Στα δικαστήρια για τη Nibi: Διαμάχη για τον κάστορα που δεν θέλει να επιστρέψει στη φύση

24
Η υπόθεση έχει προκαλέσει τέτοιο σάλο που μέχρι και ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έχει ασχοληθεί με την περίπτωσή της.
Το αν ένας κάστορας ονόματι Nibi θα μείνει με τους διασώστες της, τους οποίους γνωρίζει από τότε που ήταν μωρό, ή θα πρέπει να απελευθερωθεί στη φύση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στη Μασαχουσέτη έχει καταλήξει στο δικαστήριο – και προκάλεσε τέτοιο σάλο που ακόμη και ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ασχοληθεί με την περίπτωσή της.
«Το να βλέπω κυριολεκτικά ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενώνονται για να προστατεύσουν αυτόν τον κάστορα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», λέει ο δικηγόρος Ανταμ Τέπερ, που εκπροσωπεί τους διασώστες της Nibi.

Ενας δικαστής την Τρίτη απεφάνθη ότι προς το παρόν το μεγάλο νυκτόβιο τρωκτικό επιτρέπεται να μείνει στο «σπίτι» της, στο καταφύγιο Newhouse Wildlife Rescue, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βοστώνης. Η ακρόαση έχει οριστεί για την Παρασκευή (4/10) για την αγωγή που κατέθεσαν οι διασώστες κατά της MassWildlife, του τμήματος αλιείας και άγριας ζωής της πολιτείας, προκειμένου να εμποδίσουν την απελευθέρωσή της.

Η Nibi, 2 ετών πλέον, είχε γίνει θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που ήταν μωρό και οι αναρτήσεις για την επικείμενη απελευθέρωσή της συγκέντρωσαν χιλιάδες σχόλια. Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία για να σωθεί η Nibi από την απελευθέρωση έχει λάβει περισσότερες από 25.000 υπογραφές, ενώ αυτή την εβδομάδα η κυβερνήτης Μόρα Χίλι δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η Nibi προστατεύεται.

Η Nibi γευματίζει αμέριμνη, καταβροχθίζοντας την αγαπημένη της κολοκύθα, χωρίς να γνωρίζει ότι η τύχη της θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η Nibi γευματίζει αμέριμνη, καταβροχθίζοντας την αγαπημένη της κολοκύθα, χωρίς να γνωρίζει ότι η τύχη της θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Jane Newhouse via AP

Η Τζέιν Νιούχαουζ, ιδρύτρια και πρόεδρος της ομάδας διάσωσης, είπε ότι αφού η Nibi βρέθηκε στην άκρη του δρόμου, προσπάθησαν να την επανασυνδέσουν με κοντινούς στην περιοχή κάστορες που θα μπορούσαν να ήταν οι γονείς της, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μετά από αυτό, οι προσπάθειες να την κάνουν να δεθεί με άλλους κάστορες επίσης απέτυχαν.

«Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς να την απελευθερώσεις όταν φαίνεται να της αρέσουν μόνο οι άνθρωποι και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να είναι άγρια ή να δεθεί με κάποιο από τα δικά της είδη», εξήγησε η Νιούχαουζ. Οπως είπε, είχε ρωτήσει τη MassWildlife εάν μπορούσε να λάβει άδεια για τη Nibi ώστε να γίνει «εκπαιδευτικός» κάστορας, επιτρέποντάς της να την πηγαίνει σε σχολεία, βιβλιοθήκες και δημαρχεία. Αλλά με την άρνηση αυτής της άδειας ήρθε η διαταγή απελευθέρωσής της.

Οι διασώστες της φοβούνται ότι μια απελευθέρωση θα σήμαινε βέβαιο θάνατο για τον αγαπημένους τους κάστορα, που δεν ξέρει πώς να ζει στη φύση αυτή τη στιγμή. «Δεν της δίνεται πολύς χρόνος για να καταλάβει πώς να χτίσει ένα κατάλυμα για πρώτη φορά, πώς να χτίσει φράγματα για πρώτη φορά, πώς να αποθηκεύσει όλο το φαγητό της πριν μπει ο χειμώνας», τονίζει η Νιούχαουζ.

Οι κάστορες συνήθως εγκαταλείπουν τους γονείς τους μεταξύ 2 και 3 ετών, επομένως είναι πιθανό ότι τον επόμενο χρόνο η Nibi θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να θέλει να είναι στην άγρια φύση. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, θέλει να την κρατήσει ασφαλή.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!