Οι σκύλοι του Τσέρνομπιλ μεταλλάχθηκαν και έγιναν άτρωτοι

58

Τα σκυλιά που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ έχουν μεταλλαχθεί για να αναπτύξουν μια νέα υπερδύναμη – είναι απρόσβλητα στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 116 αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ (CEZ), εντοπίζοντας δύο διαφορετικούς πληθυσμούς με γενετικές διαφορές από άλλους σκύλους στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει ότι τα σκυλιά αυτά έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν στην παρατεταμένη έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, εξηγώντας εν μέρει γιατί εξακολουθούν να ευδοκιμούν σε αυτό το ερημωμένο και ραδιενεργό τοπίο.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σκύλοι ανέπτυξαν αυτές τις γενετικές προσαρμογές μπορεί να προσφέρει σημαντικές γνώσεις για τις συνέπειες της ζωής σε εξαιρετικά τοξικά περιβάλλοντα, με πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία. Αυτές οι πληροφορίες δεν αφορούν μόνο τα σκυλιά, αλλά και τους ανθρώπους που ενδέχεται να εκτίθενται σε παρόμοιες συνθήκες.

Υπολογίζεται ότι 900 αδέσποτα σκυλιά ζουν στη ζώνη αποκλεισμού (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Υπολογίζεται ότι 900 αδέσποτα σκυλιά ζουν στη ζώνη αποκλεισμού (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, που οδήγησε στην έκρηξη ενός αντιδραστήρα και στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας, προκάλεσε τη μαζική εκκένωση των ανθρώπων από την περιοχή. Αυτό δημιούργησε μια «Ζώνη Αποκλεισμού» (CEZ), στην οποία η άγρια ζωή, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, άνθισε, παρά την παρουσία επικίνδυνων επιπέδων ακτινοβολίας που παραμένουν έξι φορές υψηλότερα από τα

Υπολογίζεται ότι περίπου 900 αδέσποτα σκυλιά ζουν στο CEZ, πολλά εκ των οποίων είναι απόγονοι κατοικίδιων που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι κατά την εκκένωση. Ο Νόρμαν Κλέιμαν, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών που ανέλαβε να διερευνήσει την επίδραση της ραδιενέργειας στη γενετική και τη βιολογία των σκύλων του Τσέρνομπιλ.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 116 «ημι-άγρια» σκυλιά, κάποια από τα οποία ζούσαν στο επίκεντρο της καταστροφής, ενώ άλλα σε περιοχές έως 16 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της καταστροφής. Τα δείγματα αυτά συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια στείρωσης και εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα Clean Futures Fund το 2018 και 2019, και στη συνέχεια αναλύθηκαν στις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τη μοναδική γενετική σύνθεση των σκύλων της περιοχής.

Ο Κλέιμαν εξήγησε ότι, μέσω αυτών των πρώτων βημάτων στη μελέτη της δυναμικής των πληθυσμών, έγινε φανερό ότι η χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως η ραδιενέργεια, είχε βαθιά επίδραση στη γενετική εξέλιξη των σκύλων. Αυτές οι γενετικές μεταλλάξεις μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και οδήγησαν σε προσαρμογές που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.

Τα ευρήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στους σκύλους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι και άλλες μορφές ζωής, όπως λύκοι και βάτραχοι, που ζουν στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, έχουν επίσης αναπτύξει γενετικές ικανότητες για να αντέχουν τις τοξικές συνθήκες του περιβάλλοντος.

Αυτός και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!