Νέο χωριό στην Τανζανία θα χτιστεί από έναν 3D εκτυπωτή και χώμα

31

Το χωριό θα προσφέρει σχολική εκπαίδευση για έως και 480 παιδιά, καθώς και στέγαση, φροντίδα παιδιών και κατάρτιση δεξιοτήτων για δεκάδες ευάλωτα κορίτσια ηλικίας 3 έως 18 ετών.

Η κατασκευή με 3D εκτυπωτές έχει ωριμάσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς η πρόοδος στην τεχνολογία και την επιστήμη των υλικών επιτρέπει μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια.
Οι πιθανές χρήσεις είναι επίσης όλο και πιο ποικίλες, από προσιτές κατοικίες μέχρι μια σχεδιαζόμενη βάση της NASA στη Σελήνη.

Οι περισσότερες τρισδιάστατα εκτυπωμένες κατασκευές κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα ή άλλες εκχύσιμες, τσιμεντοειδείς ουσίες που είναι φτηνές, αξιόπιστες και ανθεκτικές – αν και, σχεδόν πάντα, με ένα βαρύ αποτύπωμα άνθρακα. Όμως μια νέα εξέλιξη στον τομέα μπορεί να προσφέρει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση: Τρισδιάστατη εκτύπωση με χώμα.
Στην Kibaha της Τανζανίας, δυτικά της πρωτεύουσας Dar es Salaam, μια ομάδα πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων πρόκειται να χτίσει ένα νέο χωριό με επίκεντρο την «εκτύπωση της γης».
Το Hope Village δημιουργήθηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Hassell και ClarkeHopkinsClarke, μαζί με το φιλανθρωπικό ίδρυμα One Heart, και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει και να στεγάσει παιδιά από όλη τη χώρα που έχουν βιώσει δυσκολίες ή μη ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι τους.

Το χωριό θα προσφέρει σχολική εκπαίδευση για έως και 480 παιδιά, καθώς και στέγαση, φροντίδα παιδιών και κατάρτιση δεξιοτήτων για δεκάδες ευάλωτα κορίτσια ηλικίας 3 έως 18 ετών. Σχεδόν 50 κτίρια σχεδιάζονται για την περιοχή, ενώ η γη που αγοράστηκε θα περιλαμβάνει επίσης χώρους για γεωργία και κτηνοτροφία, χώρους άθλησης και αναψυχής.

Το κτίριο-ορόσημο για το Hope Village είναι το κοινοτικό του κέντρο, ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο σχέδιο που θα λειτουργεί ως σχολική αίθουσα και καφετέρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και θα είναι ανοιχτό στην ευρύτερη κοινότητα για εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα.
Οι αρχιτέκτονες ήξεραν ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τοπικό χώμα για το κοινοτικό κέντρο, αλλά ήταν επιφυλακτικοί για τους περιορισμούς της πατημένης γης, η οποία συνήθως συμπιέζεται σε παχιά, επίπεδα τοιχώματα.
«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τοίχους που θα μπορούσαν να αερίζουν το κτίριο, αλλά ταυτόχρονα να φέρνουν και φως», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού και καινοτομίας της Hassell, Xavier De Kestelier.
Η στροφή στην τρισδιάστατη εκτύπωση επέτρεψε ένα ανοιχτό, «πορώδες» σχέδιο τοίχου που έχει ήδη κατασκευαστεί ως πρωτότυπο σε ύψος 2 μέτρων από τον συνεργάτη της Hassell, το Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Οι τοίχοι θα κατασκευαστούν με χώμα που θα προέρχεται από απόσταση 25 χιλιομέτρων από την περιοχή, λέει ο Hassell, και θα περιέχουν ένα λεπτό συρματόπλεγμα μεταξύ των στρωμάτων για ενίσχυση. Το χώμα που είναι κατάλληλο για εκτύπωση περιέχει συνήθως 15% έως 30% άργιλο, δίνοντάς του φυσικές ιδιότητες συγκόλλησης, αν και ο De Kestelier δήλωσε ότι οι αρχιτέκτονες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα προσθέσουν ένα επιπλέον συγκολλητικό υλικό στο μείγμα.

Οι τοίχοι δεν θα είναι φέροντες, καθώς μια μεταλλική κατασκευή θα στηρίζει την προβαλλόμενη οροφή που καλύπτει τους τοίχους και τους προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης. Η οροφή θα κατασκευαστεί από μικρά μήκη ξυλείας τοπικής προέλευσης, τα οποία θα συνδεθούν σε ένα σχέδιο σύμπλεξης στο έδαφος, προτού ανυψωθούν και «ντυθούν» πάνω από το πλαίσιο σαν υφασμάτινη σκηνή και τελειώσουν με λαμαρίνα, εξήγησε ο De Kestelier.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!