Το θήραμά του αμερικανού παίκτη στο Race to Survive ήταν ένα από τα κοσμαγάπητα Γουέκα που δεν πετούν και φημίζονται για την ζωηρή και περίεργη προσωπικότητά τους.
Ένας διαγωνιζόμενος σε αμερικανικό τηλεοπτικό ριάλιτι επιβίωσης σκότωσε και έφαγε ένα προστατευμένο πουλί στη Νέα Ζηλανδία.
Στο πλαίσιο του εκπομπής Race to Survive, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να κυνηγήσουν για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους.
Η δεύτερη σεζόν γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία και σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το προστατευόμενο είδος πουλιού που σκότωσε και έφαγε ο παίκτης ήταν ένα Γουέκα το οποίο έχει εξαφανιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ο διαγωνιζόμενος και ο ένας συμπαίκτης του αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό ως συνέπεια της πράξης τους.
Ο διαγωνιζόμενος, Σπένσερ Κόρρυ Τζόουνς γνώριζε ότι παραβίαζε τον κανονισμό όταν σκότωσε και έφαγε το πουλί, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Radio New Zealand, επικαλούμενος ένα απόσπασμα από την εκπομπή.
Στο βίντεο, φάνηκε να ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι έκανε ένα ”ανόητο” λάθος αλλά δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας πως δεν ήταν ”προετοιμασμένος” για την τόσο μεγάλη πείνα που ένιωθε.
Ο Τζόουνς, σύμφωνα με το BBC μαζί με τον συμπαίκτη του Όλιβερ Ντεβ αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό κατά το όγδοο επεισόδιο της σειράς.
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Διατήρησης της Άγρια Ζωής στην Νέας Ζηλανδία, ανέφερε πως ενημερώθηκε για το περιστατικό από έναν εκπρόσωπο της εταιρείας παραγωγής, Original Productions με έδρα τις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι διεξήγαγαν έρευνα και εξέδωσαν γραπτές προειδοποιήσεις στην εταιρεία και στον συμμετέχοντα, επισημαίνοντας την ασυνήθιστα κακή κατάσταση της ομάδας των διαγωνιζόμενων. Κάνουν λόγο για όπως κόπωση και μεγάλη μεταξύ των μελών της ομάδας.
″Παρόλα αυτά, η θανάτωση και η κατανάλωση ενός ιθαγενούς προστατευόμενου είδους εν προκειμένω είναι απαράδεκτη και η εταιρεία έχει ενημερώσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά της ότι πρέπει να τηρούν την σχετική νομοθεσία”, σχολίασε ο Ντίλαν Σουέιν επικεφαλής της ομάδας ερευνών, στο 1News.
Το Γουέκα, ή χήνα των Μαορί, είναι ένα εμβληματικό πουλί που δεν πετά- άρα είναι πιο εύκολο θήραμα- και μεταξύ άλλων είναι διάσημο για τη ζωηρή και περίεργη προσωπικότητά του. Συχνά μάλιστα έλκονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Έχει εξαφανιστεί σε μεγάλες εκτάσεις της ηπειρωτικής χώρας ως αποτέλεσμα της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της αύξησης του αριθμού των αρπακτικών. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές που αφθονούν το κυνήγι είναι νόμιμο.
Για τον τραυματισμό ενός προστατευόμενο είδος πουλιού βάσει του νόμου περί άγριας ζωής του 1953, η μέγιστη ποινή θα μπορούσε να είναι είτε φυλάκιση δύο ετών είτε πρόστιμο 59.545 δολαρίων.