζωντανό βάτραχο], είπε ο Vasudevan. «Αλλά μια από τις πιθανότητες είναι να υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ξυλώδους υπολείμματος κάτω από το δέρμα του βατράχου αφού έχει κολλήσει στο δέρμα και έχει φυτρώσει ένα μανιτάρι από αυτό».

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!