Οι δύτες ανέσυραν όλες τις σορούς από το ναυάγιο του ιστιοφόρου, ενώ όπως φαίνεται, η ακριβής αίτια του αιφνίδιας βύθισης του σκάφους, θα παραμείνει μυστήριο.
Με την ανάσυρση 5 σορών ολοκληρώθηκε εχθές η τρίτη ημέρα των ερευνών των ιταλικών Αρχών στη Σικελία, εκεί όπου ναυάγησε το 56 μέτρων ιστιοφόρο «Bayzian».
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών του ναυαγίου ανέρχεται πλέον σε 6, καθώς νεκρός είχε ανασυρθεί από την πρώτη στιγμή και ο σεφ του σκάφους.
Θυμίζεται ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, όταν βούλιαξε εν μέσω άγριας καταιγίδας ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Porticello, κοντά στο Παλέρμο. Από τους επιβαίνοντες, ο σεφ του σκάφους βρέθηκε νεκρός, 15 άλλοι διασώθηκαν και έξι παρέμεναν αγνοούμενοι.
Ο Άγγλος πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ και ο Αμερικανός δικηγόρος Κρις Μορβίλο έχουν επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται μεταξύ των πέντε σορών που εντοπίστηκαν την Τετάρτη από το ναυάγιο στην Σικελία, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων στους έξι.
Οι διασώστες ανέφεραν πως από το πρωί της Τετάρτης έχουν παραβιάσει το κύτος του ιστιοφόρου. «Εντοπίστηκε μια καμπίνα, αλλά η πρόσβαση ήταν αποκλεισμένη από έπιπλα και άλλα υλικά», δήλωσαν.
Άθικτο το κατάρτι
Οι μαρτυρίες των δυτών που ερευνούν το ναυάγιο του ιστιοφόρου της Σικελίας, ανατρέπουν τα έως τώρα γνωστά δεδομένα. Ενώ το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για υδροσιφώνα που έσπασε το κατάρτι του σκάφους, με αποτέλεσμα τη βύθισή του, τελικά το κατάρτι είναι άθικτο!
Συγκεκριμένα οι δύτες είπαν ότι, σε βάθος 50 μέτρων όπου βρίσκεται το ναυάγιο, το κύτος του πλοίου είναι πεσμένο στο πλάι άθικτο, μαζί με το κατάρτι.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο καπετάνιος άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει κοντά την ώρα της καταιγίδας, είπε ότι είδε τον ιστό του Bayesian να «λυγίζει και μετά να πάει». Ωστόσο, ο Μάρκο Τιλότα, δύτης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο έπεσε στο πλάι άθικτο.
Moment Bayesian yacht engulfed by storm
Αυτό που τράβηξε επίσης την προσοχή των δυτών, σύμφωνα με το ANSA, ήταν ο μεγάλος κινητός κεντρικός πίνακας του σκάφους, μερικώς ανυψωμένος επειδή το ιστιοφόρο βρισκόταν στο λιμάνι. Η ανύψωση του κεντρικού πίνακα θα μπορούσε λοιπόν κατά κάποιο τρόπο να ευνοήσει την ξαφνική βύθιση της θαλαμηγού, η οποία σύμφωνα με τα πλάνα από κάποιες κάμερες στην ακτή, σημειώθηκε μέσα σε ένα λεπτό.
Τι είναι το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου»
Υπενθυμίζεται ότι το υπερπολυτελές γιοτ βυθίστηκε μέσα σε ένα λεπτό μετά από υδροστρόβιλο που χτύπησε την περιοχή.
Βρετανοί ερευνητές μιλούν για το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου», την εκδήλωση δηλαδή ενός ακραίου γεγονότος με μεγάλη ισχύ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα.