Η επίθεση με νεροπίστολα σε τουρίστες, ο συμβολικός αποκλεισμός εισόδων ξενοδοχείων ή τα πλακάτ με συνθήματα κατά παραθεριστών την ώρα που γευματίζουν είναι πρόσφατες εικόνες από τη Βαρκελώνη που κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από διαδηλώσεις κατά του τουρισμού στην ισπανική μεγαλούπολη. Οι αντιδράσεις είναι έντονες – αλλά λένε όλη την αλήθεια;
Περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην καταλανική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο (6/7) Γιατί βγήκαν, όμως, στους δρόμους – και οι επίδοξοι επισκέπτες μήπως πρέπει να επανεξετάσουν το ταξίδι τους στον δημοφιλή προορισμό;
«Γυρίστε στα σπίτια σας»
Αρα οι τουρίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Βαρκελώνη; Εκπρόσωπος του κινήματος ABDT, που ηγείται των διαδηλώσεων, είπε στο Sky News ότι, όπως και οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στις Κανάριες Νήσους, η διαδήλωση του περασμένοθ Σαββάτου είχε στόχο την τουριστική βιομηχανία και τις αρμόδιες αρχές, όχι τα άτομα.
Ομως, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Τενερίφης που ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από τη ρητορική «τουρίστες γυρίστε στις πατρίδες σας», οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη είναι χαρούμενοι που οι υποψήφιοι επισκέπτες λαμβάνουν υπόψη το μήνυμά τους.
«Αν μας ρωτούσε κάποιος, ″να έρθω στη Βαρκελώνη ή καλύτερα όχι;″, η απάντησή μας θα ήταν ″καλύτερα όχι″», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Βλάπτουν την πόλη και τους ανθρώπους της και δεν αξίζει καν για εσάς», συμπλήρωσε.
«Θα ήταν υπέροχο να σταματήσουν να έρχονται κάποιοι τουρίστες, αλλά αυτό δεν θα συμβεί λόγω των νεροπίστολων και δεν θα συμβεί γενικά από μόνο του», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι που εκτόξευεσαν νερό και μπλόκαραν τις εισόδους ξενοδοχείων «ενήργησαν αυθόρμητα» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αλλά τόνισε με νόημα: «Η οργάνωση δεν καταδικάζει αυτές τις ενέργειες, δεν είναι καν βίαιες».
Ενα μανιφέστο για αποανάπτυξη
Στόχος του ABDT είναι η «αποανάπτυξη του τουρισμού» – τόσο η μείωση του αριθμού των τουριστών όσο και η οικονομική εξάρτηση της πόλης από την τουριστική βιομηχανία.
Δημοσίευσε, μάλιστα, ένα μανιφέστο που περιγράφει τους λόγους της διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι «οι πολίτες υποφέρουν άμεσα από τις συνέπειες» του υπερτουρισμού.
Οπως λένε, οι γειτονιές έχουν αλλοιωθεί και η τοπική ταυτότητα έχει χαθεί, οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται υπό πίεση, το κόστος διαβίωσης και στέγασης έχει εκτοξευθεί και τα αεροπλάνα, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν τουρίστες βλάπτουν το περιβάλλον.
«Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τον τουρισμό, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα παραμένουν στα χέρια λίγων πλουσίων», είπε ο εκπρόσωπος στο Sky News.
Οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού είναι γνωστές ως επισφαλείς, με «απαίσιες συνθήκες εργασίας και τους χειρότερους μισθούς στην πόλη», πρόσθεσε.
Εξωση στους ντόπιους
Ο αριθμός των τουριστών και το κόστος στέγασης έχουν πάρει την ανιούσα. Το 2023, η Ισπανία υποδέχθηκε ένα ρεκόρ 85 εκατομμυρίων διεθνών τουριστών.
Και η Βαρκελώνη, όπου ζουν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε σχεδόν 26 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Με την αγορά ακινήτων να κατακλύζεται από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η στέγαση έχει καταστεί απρόσιτη για πολλούς κατοίκους.
Την τελευταία δεκαετία, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% στην πόλη και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού κατά 38%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερ, με τα ενοίκια τον Ιούνιο να αυξάνονται κατά 18% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στις 3 Ιουλίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για να μπει ένα φρένο στις βραχυπρόθεσμες και εποχικές μισθώσεις διακοπών. Οι καταχωρήσεις σε πλατφόρμες, όπως το Airbnb και το Booking.com, πρέπει να έχουν τις απαραίτητες άδειες και η κυβέρνηση θα εντείνει τις έρευνές της για να βεβαιωθεί ότι αυτές υπάρχουν.
«Εάν ένα σπίτι δεν έχει άδεια για τουρισμό, η διαφήμισή του στις πλατφόρμες του Διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομη και επομένως να τιμωρείται»,
δήλωσε ο υπουργός Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, Πάμπλο Μπουστιντούι, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση της ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες, ακυρώνοντας τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί για βραχυχρόνια ενοικίαση μέχρι τον Νοέμβριο του 2028. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξετάζει εάν η κίνηση αυτή είναι νόμιμη.
Αλλά το ABDT, εν τω μεταξύ, επιμένει ότι το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει αρκετά για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκε παράλληλα με προτάσεις για αύξηση του αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων.
Τι πιστεύουν οι ντόπιοι
Η πλειονότητα των κατοίκων εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ο τουρισμός είναι επωφελής και όχι επιζήμιος για την πόλη, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης το 2023.
Ωστόσο, οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δείχνει η έκθεση, με αυξανόμενη κριτική για τον κλάδο και τις επιπτώσεις του. «Ολο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η Βαρκελώνη έχει φτάσει στο όριο τουριστικής της ικανότητας», αναφέρει η έκθεση. «Η οικονομική συμβολή του τουρισμού αναγνωρίζεται, αλλά αυτό το όφελος δεν ανατρέπει την ισορροπία υπέρ του», επισημαίνει.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι αποφεύγουν περιοχές δημοφιλείς στους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης, της περιοχής γύρω από τη Sagrada Familia και του Park Guell.
«Κατακριτέα η στόχευση τουριστών»
Ο αρμόδιος για θέματα τουρισμού υπουργός, Ροζάριο Σάντσες, καταδίκασε τις διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα παραμένει ένας από τους «ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς». «Συγκεκριμένα περιστατικά με τουρίστες είναι κατακριτέα απρεπής συμπεριφορά που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της χώρας μας», είπε.
Υποστήριξε, δε, ότι οι διαδηλωτές «δεν έλεγαν ″όχι στον τουρισμό″, αλλά ήθελαν αλλαγές που αφορούν την ποιότητα ζωής τους.
Πηγή: Skynews