Ιάπωνας ζούσε εξαιρετικά λιτά για 21 χρόνια ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί νωρίς
Ένας Ιάπωνας συγκλόνισε πρόσφατα το διαδίκτυο αφού ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εξοικονομήσει 132 εκατομμύρια γιεν (640.000 δολάρια) τις τελευταίες δύο δεκαετίες με στόχο να αποσυρθεί πρόωρα από την αγχωτική δουλειά του.
Ο ανώνυμος 45χρονος άνδρας ανέβασε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το κατόρθωμά του για να ανακοινώσει ότι επιτέλους πέτυχε το FIRE (Financial Independence, Retire Early) αφού αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια και δέκα μήνες σε αυτόν τον στόχο.
Η σταθερή αλλά και απαιτητική του δουλειά
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατάφερε να εξασφαλίσει μια σταθερή αλλά πολύ απαιτητική δουλειά, στην οποία έπρεπε να εργάζεται συνεχώς υπερωρίες, μερικές φορές και μετά τα μεσάνυχτα. Είχε έναν αξιοπρεπή μισθό της τάξης των πέντε εκατομμυρίων γιεν (32.000 δολάρια) ετησίως, οπότε αντί να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να αναζητήσει κάτι λιγότερο αγχωτικό, αποφάσισε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να αποταμιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί νωρίς. Ωστόσο, το επίπεδο λιτότητας που υπέμεινε τις τελευταίες δύο δεκαετίες άφησε πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται αν άξιζαν οι προσπάθειές του.
Ο λιτός τρόπος ζωής
Κάντε μία κλήση αγάπης στο 19820 και βοηθήστε τα παιδιά σε ανάγκη
Στην προσπάθειά του να αποταμιεύσει 100 εκατομμύρια γιεν το συντομότερο δυνατό, ο Ιάπωνας άλλαξε εντελώς τον τρόπο ζωής του. Απαρνήθηκε το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά του και προτίμησε να ζήσει σε έναν απλό κοιτώνα της εταιρείας, όπου πλήρωνε μόνο 30.000 γιεν (190 δολάρια) το μήνα. Αντί να αγοράζει τις συσκευές και τα έπιπλα που χρειαζόταν, έψαχνε στα σκουπίδια, χρησιμοποιώντας ένα σωρό πράγματα που άλλοι άνθρωποι πετούσαν. Επίσης, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κλιματισμό το καλοκαίρι και χρησιμοποιούσε μόνο ασκήσεις και κουβέρτες για να ζεσταθεί το χειμώνα.
Δείπνο με… ενεργειακό ποτό!
Ωστόσο, η διατροφή του ήταν αυτή που υπέστη τις πιο δραστικές αλλαγές. Στις φωτογραφίες που μοιραζόταν τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άλλους επίδοξους FIRE-achievers, ο 45χρονος άνδρας που έκανε αναρτήσεις με το ψευδώνυμο «The Man Who Will Definitely Resign», για να κινητοποιήσει τον εαυτό του, ανέβαζε τα γεύματά του που αποτελούνταν κυρίως από βραστό ρύζι και μικρά κομμάτια φρούτων ή λαχανικών. Ωστόσο, σε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες, το δείπνο του αποτελούνταν από ένα απλό ενεργειακό ποτό.
Όπως και άλλοι λιτοί Ιάπωνες, ο άνδρας που αναζητούσε το FIRE χρησιμοποιούσε εκπτωτικά κουπόνια για να προμηθεύεται τα φθηνότερα δυνατά προϊόντα. Για να διασκεδάζει με φτηνά χρήματα, περνούσε τα βράδια του στον κοιτώνα του παρακολουθώντας ταινίες με θέμα τη φυλακή και αστειευόμενος ότι η ζωή του έμοιαζε πολύ με αυτή ενός φυλακισμένου.
Βιβλίο για το… κατόρθωμά του
Νωρίτερα φέτος, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ακραίας λιτότητας, ο άνδρας ανακοίνωσε ότι πέτυχε τον αναθεωρημένο στόχο των 132 εκατομμυρίων γιεν (640.000 δολάρια) σε αποταμιεύσεις, επιτρέποντάς του να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Ως μπόνους, η μοναδική εμπειρία του τον ενέπνευσε επίσης να γράψει ένα βιβλίο για την επίτευξη του FIRE, το οποίο αποδείχθηκε κερδοφόρο και τον βοήθησε να συνταξιοδοτηθεί ακόμη νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η υποτίμηση του γιεν «γκρεμίζει» τα όνειρά του
Παρά τις προσπάθειές του να αποταμιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, το όνειρο του άνδρα να συνταξιοδοτηθεί νωρίς μπορεί να είναι απατηλό, λόγω της δραστικής υποτίμησης του γεν από την αρχή του έτους.
«Αν το γιεν συνεχίσει να υποτιμάται, δεν θα πετύχω ποτέ την οικονομική ελευθερία», δήλωσε ο άνδρας. «Για ποιο λόγο δούλευα αυτά τα 21 χρόνια; Είναι όλα ανούσια, τόσο τραγικά».
Η εμπειρία του άνδρα έγινε viral στο διαδίκτυο στην Ιαπωνία και την Κίνα, λαμβάνοντας ανάμεικτα σχόλια από τους διαδικτυακούς πολίτες. Κάποιοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα και την αντοχή του, ενώ άλλοι σοκαρίστηκαν από τον τρόπο ζωής του, προσθέτοντας ότι ήταν θαύμα που δεν αρρώστησε λόγω της κακής διατροφής του.
«Η ζωή του είναι πραγματικά άθλια», έγραψε ένα άτομο. «Το εισόδημά του δεν είναι χαμηλό στην Ιαπωνία. Αν είχε επενδύσει σε χρυσό αντί να κάνει απλώς αποταμίευση, δεν θα είχε χάσει τόσα πολλά».