Η ιστορία της γυναίκας που έρχεται σε αντίθεση με το trend του «Provider man».
Τον τελευταίο καιρό ένα trend στα social media -και κυρίως στο Tik Tok– θέλει τις influencers να προτείνουν στις γυναίκες να βρίσκουν συντρόφους που έχουν χρήματα και να τους παντρεύονται, γι’ αυτά, ώστε να διαβιούν μια εύκολη ζωή.
Αυτή η τάση, γνωστή ως κίνημα του «provider man» (άνδρας-πάροχος), ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναζητούν πλούσιους συντρόφους που μπορούν να προσφέρουν οικονομική σταθερότητα. Οι συγκεκριμένοι άντρες υποστηρίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής, υποσχόμενοι μια «εύκολη ζωή» όπου οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να μην εργάζονται. Το συγκεκριμένο trend γίνεται δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες, τα οικονομικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα.
Η Sarah Khorramnezhad, για παράδειγμα, γνωστή στο Tik Tok ως @SisTalksWithSahar, εργαζόταν σε υψηλή θέση σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και είπε για τη δική της ιστορία: «Ο σύντροφός μου, οικονομικός αναλυτής, έβλεπε ότι ήμουν δυστυχισμένη και μου το έλεγε. Με παρότρυνε να παραιτηθώ από την εργασία μου και μου είπε “πάρε χρόνο να ανακαλύψεις τι σου αρέσει”. Για 8 μήνες δεν είχα δουλέψει καθόλου. Μετά ξεκίνησα μεταπτυχιακό στο οικογενειακό δίκαιο και παράλληλα το κανάλι μου στο Tik Tok, όπου γνώρισε μεγάλη απήχηση. Με είπαν προικοθήρα, ότι κυνηγάω τα χρήματα και ότι δεν αγαπάω τον σύντροφό μου. Δεν ακούω κανέναν. Πολλοί από τους άντρες που σχολιάζουν τα βίντεό μου (είναι πιο πολλοί άντρες) θα έδιναν τα πάντα για να βρεθούν μαζί μου στο κρεβάτι και σίγουρα δεν βγάζουν ούτε τα μισά από όσα εγώ».
Η νεαρή Elia ήθελε όσο τίποτα να φύγει από το πατρικό της, αλλά με τις δουλειές που έβρισκε δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις ενός σπιτιού. Στα 22 της γνώρισε έναν στρατιωτικό, δύο χρόνια μεγαλύτερό της. Το μόνο που την ένοιαζε μετά τη γνωριμία ήταν να καταλάβει πώς θα μπορούσε αυτός ο άντρας να τη βοηθήσει να πετύχει τα όνειρά της. Όταν είδε τις καταθέσεις του, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να ζήσει εκείνη με τους δικούς του όρους. Παντρεύτηκαν λίγο μετά. Πλέον, η Elia έχει λογαριασμό στο Tik Tok, στον οποίο μοιράζεται συμβουλές για τις σχέσεις, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητά της. Οι followers της φτάνουν το 1εκ.
Η άλλη όψη
Ωστόσο, μία γυναίκα που πριν από μερικά χρόνια παντρεύτηκε τον σύζυγό της, επειδή εκείνος είχε χρήματα παραδέχεται πως το έχει μετανιώσει. «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, θα με χαστούκιζα», γράφει στο Reddit, όπου μοιράστηκε ανώνυμα την ιστορία της.
Εξήγησε ότι παντρεύτηκε έναν πλούσιο 40χρονο άνδρα όταν ήταν μόλις 19 ετών. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν όταν εκείνη ήταν 17 ετών, και ενώ αναγνώρισε ότι η δυναμική αυτή ήταν ενοχλητική, δεδομένου ότι εκείνη ήταν ακόμη παιδί και αυτός ο μεγαλύτερος άνδρας, τη στιγμή εκείνη αυτός ο γάμος ήταν κάτι που ήθελε.
«Ο μόνος λόγος που με παντρεύτηκε είναι επειδή ήμουν σέξι. Ο μόνος λόγος που τον παντρεύτηκα είναι επειδή είχε χρήματα», έγραψε στην ανάρτησή της στο Reddit. «Στην πραγματικότητα έχω και άλλα γοητευτικά χαρακτηριστικά, αλλά με παντρεύτηκε επειδή ήμουν πάρα πολύ όμορφη. Το ξέρω αυτό. Όλοι το ξέρουν αυτό».
Η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν ένιωθε καλά για όλο αυτό, μα ήταν κάτι με το οποίο έμαθε να ζει. Τώρα, οι δυο τους είναι παντρεμένοι εδώ και 20 χρόνια και έχουν τέσσερα παιδιά μαζί. Περιέγραψε τη ζωή τους ως αρκετά σταθερή, και σε αυτό το σημείο, έχουν περισσότερα κοινά, αλλά ενώ αγαπιούνται οι γυναίκα εξομολογήθηκε ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα είχε σταματήσει τον νεότερο εαυτό της από το να τον παντρευτεί.
«Χρωστάς στον άντρα σου τα πάντα»
Διευκρίνισε ότι κανείς δεν της εξήγησε πως όταν παντρεύεσαι για τα χρήματα σημαίνει ότι χρωστάς στον άντρα σου τα πάντα – για το υπόλοιπο της ζωής σου. «Τα πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι κάποιος άλλος θα προσπαθούσε να αποφασίσει για σένα. Και δεν του χρωστάς μόνο για τα χρήματα. Είναι πολύ πιο βαρύ από αυτό», έγραψε.
«Δεν θα το πει ποτέ δυνατά. Αλλά εσύ θα ξέρεις τη συμφωνία. Θεμελιωδώς άνιση. Θα τραβήξει την ιεραρχία στις πιο τυχαίες στιγμές και θα σε κάνει να νιώσεις ότι χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Αποδέχομαι ότι όπως έστρωσα πρέπει και να κοιμηθώ, αλλά δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν άλλον. Η μεγαλύτερη κόρη μου είναι δύο χρόνια μικρότερη από ό,τι ήμουν εγώ όταν γνώρισα τον σύζυγό μου και δεν μπορώ να φανταστώ αυτή τη ζωή για εκείνη».
Με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και άλλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες από την πιθανότητα να είναι σε θέση να συντηρήσουν μόνες τον εαυτό τους. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η επιδίωξη της οικονομικής ασφάλειας στα χέρια ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους, και αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι γυναίκες πρέπει πάντα να αγωνίζονται είναι το δικαίωμα να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.