Βαλτική: Ρινοδέλφινο μιλά στον εαυτό του κι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Delle νιώθει μοναξιά

32
Η μοναχική ζωή ενός ρινοδέλφινου και η προσπάθεια των επιστημόνων να κατανοήσουν τους ήχους του.
Ζει στη Βαλτική, έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες και κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μιλά μόνο του. Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό το δελφίνι απευθύνεται στον εαυτό του και αιτία είναι μάλλον η μοναξιά.
Τα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) είναι κοινωνικά ζώα που συνήθως ζουν σε ομάδες. Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα μοναχικό δελφίνι, γνωστό από τους ντόπιους ως Delle, άρχισε να τριγυρνά στο κανάλι Svendborgsund, νότια του νησιού Funen της Δανίας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός της συνήθους περιοχής εξάπλωσης των ρινοδέλφινων και τότε δεν εθεάθησαν άλλα δελφίνια σε κοντινή απόσταση.
Οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει συσκευές υποβρύχιας καταγραφής για να δουν πώς η παρουσία του μοναχικού δελφινιού επηρέαζε τα δελφίνια του λιμανιού. Σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν τον Delle να κάνει τόσους πολλούς θορύβους.
«Από περιέργεια, αποφάσισα να προσθέσω ένα καταγραφικό που καταγράφει πραγματικούς ήχους», δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας Olga Filatova, βιολόγος κητωδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να πιάσουμε μερικά μακρινά σφυρίγματα ή κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν περίμενα ότι θα καταγράφαμε χιλιάδες διαφορετικούς ήχους».Κατά τη διάρκεια 69 ημερών μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου 2022 και της 14ης Φεβρουαρίου 2023, οι ερευνητές ανίχνευσαν 10.833 ήχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που συνήθως σχετίζονται με την επικοινωνία.
Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 2.291 σφυρίγματα, 2.288 burst-pulses – μια γρήγορη σειρά από κλικ που μερικές φορές συνδέεται με την επιθετικότητα – 5.487 τονικούς ήχους χαμηλής συχνότητας και 767 κρουστικούς ήχοι.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μια νέα μελέτη στις 31 Οκτωβρίου στο περιοδικό Bioacoustics.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!