Κέρματα του ενός λεπτού: ναι, ακριβώς αυτά που κοιτάζετε στο πορτοφόλι σας με αδιαφορία, μερικές φορές μάλιστα τα μετράτε με ενόχληση όταν πρέπει να δώσετε ρέστα.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο μπορεί να αξίζουν για τους συλλέκτες;
Από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ, έχουν εκδοθεί διάφορες σειρές, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, απέκτησαν αξία, αλλά παρέμειναν σε όχι πολύ υψηλά νούμερα (μιλάμε για περίπου δέκα ευρώ για τα Brilliant Uncirculated κέρματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σημάδια φθοράς και γρατζουνιές).
Υπάρχουν, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, ορισμένες εξαιρέσεις που προκαλούν έκπληξη. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι αναμφίβολα αυτή του λάθος σεντ, ενός πολύ μικρού νομίσματος του οποίου η αξία έχει φτάσει σε αστρονομικά νούμερα. Αν προσεγγίζετε τον κόσμο της νομισματικής συλλογής από το μηδέν και ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτόν τον οδηγό!
Η περίπτωση του λάθος κέρματος
Η περίπτωση του λεγόμενου “λάθος λεπτού » χρονολογείται από την αρχή της ιστορίας του ευρώ. Ήταν το 2002, όταν, λόγω σφάλματος κοπής, εκδόθηκαν κέρματα με ονομαστική αξία ένα λεπτό του ευρώ, τα οποία παρουσίαζαν την Mole Antonelliana, ένα συμβολικό μνημείο του Τορίνο, αντί για το Castel del Monte, το κάστρο της Andria, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, θα έπρεπε να εμφανίζεται στην όψη του κέρματος με τη χαμηλότερη οικονομική αξία.
Το σφάλμα της κοπής και η σπανιότητα των «εκτός πλαισίου» νομισμάτων τα οδήγησαν σε εκπληκτικές τιμές, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Το 2013, ένα από τα κομμάτια πουλήθηκε σε δημοπρασία για 6.600 ευρώ. Σε σύγκριση με την αρχική τιμή, μιλάμε για αύξηση άνω του 164%. Στη ρίζα των πάντων, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει ένα λάθος, για την ακρίβεια, μια ανταλλαγή. Η Mole Antonelliana, στην πραγματικότητα, υπάρχει κανονικά στα κέρματα των 2 λεπτών του ευρώ. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός: ακόμη και η διάμετρος του λανθασμένου λεπτού του ευρώ είναι η τυπική για τα κέρματα των 2 λεπτών του ευρώ, ίση με 18,75 mm.
Σπάνια κέρματα του 1 λεπτού: Πιθανόν να μην είναι μόνο τα νομισματικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς.
Η περίπτωση του λανθασμένου λεπτού, του οποίου υπάρχουν ακόμη σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου εκατό παραδείγματα που δεν έχουν ανακοπεί από την αρχική απόσυρση, είναι μόνο μία από αυτές που πρέπει να γνωρίζουμε όταν μιλάμε για κέρματα μεγάλης αξίας. Ακολουθούν μερικά από αυτά και η μέση αξία των νομισμάτων για τους συλλέκτες:
Μονομερής κοπή: στην περίπτωση αυτή, η χάραξη βρίσκεται μόνο στην πίσω πλευρά και δεν υπάρχουν αναφορές στο έτος κοπής. Η αξία, στην περίπτωση του Brilliant Uncirculated, μπορεί να φτάσει τα 550 ευρώ.
Κέρμα 1 λεπτού του ευρώ του 2004 από την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο: 1 ευρώ, εφόσον είναι σε Brilliant Uncirculated κατάσταση.
Κέρμα 1 λεπτού του ευρώ από το 1999 από τις Κάτω Χώρες: αξία περίπου ίση με 1,20 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, η μόνη αξιοσημείωτη περίπτωση όσον αφορά τα σπάνια και πολύ υψηλής αξίας λεπτά παραμένει αυτή του λάθος λεπτού. Για να δώσουμε περαιτέρω αναφορές σχετικά με τους αριθμούς που αφορούν το εν λόγω νόμισμα, υπενθυμίζουμε ότι η βάση της προαναφερθείσας δημοπρασίας ήταν ίση με 2500 ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Bolaffi, ο οποίος το 2013 είχε στην κατοχή του 6 από τα δείγματα με το σφάλμα κοπής.
Εκείνη την εποχή, επρόκειτο για μια μεγάλη επιτυχία για τον διάσημο οίκο δημοπρασιών. Μετά την πώληση-ρεκόρ, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι υπήρχαν τουλάχιστον εκατό δείγματα που είχαν γλιτώσει από την καταστροφή που είχε πλήξει τα 7000 που είχαν τεθεί αρχικά σε κυκλοφορία με τα δύο σφάλματα κοπής (παρουσία τυφλοπόντικας και διάμετρος).