Μια φάτνη στο Βατικανό που απεικόνιζε τον μικρό Ιησού τυλιγμένο με μία παλαιστινιακή κεφιγιέ απομακρύνθηκε μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε τη φάτνη το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης στην αίθουσα Παύλου ΣΤ΄, την οποία σχεδίασαν οι καλλιτέχνες Johny Andonia και Faten Nastas Mitwasi από το Πανεπιστήμιο Dar al-Kalima με έδρα τη Βηθλεέμ.
Pope Francis has now unveiled the Vatican’s annual nativity scene, and this year, it is featuring the Baby Jesus cradled in a Palestinian keffiyeh pic.twitter.com/svNsQzbfpk
— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) December 8, 2024
Η σκηνή περιελάμβανε μια σκαλιστή απεικόνιση της Αγίας Οικογένειας από ξύλο ελιάς και ένα αστέρι της Βηθλεέμ που αναγραφόταν στα λατινικά και τα αραβικά με το μήνυμα: «Δόξα στο Θεό στα ύψη, και στη γη ειρήνη, καλή θέληση σε όλους τους ανθρώπους».
Η χρήση της κεφιγιέ – σύμβολο της παλαιστινιακής ταυτότητας και της αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής – προκάλεσε άμεση κριτική, με ορισμένους να κατηγορούν την επίδειξη ως «βλάσφημο πολιτικό κόλπο».
Οι Παλαιστίνιοι καλωσόρισαν θερμά τη χειρονομία από την έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων χριστιανών.
“Enough wars, enough violence!”
This is how Pope Francis inaugurated the scene at Vatican Nativity, in which a baby Jesus sculpture wrapped in a keffiyeh was unveiled. pic.twitter.com/CjITrwun5A
— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) December 9, 2024
Χριστιανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βατικανό αφαίρεσε τη φάτνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση.
Η συμπερίληψή του στη σκηνή της γέννησης είχε βαθιά σημασία, δεδομένης της σημασίας της Βηθλεέμ ως τόπου γέννησης του Ιησού και της θέσης της στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
Η εκδήλωση χρησίμευσε επίσης ως ευκαιρία για τον Πάπα Φραγκίσκο να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για τερματισμό της βίας στη Γάζα. «Αυτές οι φάτνες μάς θυμίζουν εκείνους που, στη γη όπου γεννήθηκε ο Υιός του Θεού, συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας της τραγωδίας του πολέμου. Αυτές οι φάτνες μάς θυμίζουν εκείνους που, στη γη όπου γεννήθηκε ο Υιός του Θεού, συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της τραγωδίας του πολέμου».
Η στάση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας για τη Γάζα έχει προκαλέσει επικρίσεις από φιλοϊσραηλινούς παράγοντες, ιδίως αφότου ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία.
Πηγή: Τhe New Arab