“Πραγματικά εκπληκτική” ανακάλυψη απολιθωμάτων σε απομακρυσμένα βουνά του Μαρόκου ρίχνει νέο φως σε εξαφανισμένα ζώα.
Eπιστήμονες ανακάλυψαν τα πιο παρθένα απολιθώματα τριλοβίτη που έχουν βρεθεί ποτέ. Τέλεια διατηρημένοι σε στάχτη, οι “τριλοβίτες της Πομπηίας”, που ανασκάφηκαν στην οροσειρά του Άτλαντα του Μαρόκου, αλλάζουν την επιστημονική κατανόηση αυτής της εξαφανισμένης ομάδας ασπόνδυλων ζώων.
Η δημοσίευση των πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων στο περιοδικό Science, παρέχει νέες πληροφορίες για τα εξαφανισμένα ζώα της θάλασσας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, όπως λένε οι επιστήμονες.
Τι είναι οι τριλοβίτες και γιατί είναι σημαντικοί
Οι τριλοβίτες είναι μερικά από τα καλύτερα μελετημένα απολιθωμένα θαλάσσια ζώα στον πλανήτη.
Ο σκληρός εξωσκελετός τους οδήγησε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αναπαράστασης στο αρχείο απολιθωμάτων, με πάνω από 20.000 είδη που έχουν περιγραφεί τους τελευταίους δύο αιώνες. Αλλά ο εξωσκελετός λέει μόνο τη μισή ιστορία για αυτήν την ποικιλόμορφη ομάδα ζώων, ο μαλακός ιστός λέει το άλλο μισό.
Όμως σπάνια βρίσκονται δείγματα με καλά διατηρημένο μαλακό ιστό, γι’ αυτό και η ανακάλυψη του μαροκινού τριλοβίτη είναι τόσο σημαντική. Εγκλωβισμένα σε καυτή τέφρα και θαλασσινό νερό, τα σώματα των θαλάσσιων ζώων θα είχαν απολιθωθεί πολύ γρήγορα καθώς η στάχτη μετατράπηκε γρήγορα σε βράχο, σύμφωνα με τον γεωλόγο καθηγητή Abderrazak El Albani, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς ομάδας επιστημόνων.
Τα καλούπια τέφρας διατήρησαν κάθε τμήμα των σωμάτων των τριλοβιτών. Οι δομές που έμοιαζαν με τρίχες κατά μήκος των ποδιών τους εξακολουθούν να είναι ορατές, όπως και τα μικρά “κελύφη λαμπτήρων”, ένα είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου, που βρέθηκαν προσκολλημένα στους εξωσκελετούς τους. Ακόμη και οι πεπτικές οδοί των ζώων παραμένουν αναλλοίωτες, καθώς η στάχτη που τα γέμισε τα άφησε τέλεια σχηματισμένα.
“Μελετούσα τριλοβίτες για σχεδόν 40 χρόνια, αλλά ποτέ δεν ένιωσα ότι κοιτούσα ζωντανά ζώα όσο με αυτά”, λέει ο παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ Γκρεγκ Έτζκομμπ, που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.
“Έχω δει πολλή μαλακή ανατομία τριλοβιτών, αλλά είναι η τρισδιάστατη διατήρηση εδώ που είναι πραγματικά εκπληκτική”, πρόσθεσε.
Ένας σαρκώδης λοβός που καλύπτει το στόμα, που ονομάζεται labrum, τεκμηριώθηκε επίσης για πρώτη φορά σε τριλοβίτες. “Ως επιστήμονας που έχει εργαστεί σε απολιθώματα από διαφορετικές ηλικίες και τοποθεσίες, η ανακάλυψη απολιθωμάτων σε τόσο αξιοσημείωτη κατάσταση διατήρησης μέσα σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον ήταν μια βαθιά συναρπαστική εμπειρία για μένα”, τόνισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Abderrazak El Albani.