Τύμπανα πολέμου από τη Δανία με αποδέκτη τις… ΗΠΑ!
Ο Δανός βασιλιάς σόκαρε ορισμένους ιστορικούς αλλάζοντας το βασιλικό οικόσημο ώστε να εμφανίζονται πιο εμφανώς η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε – σε κάτι που θεωρήθηκε επίσης ως επίπληξη προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου διαδέχθηκε τη μητέρα του, τη βασίλισσα Margrethe, μετά την παραίτησή της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2023, ο βασιλιάς Frederik έκανε μια σαφή δήλωση πρόθεσης να διατηρήσει το αυτόνομο δανικό έδαφος και την πρώην αποικία εντός του βασιλείου της Δανίας.
Εδώ και 500 χρόνια, τα προηγούμενα βασιλικά οικόσημα της Δανίας περιείχαν τρία στέμματα, το σύμβολο της Ένωσης του Κάλμαρ μεταξύ Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας, της οποίας ηγούνταν η Δανία μεταξύ 1397 και 1523. Αποτελούν επίσης σημαντικό σύμβολο της γειτονικής της Σουηδίας.
Όμως στην ενημερωμένη έκδοση, οι κορώνες έχουν αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με μια πιο εμφανή πολική αρκούδα και ένα κριάρι από ό,τι προηγουμένως, για να συμβολίζουν τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε αντίστοιχα.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης σχετικά με τη Γροιλανδία και τις σχέσεις της με τη Δανία, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της.
Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα και πάλι ότι θέλει οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, και ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Múte Egede, κατηγόρησε πρόσφατα τη Δανία για γενοκτονία σε απάντηση στις έρευνες για το σκάνδαλο της αναγκαστικής αντισύλληψης των δεκαετιών 1960 και 70. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ίδιου του Egede επιτάχυνε τις εκκλήσεις για ανεξαρτησία της Γροιλανδίας και ζήτησε να αφαιρεθούν τα «δεσμά της αποικιοκρατικής εποχής».
Ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Τρίτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη και ότι θα ηχογραφούσε υλικό για ένα podcast και δεν θα συναντούσε τοπικούς αξιωματούχους.
Ο Τραμπ ο πρεσβύτερος επιβεβαίωσε αργότερα ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί σε ανάρτηση στον ιστότοπό του Truth Social, χωρίς να αναφέρει ημερομηνία. Πρόσθεσε: «Η Γροιλανδία είναι ένα απίστευτο μέρος και ο λαός της θα ωφεληθεί τρομερά εάν, και όταν, γίνει μέρος του έθνους μας. Θα την προστατεύσουμε και θα την αγαπήσουμε, από έναν πολύ φαύλο εξωτερικό κόσμο. ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΊΑ ΞΑΝΆ ΜΕΓΆΛΗ!»
Ο βασιλικός οίκος δήλωσε ότι το οικόσημο, το οποίο χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα και σφραγίδες και στοιχεία του οποίου χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, «ενισχύει την προβολή της Κοινοπολιτείας». Οι τρεις κορώνες, είπε, αφαιρέθηκαν «καθώς δεν είναι πλέον σχετικές».
Οι αλλαγές, ανέφερε, έγιναν μετά από σύσταση επιτροπής που διορίστηκε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στις 14 Ιανουαρίου 2024.
Την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη του ομιλία για το νέο έτος, ο βασιλιάς δήλωσε: «Είμαστε όλοι ενωμένοι και ο καθένας μας δεσμευμένος για το βασίλειο της Δανίας. Από τη δανική μειονότητα στο Νότιο Σλέσβιγκ -που βρίσκεται μάλιστα εκτός του βασιλείου- και μέχρι τη Γροιλανδία. Ανήκουμε όλοι μαζί».
Από το 1819, τα βασιλικά οικόσημα έχουν αλλάξει τρεις φορές, το 1903, το 1948 και το 1972. Αλλά οι τελευταίες αλλαγές προκάλεσαν σοκ σε ορισμένες πλευρές.
Από τη συνθήκη ειρήνης του Κνάρεντ το 1613, η οποία έθεσε τέλος στον πόλεμο του Κάλμαρ, η Σουηδία «αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα δικαιώματα του Δανού βασιλιά να χρησιμοποιεί το σουηδικό σύμβολο των τριών στεφάνων», δήλωσε ο Ντικ Χάρισον, καθηγητής ιστορίας στο σουηδικό Πανεπιστήμιο του Λουντ, καθιστώντας την αφαίρεσή του από το δανέζικο οικόσημο πλέον «αίσθηση».
«Το σύμβολο επέζησε των τεράστιων ηττών στους πολέμους κατά της Σουηδίας στις δεκαετίες του 1640 και του 1650, της απώλειας της Νορβηγίας το 1814, της απώλειας του Σλέσβιγκ από τη Γερμανία το 1864, της μετάβασης στη νεωτερικότητα, της απώλειας της Ισλανδίας και της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε. «Έτσι, από την άποψη της ιστορίας, το γεγονός ότι ο βασιλιάς Φρέντερικ Χ αποφάσισε να αφαιρέσει το σύμβολο αποτελεί αίσθηση».
Αλλά ο Sebastian Olden-Jørgensen, ιστορικός στο Ινστιτούτο Saxo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι στέλνει σαφή μηνύματα για την τρέχουσα γεωπολιτική, ιδίως εν μέσω των εκκλήσεων της Γροιλανδίας για ανεξαρτησία.
«Όταν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας, και κατά μία έννοια και οι κάτοικοι των Νήσων Φερόε, παίζουν με την ιδέα της επίτευξης πλήρους ανεξαρτησίας, ο βασιλικός οίκος δείχνει ότι υποστηρίζει την πολιτική του κράτους, η οποία είναι η διατήρηση της ενότητας του βασιλείου», δήλωσε στο Berlingske.
Ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Lars Hovbakke Sørensen πιστεύει ότι οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν το προσωπικό ενδιαφέρον του βασιλιά για την Αρκτική, αλλά στέλνουν και ένα μήνυμα στον κόσμο.
«Είναι σημαντικό να σηματοδοτηθεί από την πλευρά της Δανίας ότι η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε αποτελούν μέρος του δανικού βασιλείου και ότι αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Έτσι το σηματοδοτείτε», δήλωσε στο TV2.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας επικοινώνησε για σχόλια.