Ένα μικρό νησάκι κοντά στη Βενετία, το οποίο έκανε την εμφάνισή του μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των υψηλών παλιρροιών, είναι πλέον προσβάσιμο όλο τον χρόνο χάρη στο σύστημα φραγμάτων της πόλης.

Το Μπάκαν, ένα μικρό κομμάτι άμμου ανάμεσα στο Sant’Erasmo και την Punta Sabbioni, αποτελούσε για χρόνια ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο των Βενετσιάνων. Το νησάκι, που φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα με λουλούδια και αγριολούλουδα, έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Διαφήμιση

Με διαστάσεις περίπου 250 μέτρα σε μήκος και 10 μέτρα σε πλάτος, το Μπάκαν είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός για τους ντόπιους, οι οποίοι το επισκέπτονται με βάρκες. Ενώ οι τουρίστες συρρέουν στο κέντρο της πόλης, οι Βενετσιάνοι απολαμβάνουν την ηρεμία του νησιού, χαλαρώνοντας στην αμμουδιά και διοργανώνοντας οικογενειακά πικνίκ.

Η Βενετία, χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να βυθιστεί στη θάλασσα μέχρι το 2100 εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού και των επιπτώσεων του υπερτουρισμού. Τα τελευταία χρόνια, οι δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν συχνά από το θαλασσινό νερό και την αθρόα προσέλευση επισκεπτών.

Ωστόσο, το 2020 τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα Mose, ένα δίκτυο αντιπλημμυρικών φραγμάτων που έχει εγκατασταθεί στους κόλπους της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Το σύστημα αυτό προστατεύει πλέον την πόλη και τα γύρω νησιά από τις υψηλές παλίρροιες και τις εκτεταμένες πλημμύρες που αποτελούσαν συχνό φαινόμενο στην περιοχή.

«Το φράγμα … επιταχύνει τη ροή του νερού στη λιμνοθάλασσα όταν αυτή είναι ανοιχτή, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερη άμμος εισέρχεται, βοηθώντας στη διατήρηση του Μπάκαν», δήλωσε στους Times ο Giovanni Cecconi, μηχανικός που εργάστηκε στο αντιπλημμυρικό φράγμα Mose.

Το αντιπλημμυρικό φράγμα Mose. (Photo by Marco Secchi/Getty Images)
Το αντιπλημμυρικό φράγμα Mose. (Photo by Marco Secchi/Getty Images)
Marco Secchi via Getty Images

«Και με την ανύψωση του φράγματος το χειμώνα για να σταματήσει τα υψηλά νερά, το νησί προστατεύεται από τα κύματα που παλαιότερα το διέβρωναν», πρόσθεσε.

Το μέλλον του Μπάκαν παραμένει αβέβαιο και η ανάπτυξή του εγείρει ερωτήματα για την πολύπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπινης παρέμβασης και της ανθεκτικότητας της φύσης.

Πηγή: Sky News

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!