Ο θάνατος του Hisashi Ouchi είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση για την ικανότητα της πυρηνικής ενέργειας…
Αυτή είναι η ιστορία ενός ραδιενεργού άνδρα που πέθανε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, από ατύχημα στην εργασία του.
Όσον αφορά την καταστροφική δύναμη της πυρηνικής ενέργειας, όλοι γνωρίζουμε τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και την τήξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ.
Γνωρίζατε όμως για τον άνθρωπο που υπέστη μερικά από τα χειρότερα εγκαύματα ακτινοβολίας στην ιστορία μετά από ένα ατύχημα στην εργασία του; Αυτή είναι η ιστορία του Hisashi Ouchi. Εργάστηκε στον πυρηνικό σταθμό Tokaimura στην Ιαπωνία, μια εγκατάσταση μετατροπής που δημιουργούσε τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου για άλλες τοποθεσίες.
Η 30ή Σεπτεμβρίου 1999 ξεκίνησε όπως κάθε άλλη εργάσιμη ημέρα για τον Ouchi και τους συναδέλφους του Masato Shinohara και Yutaka Yokokawa, οι οποίοι δεν γνώριζαν πόσο θα άλλαζε για πάντα η ζωή τους.
Στους τρεις άνδρες ανατέθηκε μια εργασία που απαιτούσε να αναμείξουν νιτρικό ουρανύλιο μέσα σε μια τεράστια μεταλλική δεξαμενή, μια εργασία εξαιρετικά επικίνδυνη. Δυστυχώς, οι άνδρες είχαν ελάχιστη εμπειρία στο χειρισμό μιας τόσο πτητικής ουσίας και έκαναν λάθος υπολογισμό κατά την ανάμειξη των επιβλαβών υγρών – αργότερα θα αποκαλυπτόταν ότι η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει 16 κιλά ουρανίου, 13,6 πάνω από το όριο, – γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή.
Οι άνδρες έγιναν μάρτυρες μιας σοκαριστικής μπλε λάμψης, καθώς επικίνδυνες ποσότητες ακτινοβολίας και ακτινών Gamma απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από την ανεξέλεγκτη αντίδραση. Και οι τρεις άνδρες έλαβαν αμέσως υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, με τον Yokokawa, ο οποίος βρισκόταν πιο μακριά, να απορροφά 3.000 millisievert (mSv) ακτινοβολίας.
Ο Shinohara απορρόφησε 10.000 mSv, ενώ ο Ouchi, ο οποίος είχε το σώμα του πιεσμένο στο πλάι της δεξαμενής όταν συνέβη το ατύχημα, έλαβε δόση 17.000 mSv! Για να γίνει αυτό κατανοητό, το διεθνές όριο ακτινοπροστασίας για όσους εργάζονται γύρω από ραδιενέργεια είναι 20 mSv ανά άτομο, ανά έτος. Εν τω μεταξύ, η δόση που απορρόφησαν οι διασώστες έκτακτης ανάγκης στο Τσερνομπίλ ήταν μεταξύ 20 και 500 mSv.
Μια δόση 5.000 mSv θεωρείται θανατηφόρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ouchi έλαβε τριπλάσια θανατηφόρα δόση και ο Shinohara διπλάσια. Ως ο χειρότερα επηρεασμένος από τους τρεις, ο Ouchi ήταν ο πρώτος που βίωσε τα τρομακτικά συμπτώματα της δηλητηρίασης από ραδιενέργεια. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Τόκιο, όπου θα παρέμενε ζωντανός για άλλες 83 ημέρες, με αφάνταστους πόνους.
Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο φαινόταν αρχικά υγιής, αλλά η κατάσταση του χειροτέρευε γρήγορα καθώς η ακτινοβολία άρχισε να καταστρέφει το σώμα του. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων του μειώθηκε εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πλέον εντελώς ευάλωτος σε λοιμώξεις, καθώς δεν διέθετε ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γιατροί έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσουν τη ζωή του μετά από επιμονή της οικογένειάς του, παρά την αφόρητη αγωνία.
Υποβλήθηκε σε πολλαπλά μοσχεύματα δέρματος, μεταγγίσεις αίματος, ακόμη και μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων αλλά τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Την 59η ημέρα της νοσηλείας του στο νοσοκομείο, ο Ouchi θα υποστεί τρεις καρδιακές προσβολές, αλλά θα αναζωογονηθεί μετά από αίτημα των συγγενών του.
Το μαρτύριό του θα τελείωνε τελικά στις 21 Δεκεμβρίου, όταν απεβίωσε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Ήταν μόλις 35 ετών. Ο Shinohara θα πέθαινε αργότερα το 2000 από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια σε ηλικία 40 ετών.