Mια έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα, όταν ο λεγόμενος «Δακτύλιος της φωτιάς» σκοτεινιάσει τον ουρανό την Τετάρτη (2/10).

Συγκεκριμένα, η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα είναι περισσότερο ορατή από τη Νότια Αμερική, αν και οι κάτοικοι τουλάχιστον μιας Πολιτείας των ΗΠΑ μπορεί να έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται στην πιο απομακρυσμένη θέση του από τον Ήλιο, τότε η έκλειψη δεν προκαλεί πλήρη συσκότιση αλλά δημιουργεί ται το φαινόμενο του «δακτυλίου της φωτιάς». Αυτή τη φορά, το ουράνιο γεγονός θα είναι ορατό μόνο στους τυχερούς που εκτιμάται ότι είναι λιγότεροι από 200.000.

Τι είναι ο «δακτύλιος της φωτιάς»

Ο «δακτύλιος της φωτιάς» είναι μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη κατά την τροχιά του. Αυτό κάνει το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μικρότερο από τον Ήλιο από ορισμένα σημεία της Γης.

Έτσι, σύμφωνα με το USA Today, όταν το φεγγάρι περνάει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, το μικρότερο σχήμα του φεγγαριού καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ηλίου, δημιουργώντας την εμφάνιση ενός δακτυλίου φωτός γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η λεπτή γραμμή που περιβάλλει το φεγγάρι, ονομάζεται «δακτύλιος».
Οι φάσεις της έκλειψης Ηλίου στις 2 Οκτωβρίου

Η δακτυλιοειδής έκλειψη θα γίνει σε φάσεις. Αναλυτικά, η μερική έκλειψη Ηλίου θα αρχίσει στις 18:42 (ώρα Ελλάδας). Η μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη, ο Ήλιος και η Γη δεν ευθυγραμμίζονται απόλυτα και μόνο η εξωτερική σκιά της Σελήνης πέφτει στη Γη.

Στη συνέχεια, στις 19:50 (ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει η δακτυλιοειδής έκλειψη, στις 21:45 (ώρα Ελλάδας) η έκλειψη Ηλίου θα φτάσει στον μέγιστο βαθμό της και, στις 00:47 (ξημερώματα Πέμπτης 3/10 ώρα Ελλάδας), η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Πού θα γίνει ορατή η έκλειψη Ηλίου στις 2 Οκτωβρίου

Μόνο περίπου 175.000 άνθρωποι ζουν αυτή τη φορά εντός της τροχιάς της έκλειψης Ηλίου. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν έστω και μερική οπτική επαφή με το φαινόμενο, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος – περίπου 245 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αναλυτικά, τα νότια τμήματα της Αργεντινής και της Χιλής θα δουν τη δακτυλιοειδή έκλειψη σε όλο της το μεγαλείο. Στις ΗΠΑ, Η Χαβάη είναι η μόνη Πολιτεία που αναμένεται να έχει μερική θέαση της έκλειψης της 2ας Οκτωβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τη NASA, άλλα εδάφη και χώρες που θα μπορούσαν να δουν τουλάχιστον και μερικώς την έκλειψη Ηλίου περιλαμβάνουν την Αμερικανική Σαμόα, την Ανταρκτική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Νήσο των Χριστουγέννων, τους Νήσους Κουκ, τα Φίτζι, τη Γαλλική Πολυνησία, τη Χαβάη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σαμόα, το Τοκελάου, την Τόνγκα, το Τουβαλού και τα Νησιά Ουαλίς και Φουτουνά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!