Σμήνη σεισμών πλήττουν τη Μεσόγειο: Ο Βεζούβιος και η Αίτνα σείονται επίσης

65

Η Μεσόγειος Θάλασσα πλήττεται το τελευταίο διάστημα από μια βίαιη σειρά σεισμών.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σαντορίνη, όπου δέχεται απανωτά σεισμικά χτυπήματα και ο φόβος για πιθανή έκρηξη είναι πιο ορατός από ποτέ. Την ίδια ώρα τα νέα από την Ιταλία δεν είναι ευχάριστα, καθώς υπάρχει εξίσου έντονη σεισμική, αλλά και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα Φλεγραία Πεδία, το υπερηφαίστειο κοντά στη Νάπολη, μόλις 13 χλμ δυτικά από τον Βεζούβιο, με τον οποίο μοιράζεται έναν τεράστιο θάλαμο μάγματος, και τα τελευταία δύο χρόνια εγείρει ανησυχίες για έκρηξη με τη μία σειρά σεισμών μετά την άλλη.

Μετά τον τελευταίο σμήνος σεισμών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, είχε παραμείνει σχετικά ήσυχα εδώ μέχρι το πρωί της Κυριακής, όταν σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 0,7 και 1,5 βαθμών. Από την άλλη πλευρά, ο Βεζούβιος επίσης το πρωί της Κυριακής έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,3 και 2,5 βαθμών.

Ο Βεζούβιος προσελκύει τώρα επίσης την προσοχή με νέους σεισμούς
Είχε προηγηθεί η δόνηση της Παρασκευής μεγέθους 2 Ρίχτερ, κάτω από τον κρατήρα σε βάθος 700 έως 800 μέτρων. Η τελευταία έκρηξη έλαβε χώρα το 1944, η πιο διάσημη συνέβη το 79 μ.Χ., όταν οι πόλεις της Πομπηίας και του Herculaneum και άλλοι οικισμοί καταστράφηκαν.Οι ερευνητές είχαν επισημάνει πρόσφατα ότι τόσο τα Φλεγραία Πεδίαα όσο και ο Βεζούβιος θα ήταν ώριμα για μια νέα έκρηξη.Στον Βεζούβιο, ωστόσο, το Κρατικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας INGV δεν βλέπει κανένα λόγο να φοβάται μια επικείμενη έκρηξη: «Τα δεδομένα από τα δίκτυα γεωδαιτικής παρακολούθησης δεν δείχνουν παραμορφώσεις που μπορούν να εντοπιστούν σε ηφαιστειακά αίτια. Μόνο οι σταθμοί που βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του ηφαιστείου παρουσιάζουν μια μικρή καθίζηση, η οποία οφείλεται σε βαρυτικές επιδράσεις, διαδικασίες συμπίεσης του επιφανειακού ασυνάρτητου υλικού ή τοπικές επιδράσεις», αναφέρει δήλωση του INGV.

Από το 2022, ωστόσο, σύμφωνα με vulkane.net, υπήρξε μια μικρή αύξηση των θερμοκρασιών ατμίδων στον Βεζούβιο από 45 σε 50 βαθμούς. Πέρυσι, μια σειρά σεισμών στον Βεζούβιο είχε τρομάξει τους ντόπιους. Επιπλέον, σταμάτησε η καθίζηση ενός σταθμού μέτρησης στο ηφαίστειο, η οποία διήρκεσε μέχρι πέρυσι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον θα ήταν δυνατή η έγκαιρη εκκένωση της πυκνοκατοικημένης περιοχής σε περίπτωση έκρηξης. Αυτό ισχύει και για τα Φλεγραία Πεδία.

Μετά από σεισμό και εκρήξεις στην Αίτνα και το Στρόμπολι
Μόλις πρόσφατα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Στρόμπολι στα ανοικτά της Σικελίας είχε αυξηθεί και πάλι, και υπήρξε επίσης μια μικρότερη έκρηξη στην Αίτνα το Σάββατο. Το απόγευμα της Δευτέρας (10 Φεβρουαρίου) ένας σχετικά βίαιος σεισμός μεγέθους 3,7 σημειώθηκε στην Αίτνα – πολύ κοντά στην τουριστική μητρόπολη της Ταορμίνα. Μια σειρά σεισμών σημειώθηκε επίσης στην Τοσκάνη.

Νοτιότερα, στη μέση των Αιολικών Νήσων βόρεια της Σικελίας, μια άλλη σειρά σεισμών προκαλεί αναταραχές. Τα επτά κατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους είναι ηφαιστειακής προέλευσης, όπως και η Σαντορίνη. Λόγω της εκρηκτικής ιστορίας της προέλευσής του, το αρχιπέλαγος βόρεια της Σικελίας ονομάζεται επίσης “ιταλική Χαβάη”. Τα νησιά Βουλκάνο και Στρόμπολι εξακολουθούν να είναι ενεργά ηφαίστεια, ειδικά το τελευταίο είναι γνωστό για τα φλογερά θεάματά του.

Την Παρασκευή ένας σεισμός μεταξύ Alicudi και Filicudi σε βάθος περίπου 16 χιλιομέτρων τρόμαξε τους ανθρώπους. Ο σεισμός μεγέθους 4,8 έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά και επίσης στη Σικελία. Οι σεισμοί έγιναν επίσης αισθητοί μέχρι την πόλη του Παλέρμο.

Ωστόσο, οι σεισμοί συνεχίστηκαν και μέχρι το πρωί της Δευτέρας υπήρξαν 27 ακόμη σεισμοί με μεγέθη μεταξύ 1,6 και 3,4 Ρίχτερ.

Κοντά στους τελευταίους σεισμούς, μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της ανθρωπότητας έχει ήδη συμβεί
Το γεγονός ότι οι σεισμοί στην περιοχή μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι αποδεικνύεται από τον σεισμό στη Μεσίνα το 1908, έναν από τους πιο βίαιους σεισμούς στην ιταλική ιστορία. Είχε μέγεθος 7,1 Ρίχτερ και το τσουνάμι που προέκυψε κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τις πόλεις της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, καθώς και πολλά χωριά στις αντίστοιχες επαρχίες και σκότωσε μεταξύ 72.000 και 110.000 ανθρώπους σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Αυτοί οι σεισμοί, εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Carlo Doglioni στο notizie.virgilio.it, προκαλούνται από την προσέγγιση του βόρειου τμήματος της Σικελίας στο νότιο τμήμα του Τυρρηνικού Πελάγους. «Η σεισμικότητα των Αιολικών Νήσων», εξηγεί ο ερευνητής του INGV Raffaele Azzaro, «σχετίζεται με την παρουσία δύο ρηγμάτων».

«Οι Αιολικές Νήσοι επηρεάζονται επομένως από σεισμούς που συμβαίνουν σε αυτά τα δύο συστήματα ρηγμάτων, αλλά όχι μόνο αυτό: εκτίθενται επίσης σε δονήσεις που προκαλούνται από σεισμικά γεγονότα από τη Σικελία και την Καλαβρία».

Ο γεωλόγος Aldo Piombiono εξέτασε τους τελευταίους σεισμούς και καταλήγει στο ιστολόγιό του: «Εάν τα δεδομένα είναι σωστά, φαίνεται σχεδόν σαν ένα ρήγμα να ενεργοποιήθηκε λίγο μετά το κύριο γεγονός». Αυτό ακριβώς είναι το σενάριο που έχει συμβεί και στη Σαντορίνη.

Φταίει ένας σπάνιος πλανητικός αστερισμός για την τρέχουσα σειρά σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων; Οι ερευνητές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!