Σύμφωνα με την Express.co.uk, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ εμφανίζεται διαλλακτική, σε μια προσπάθεια «συμφιλίωσης» με τους εταίρους στην Ε.Ε και «επανεκκίνησης» των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ευρωπαϊκές χώρες
Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των Εργατικών σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, σκιαγραφεί δημοσίευμα του αγγλικού Τύπου.
Σύμφωνα με την Express.co.uk, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ εμφανίζεται διαλλακτική, σε μια προσπάθεια «συμφιλίωσης» με τους εταίρους στην Ε.Ε και «επανεκκίνησης» των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Κρις Μπράιαντ, τοποθετήθηκε σχετικά, επαινώντας τον πρόεδρο των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Oσμπορν, αναφορικά με την επιδίωξη μιας «εποικοδομητικής συνεργασίας» με την Ελλάδα για το ζήτημα.
Οι Εργατικοί στη σκιά του Παρθενώνα
«Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον νόμο του 1963. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Κρις Μπράιαντ.
«Είμαστε ενήμεροι ότι ο Τζορτζ Οσμπορν, είχε συνομιλίες με Ελληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία. Εκτιμούμε το έργο που επιτελεί το Βρετανικό Μουσείο διεθνώς και χαιρετίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών του», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Ο Τζορτζ Οσμπορν ασκεί πιέσεις εδώ και χρόνια στην κυβέρνηση της Βρετανίας ώστε να προχωρήσει μια συμφωνία δανεισμού με την Ελλάδα. Η παραπομπή της απόφασης σε αυτόν, σηματοδοτεί, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, μια αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την απελθούσα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.