Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τα συστήματα πλοήγησης σε πλοία, αεροπλάνα και (δεδομένης της εποχής) το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη: η θέση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου αλλάζει επίσημα, συνεχίζοντας τη μετατόπισή του από τον Καναδά προς τη Σιβηρία.
Διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο και δεν δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.
Το 1996 το σημείο του βρέθηκε στο γεωγραφικό στίγμα 78°35.7′ N, 104°11.9′ W. Το 2005 βρέθηκε στο 82°07′ N, 114°04′ W. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα μετακινήθηκε 1100 χιλιόμετρα, και μετά το 1970 η μετακίνησή του επιταχύνθηκε από τα 9 χλμ/έτος στα 41 χλμ/έτος.
Εμπειρογνώμονες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) και το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (BGS) έχουν ενώσουν τις δυνάμεις τους – όπως κάνουν κάθε πέντε χρόνια – για να παράγουν ένα νέο, πιο ακριβές Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM), αναφέρει το Science Alert.
Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος της Γης διαφέρει από τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο. Ο τελευταίος, γνωστός και ως «Πραγματικός Βορράς», βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην επιφάνεια της Γης, στις 90° βόρειου γεωγραφικού πλάτους, όπου ο άξονας περιστροφής της Γης συναντά την επιφάνεια.
Αντίθετα, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σημείο που καθορίζεται από τη ροή υγρών μετάλλων στον εξωτερικό πυρήνα της Γης. Αυτά τα λιωμένα μέταλλα είναι αγώγιμα και βρίσκονται σε συνεχή κίνηση λόγω της περιστροφής του πλανήτη και της θερμοκίνητης μεταφοράς.
Στις 17 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε η τελευταία ενημέρωση που περιλαμβάνει το νέο Μοντέλο Μαγνητικού Κόσμου Υψηλής Ανάλυσης (WMMHR2025).