Μια νεαρή κοπέλα κινεί υποψίες ότι μπορεί να λειτουργούσε ως κατάσκοπος για να αποκαλυφθούν οι κινήσεις του Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή και CEO του Telegram.
Μια σειρά από αναρτήσεις της 24χρονης influencer Γιούλι Βαβίλοβα κινούν υποψίες για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραμάτισε στη σύλληψη του 39χρονου ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εφαρμογής Telegram στη Γαλλία.
Η Βαβίλοβα είναι Ρωσίδα αλλά η έδρα της, όπως και πολλών Ρώσων μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι το Ντουμπάι. Στα πολλά ταξίδια που κάνει, φροντίζει να αναρτά πολλές φωτογραφίες και βίντεο. Το πιο πρόσφατο από αυτά, στη Μέση Ανατολή, συμπίπτει με τις μετακινήσεις του Πάβελ Ντούροφ.
Ντούροφ και Βαβίλοβα συνέπεσαν στο Ουζμπεκιστάν. Στο παρακάτω βίντεο, η 24χρονη μιλά και περιγράφει το ταξίδι τους.
They were together in Uzbekistan too pic.twitter.com/dmcLcVzqXT
— Baptiste Robert (@fs0c131y) August 25, 2024
Για τον Ρομπέρ αλλά και άλλους ερευνητές, το γεγονός ότι ο Ντούροφ συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση του ιδιωτικού του τζετ στο αεροδρόμιο Μπουρζέ συνδέεται με τις πληροφορίες που μπορούν να εξαχθούν από τις αναρτήσεις της 24χρονης Ρωσίδας. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε για αυτόν ενεργό ένταλμα σύλληψης στη Γαλλία.
Is Juli Vavilova a Spy? Her Parents Definitely Were!
Juli Vavilova, the enigmatic figure recently thrust into the spotlight due to her connection with Telegram founder Pavel Durov, is at the center of swirling speculation. Described as a young influencer, gamer, and crypto coach… pic.twitter.com/piTCF7Sgva
— Gigi B @ Gianluigi Ballarani (@GBallarani) August 26, 2024
Πάντως, η οικογένεια της Βαβίλοβα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί της από τη μέρα της σύλληψης του Ντούροφ, δηλαδή το Σάββατο, 24 Αυγούστου.
Να σημειωθεί επίσης, ότι είναι ασαφές ποια είναι η φύση της σχέσης της Βαβίλοβα με τον Ντούροφ ούτε και σε ποια χρονική στιγμή έγινε η γνωριμία τους. Ενδεχομένως, ο τόπος να είναι το Ντουμπάι καθώς και ο Γαλλορώσος δισεκατομμυριούχος έχει το εμιράτο ως έδρα του. Τέλος, πρόσωπα του περιβάλλοντός του τονίζουν ότι ο Ντούροφ ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη, κάτι που το επιτρέπει να το κάνει άνετα η γαλλική του υπηκοότητα, ενώ σύμφωνα με αυτές τις πηγές δεν έκρυβε τα ίχνη του. Αυτό το τελευταίο, το αντικρούουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας που θέλουν τη νεαρή Ρωσίδα να λειτούργησε ως δόλωμα για να αποκαλυφθούν οι κινήσεις του ανθρώπου που δημιούργησε την πλατφόρμα Telegram.
Γάλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Ντούροφ είναι “συνεργός” δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, παιδεραστίας και απάτης τα μέλη των οποίων κυκλοφορούν αχαλίνωτα στο Telegram λόγω έλλειψης μετριοπάθειας και των εργαλείων που προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.
“Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η απουσία μετριοπάθειας και συνεργασίας από την πλευρά της πλατφόρμας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζαν-Μισέλ Μπερνιγκό, γενικός γραμματέας της γαλλικής αστυνομικής υπηρεσίας Ofmin που έχει στην αρμοδιότητά της τα εγκλήματα κατά ανηλίκων.
Ως προς την οικονομική του επιφάνεια, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιουσία του Ντούροφ υπολογίζεται στα 15,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο ίδιος έχει επανειλημμένως πει ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν “ανεξάρτητο παράγοντα στις πλατφόρμες των social media” και ότι έφυγε από τη Ρωσία για να μην αναγκάζεται να λαμβάνει εντολές από τη Μόσχα.
Στην πρώτη του δήλωση αναφορικά με τη σύλληψη του Ντούροφ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι “δεν ήταν επουδενί πολιτική απόφαση”.
I have seen false information regarding France following the arrest of Pavel Durov.
France is deeply committed to freedom of expression and communication, to innovation, and to the spirit of entrepreneurship. It will remain so.
In a state governed by the rule of law,…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 26, 2024