Στην Αγγλία, αγάλματα διάσημων αντρών κρατούν μωρά. Και ο λόγος ;

79

Γράφει Ερασμία Αρβανιτά

Οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τα δικαιώματά τους

Τις τελευταίες ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γεμίσει με αγάλματα που κρατούν μωρά. Ακτιβιστές της ομάδας «Dad Shift», έχουν δέσει με ιμάντες μωρά-κούκλες διάσπαρτα σε αγάλματα διάσημων προσωπικοτήτων – όπως του μηχανικού Ίσαμπαρντ Κίνγκντομ ή των ηθοποιών Λόρενς Ολίβιε και Τζιν Κέλι, στο κεντρικό Λονδίνο, για έναν πολύ σοβαρό λόγο: Για να διεκδικήσουν περισσότερη άδεια πατρότητας. Οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τα δικαιώματά τους και καλούν την κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιλογές γονικής άδειας.

Εάν δεν γνώριζες ποια χώρα στην Ευρώπη έχει τη χειρότερη άδεια πατρότητας. Τώρα, έμαθες: Το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση προσφέρει σε κάθε πατέρα μόνο δύο νόμιμες εβδομάδες άδειας, η οποία πληρώνεται με 184,03 λίρες την εβδομάδα (περίπου 220 ευρώ). Σύμφωνα με έρευνα, μετά τη γέννηση του παιδιού τους, υπάρχουν άντρες που δεν πήραν καμία απολύτως άδεια πατρότητας (ένας στους τρείς), ενώ όσοι πήραν δυσκολεύονται στη συνέχεια να τα βγάλουν πέρα.

Η ομάδα «Dad Shift», μοιράστηκε στο IG σχετικό post με διάφορες φωτογραφίες των αγαλμάτων, γράφοντας: «Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στον σημαντικό ρόλο που παίζει η πατρότητα στη ζωή των ανδρών – και γιατί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δώσει στους μπαμπάδες και τους συν-γονείς καλύτερη άδεια πατρότητας».

Η ακτιβιστική ομάδα, σχεδιάζει να στείλει ανοιχτή επιστολή στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, αργότερα αυτόν τον μήνα. Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του «Dad Shift», ζητά από τον πρωθυπουργό να συμβάλει στην εφαρμογή καλύτερων επιλογών για τον πατέρα και τους συν-γονείς, οι οποίες «θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τις βρετανικές οικογένειες».

Άδεια πατρότητας: Η εικόνα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων, κατά τη γέννηση του παιδιού του, με το δικαίωμα αυτό να μην εξαρτάται από τον χρόνο εργασίας ή την προϋπηρεσία. Ο εργοδότης οφείλει να χορηγήσει την άδεια πατρότητας ανεξάρτητα από την έγγαμη ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Στο γενικότερο κομμάτι της Ευρώπης, η Ισλανδία και η Φινλανδία δείχνουν ακόμα μία φορά τον δρόμο, προσφέροντας την καλύτερη άδεια πατρότητας. Στην Ισλανδία, η νέα νομοθεσία του 2021 επέκτεινε τη διάρκεια της συνδυασμένης άδειας μητρότητας και πατρότητας σε συνολικά 12 μήνες, οι οποίοι κατανέμονται εξίσου μεταξύ μητέρας και πατέρα (έξι μήνες ο καθένας). Ωστόσο, οι γονείς επιτρέπεται επίσης να μεταφέρουν έως και έναν μήνα της άδειας στον άλλο γονέα, έτσι ώστε ο ένας να λάβει επτά μήνες και ο άλλος πέντε. Ολόκληρη η άδεια καταβάλλεται με το 80% του μέσου μισθού του ατόμου.

Η Φινλανδία, είναι επίσης «πρωταθλήτρια» όσον αφορά στην κουλτούρα της γονικής άδειας. Από το 2021, έδωσε άδεια σε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από το φύλο ή από το αν είναι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, κάθε γονέας λαμβάνει 160 ημέρες ή περίπου επτά μήνες, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Στη χώρα μας, κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων μερών, με αποδοχές. Η άδεια πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του παιδιού και χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη, χωρίς να εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Κάθε πατέρας, μπορεί να λάβει συνολικά ή τμηματικά την άδειά του, ανάλογα με την αίτησή του.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!