Ο Goldin Finance 117, ένας ημιτελής ουρανοξύστης ύψους 597 μέτρων στα περίχωρα της Τιαντζίν, της έβδομης μεγαλύτερης πόλης της Κίνας, είναι αυτή τη στιγμή το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.
Το Goldin Finance 117, γνωστό και ως China 117 Tower, φημίζεται ως το ψηλότερο ημιτελές και ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο, που αρχικά σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολυτελούς έργου ακίνητης περιουσίας στην Τιαντζίν.
Η κατασκευή ξεκίνησε το 2008, αλλά σταμάτησε μόλις δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, αναφέρει το Oddity Central.
Οι εργασίες στο έργο ξεκίνησαν εκ νέου το 2011, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης μεταξύ 2018 και 2019.
Ωστόσο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, η κατασκευή ανεστάλη για άλλη μια φορά και έκτοτε δεν έχει ξαναρχίσει.
Όταν οι εργασίες στο Goldin Finance 117 ανεστάλησαν, ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης ήταν το πέμπτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Τώρα είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.
Το Goldin Finance 117 έπρεπε να έχει 128 ορόφους πάνω από το έδαφος, 117 από τους οποίους σχεδιάζονταν ως ξενοδοχειακός και εμπορικός χώρος και 11 όροφοι αφιερωμένοι σε μηχανολογικές και λειτουργικές υπηρεσίες, καθώς και τέσσερα υπόγεια επίπεδα.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κτίρια συγκρίσιμου μεγέθους, σχεδιάστηκε για να είναι κατοικήσιμο μέχρι το υψηλότερο σημείο του.
Δυστυχώς, ολόκληρος ο ουρανοξύστης παραμένει εντελώς ακατοίκητος.
Λοιπόν, γιατί πήγαν όλα στραβά; Πρώτον, ο κατασκευαστής, ο όμιλος Goldin, ήταν ένας νέος παίκτης στην κινεζική αγορά και η έλλειψη της υποστήριξης της κινεζικής κυβέρνησης σήμαινε ότι έπρεπε να αυτοχρηματοδοτηθεί πλήρως ολόκληρο το αναπτυξιακό έργο.
Ήταν ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αλλά αν η εταιρεία μπορούσε να το πετύχει, οι ανταμοιβές θα άξιζαν τον κόπο. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση του 2008 άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Goldin.
Όταν ξεκίνησε το 2011, η κατασκευή του Golding Finance 117 συνεχίστηκε και παρά τα μικρά προβλήματα, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται.
Με την επικοινωνία να στερεύει το 2018 και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση για το έργο, έχει γίνει πλέον ο «ψηλότερος ουρανοξύστης-φάντασμα στον κόσμο», καθώς παραμένει ημιτελής και ακατοίκητος.
Μετά την αποτυχία του έργου του Golding Group, οι αρχές εξέδωσαν διάταγμα το 2020 για να περιορίσουν σημαντικά την κλίμακα και τον αριθμό των ουρανοξυστών που κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη χώρα.