Ιαπωνία – Φουκουσίμα: Ο σεισμός 9 Ρίχτερ, το φονικό τσουνάμι και το μυστήριο που καλύπτει την πυρηνική τραγωδία 13 χρόνια μετά

57

Η Ιαπωνία συμπληρώνει δεκατρία χρόνια από την τριπλή καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011, όταν ένας από τους πιο ισχυρότερους σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε αιτία για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Η είδηση από τη μακρινή Ιαπωνία για έναν σεισμό 9 Ρίχτερ προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό και τρόμο. Και το κακό είχε μόλις αρχίσει…

Ακολούθησε η είδηση για τεράστιο τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της χώρας. Και στη συνέχεια ήρθε ο απόλυτος τρόμος. Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα έμεινε χωρίς ρεύμα.

Δεκατρία χρόνια μετά το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα της σύγχρονης ιστορίας μετά το Τσερνόμπιλ, στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι ακόμη πολλά, κυρίως για τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής και την τοξικότητα στο εσωτερικό των αντιδραστήρων.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14:46 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της 11ης Μαρτίου 2011 η Ιαπωνία συγκλονίζεται από έναν τρομακτικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε ανοιχτά του νησιού Χονσού. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 24,4 χιλιόμετρα. Η γη σειόταν για 6 ολόκληρα λεπτά!

Η δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Τρομαγμένοι οι κάτοικοι τρέχουν να βγουν έξω από τα κτίρια που «χορεύουν» στους ρυθμούς των Ρίχτερ.

Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός στον κόσμο από το 1900 οπότε και είχε αρχίσει η σύγχρονη τήρηση των αρχείων.

Πολλοί από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν ήταν μεγαλύτεροι από τα 7 Ρίχτερ!

Οι ζημιές τεράστιες και ο τρόμος ασύλληπτος.

Σύμφωνα με αναφορές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η επίπτωση του σεισμού ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο άξονας της Γης μετακινήθηκε κατά 4 ίντσες / 10 εκατοστά.

Λόγω του σεισμού της 11ης Μαρτίου η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στην Γη μίκρυνε κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Ρίτσαρντ Γκρός από τη Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα.

Όσα ακολουθούν δεν μπορεί κανείς να τα φανταστεί.

Λίγα λεπτά μετά τη δόνηση άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για τσουνάμι. Οι αρχές στις παραθαλάσσιες πόλεις σήμαναν συναγερμό και κάλεσαν τους πολίτες να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πάνε σε υψηλότερα σημεία.

Ο σεισμός προκάλεσε ισχυρά κύματα τσουνάμι που μπορεί να έφτασαν σε ύψη έως και 40,5 μέτρα στο Μιγιάκο στο νομό Ιβάτε του Τοχόκου και το οποίο, στην περιοχή του Σεντάι, ταξίδεψε με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα την ώρα και έως 10 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Οι κάτοικοι του Σεντάι είχαν μόνο από 8-10 λεπτά προειδοποίησης και περισσότεροι από εκατό χώροι εκκένωσης πλημμύρισαν.

Το τσουνάμι σάρωσε την ιαπωνική ενδοχώρα και σκότωσε πάνω από 15.000 ανθρώπους, κυρίως λόγω πνιγμού, αν και τα αμβλέα τραύματα προκάλεσαν επίσης πολλούς θανάτους.
Λίγη ώρα μετά ορμητικά κύματα ύψους ακόμα και 15 μέτρα βγήκαν στη στεριά και άρχισαν να καταπίνουν οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους.

Πόλεις και ολόκληρα χωριά θάφτηκαν κάτω από τόνους ορμητικών νερών.

Κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό το καταστροφικό τσουνάμι.
Κατάπινε στο πέρασμά του σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, πλοία. Έφτασε ακόμα και 20 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Στην πραγματικότητα το τσουνάμι ήταν πολύ πιο καταστροφικό και πολύ πιο θανατηφόρο από τον ίδιο τον σεισμό.

Μία έκθεση από το 2015 έδειξε ότι 228.863 άνθρωποι ζούσαν ακόμη μακριά από το σπίτι τους στο είτε σε προσωρινές οικίες είτε λόγω μόνιμης μετεγκατάστασης.

Δυστυχώς ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Το τσουνάμι προκάλεσε πυρηνικά ατυχήματα, κυρίως την κατάρρευση επιπέδου 7 σε τρεις αντιδραστήρες στο συγκρότημα πυρηνικών σταθμών Fukushima Daiichi και τις σχετικές ζώνες εκκένωσης έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους

Οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ψύξη η καρδιά του αντιδραστήρα και να λιώσει.

Τα καύσιμα εξαντλήθηκαν σε πολλές ηλεκτρικές γεννήτριες. Η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε τα συστήματα ψύξης, προκαλώντας τη συσσώρευση θερμότητας.

Η συσσώρευση θερμότητας προκάλεσε την παραγωγή αερίου υδρογόνου. Χωρίς εξαερισμό, το αέριο συσσωρεύτηκε μέσα στις δομές συγκράτησης του αντιδραστήρα και τελικάεξερράγη

Την επόμενη ημέρα του σεισμού (12.03) σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 1.

Στη συνέχεια εκρήξεις σημειώθηκαν και σε άλλους αντιδραστήρες. Ακολούθησε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και σημαντική ραδιολογική ρύπανση που οδήγησε στη λήψη απόφασης για εκκένωση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχουν ποτέ συμβεί στην πυρηνική βιομηχανία και κατηγοριοποιήθηκε στο επίπεδο 7 στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale), στο ίδιο επίπεδο με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986!

Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Σε ότι αφορά τις απώλειες, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία στην Ιαπωνία επιβεβαίωσε 15.899 θανάτους, 6.157 τραυματίες και 2.529 αγνοούμενους σε είκοσι νομούς.

Επιπλέον, περίπου 3.000 επιπλέον θάνατοι έχουν αναγνωριστεί ως «θάνατοι που σχετίζονται με το σεισμό» και έτσι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή ανήλθαν σε 19.575.

Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi απελευθερώνει αυτή τη στιγμή μια τέταρτη παρτίδα νερού 7.800 τόνων.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της καθημερινής δειγματοληψίας θαλασσινού νερού πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, αλλά το αμφιλεγόμενο σχέδιο έχει αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες από ντόπιους ψαράδες και γειτονικές χώρες, κυρίως την Κίνα, η οποία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών.

Η TEPCO ολοκλήρωσε την αφαίρεση όλων των ράβδων αναλωμένου καυσίμου από μια δεξαμενή ψύξης στον αντιδραστήρα Νο 4 το 2014 και από την δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο 3 το 2021.

Σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αφαίρεση των ράβδων από τις δεξαμενές Νο 1 και Νο 2 έως το 2031.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!