Η 30χρονη που χαρακτηρίζεται ως «Νταϊάνα της Ανατολής» μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει βρεθεί στο επίκεντρο αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να ανέβει στον Θρόνο των Χρυσανθέμων
Τη Δευτέρα, στην Εθνική Πινακοθήκη τα φλας θα αστράφτουν την ώρα που η επίσημη προσκεκλημένη θα θαυμάζει τα εκθέματα. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας θα βρίσκεται στη χώρα μας. Και θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα φωτογραφικά πρακτορεία όλου του πλανήτη να αποκτήσουν ένα «κλικ» του πιο δημοφιλούς μέλους του ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας.
Η πριγκίπισσα Κάκο, κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο θα βρεθεί στη χώρα μας ως επίσημη προσκεκλημένη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας».
Η 30χρονη πριγκίπισσα, μπορεί να μην είναι υποψήφια για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων (αφού απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη του Θρόνου από γυναίκα), όμως για τους Ιάπωνες, είναι κάτι σαν τη «Νταϊάνα της Ανατολής», ίσως και κάτι παραπάνω. Όχι τυχαία, άλλωστε, την αποκαλούν «Ελπίδα του Θρόνου» και, όχι τυχαία, όταν έκλεισε τα 20 της χρόνια, το 2014, στο παλάτι βρέθηκαν 80.000 άνθρωποι για να τα γιορτάσουν!
Λίγο ο ευγενικός της χαρακτήρας, λίγο η φυσική της χάρη και ομορφιά και περισσότερο οι «κρίσεις» που περνά η ιαπωνική βασιλική οικογένεια τα τελευταία χρόνια και η πριγκίπισσα Κάκο έχει βρεθεί στο επίκεντρο.
Το 2021, η μεγαλύτερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μάκο, αποφάσισε να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» (κάτι που δεν επιτρέπεται για τις πριγκίπισσες της Ιαπωνίας). Έτσι, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο, τα προνόμια και τα πλούτη, επιλέγοντας να ζήσει ως κοινή θνητή: σήμερα ζει με τον σύζυγό της σε ένα δυάρι στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στο Met.
Η αγκαλιά του αποχωρισμού και τα δάκρυα της πριγκίπισσας Κάκο για την αδερφή της, τη μέρα που αυτή έφευγε για το παλάτι, αποτυπώθηκε σε φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Princess Kako ให้กำลังใจคุณแม่ในการเลี้ยงดูเด็กที่มีความบกพร่องในการได้ยิน ภาษามือนี้ไม่ได้ใช้กับคนหูหนวกอย่างเดียวนะ ยังเป็นประโยชน์ต่อการสื่อสารกับคนหูตึง หูดับ หรือสูญเสียความสามารถในการได้ยิน (ชั่วคราว ถาวร) ได้ pic.twitter.com/T99be12XZf
— นางฟ้า🧘🏾♀️อสังหาริมยับ (REST🧋ดูคนเก่งแห่ง 🐣) (@genieginnie) November 25, 2023
Αυτό, δεν της ήταν κάτι δύσκολο. Στην Άπω Ανατολή λένε ότι έχει φυσικό χάρισμα στην επικοινωνία- άλλωστε κάθε εμφάνισή της σχολιάζεται θετικά και από τις στιλιστικές της επιλογές που έχουν ισχυρούς συμβολισμούς «γεφυρώματος» της παράδοσης και του μοντέρνου. Κάπως έτσι, εκτός από την έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους κωφούς), μετά και τη σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών, η πριγκίπισσα Κάκο έφτασε να χαρακτηρίζεται «πολιτιστικό asset» και «σύμβολο ελπίδας του ιαπωνικού λαού».
Το τελευταίο, επειδή πολλοί τη συγκρίνουν με τη γιαγιά της, Σόντα Μιτσίκο, η οποία επίσης έγινε σύμβολο της νέας ελπίδας στην Ιαπωνία όταν παντρεύτηκε τον παππού της Κάκο. Η Μιτσίκο πυροδότησε το λεγόμενο «Mitchi boom» το 1958 και έφερε μια αίσθηση ανανέωσης και μοντέρνα ήθη στον ιστορικό θεσμό. Σύμφωνα με το Nippon.com, η πριγκίπισσα Κάκο προσφέρει επίσης μια ανάσα φρέσκου αέρα στον αυτοκρατορικό οίκο, σεβόμενη και διατηρώντας παράλληλα τις μακρόχρονες παραδόσεις του.