Μια ιστορία βγαλμένη από ψυχολογικό θρίλλερ βγήκε στο φως
Μια απίστευτη ιστορία που παραπέμπει σε σενάριο ταινίας θρίλλερ είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Όλα ξεκίνησαν από κάτι που έμοιαζε σαν μια ευγενική πράξη που κατέστη δυνατή μέσω μιας εκπαιδευτικής επιχορήγησης, ένα σχολείο έδωσε δωρεάν λάπτοπ σε 2.300 μαθητές.
Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν τα παιδιά ήταν ότι κατασκοπεύονταν μέσω των βιντεοκαμερών που υπάρχουν στους υπολογιστές.
Το περιστατικό συνέβη στην Πενσυλβάνια το 2010, όταν οι μαθητές της σχολικής περιφέρειας Lower Merion έλαβαν ένα λάπτοπ για να το χρησιμοποιούν στο σχολείο και να το παίρνουν μαζί τους στο σπίτι.
Οι φορητοί υπολογιστές ήταν εξοπλισμένοι με λογισμικό εντοπισμού σε περίπτωση κλοπής. Αυτό το λογισμικό σήμαινε επίσης ότι οι σχολικοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στις κάμερες των υπολογιστών, καθώς και να βλέπουν την περιήγηση στο διαδίκτυο και την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των μαθητών.
Θα μπορούσαν επίσης να τραβήξουν φωτογραφίες των μαθητών, ενώ αυτοί βρίσκονταν στην ιδιωτική τους ζωή.
Οι παράνομες δραστηριότητες της σχολικής περιφέρειας ξεσκεπάστηκαν στα τέλη του 2009, όταν ο μαθητής Blake J. Robbins, δευτεροετής τότε στο Harriton High School, ανακάλυψε ότι η κάμερα του είχε ενεργοποιηθεί κρυφά.
Οι παράνομες δραστηριότητες της σχολικής περιφέρειας ξεσκεπάστηκαν στα τέλη του 2009, όταν ο μαθητής Blake J. Robbins, δευτεροετής τότε στο Harriton High School, ανακάλυψε ότι η κάμερα του είχε ενεργοποιηθεί κρυφά.
Ο Robbins το ανακάλυψε αυτό όταν τον κάλεσαν στο γραφείο του υποδιευθυντή και τον κατηγόρησαν ότι συμμετείχε στην κατανάλωση και πώληση ναρκωτικών, ενώ ως «απόδειξη» χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από κρυφά καταγεγραμμένες κάμερες.
Ο Ρόμπινς χαρακτήρισε την κατηγορία «εντελώς ψευδή».
Αφού αποκάλυψε στους γονείς του τι είχε συμβεί, η οικογένεια Ρόμπινς αποφάσισε να υποβάλει μήνυση εκ μέρους όλων των μαθητών που είχαν εφοδιαστεί με φορητούς υπολογιστές από το σχολείο.
Ένας δεύτερος μαθητής, ονόματι Jalil Hasan, κατέθεσε αργότερα μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Αυτό συνέβη αφού η οικογένειά του έμαθε ότι ο Hasan, ο οποίος ήταν 17 ετών τότε, παρακολουθείτο κρυφά μέσω της κάμεράς του για διάστημα δύο μηνών.
Η υπόθεση διευθετήθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2010, με την περιφέρεια να συμφωνεί να καταβάλει 610.000 δολάρια για τον διακανονισμό και των δύο αγωγών.
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, 175.000 δολάρια και 10.000 δολάρια τοποθετήθηκαν σε καταπιστεύματα για τους Robbins και Hasan αντίστοιχα, ενώ οι δικηγόροι των μαθητών έλαβαν 425.000 δολάρια.
Εκείνη την εποχή, η σχολική περιφέρεια Lower Merion εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε εν μέρει:
«Πιστεύουμε ότι ο διακανονισμός αυτός μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με τρόπο που να είναι πιο ευαίσθητος για τους μαθητές μας, τους φορολογούμενους και ολόκληρη την κοινότητα της σχολικής περιφέρειας. Η συμφωνία είναι συνολική και επιλύει αποτελεσματικά όλα τα στοιχεία της δικαστικής διαμάχης για τον φορητό υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων Robbins και Hasan και της ασφαλιστικής υπόθεσης Graphic Arts.
Παρόλο που θα εκτιμούσαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε επιτέλους μια σημαντική, ανομολόγητη ιστορία στην αίθουσα του δικαστηρίου, αναγνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, μια χρονοβόρα, δαπανηρή δίκη δεν θα ωφελούσε κανέναν. Θα ήταν ένας άδικος αντιπερισπασμός για τους μαθητές και το προσωπικό μας και θα κόστιζε στους φορολογούμενους επιπλέον δολάρια που είναι καλύτερα να αφιερωθούν στην εκπαίδευση.
Θέλαμε επίσης να δείξουμε ευαισθησία για την ευημερία του μαθητή που εμπλέκεται στην υπόθεση, δεδομένων των πιθανών συνεπειών μιας δίκης που θα είχε μεγάλη δημοσιότητα.
Εν τέλει, ήρθε η ώρα να επιλύσουμε αυτό το θέμα και να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι της Περιφέρειας θα επικεντρωθούν ευθέως στην εκπαίδευση των παιδιών μας».