Ξέχνα τα χρήματα: Σε αυτό το νησί του Ειρηνικού οι κάτοικοι πληρώνουν ακόμα με πέτρες

20

Στο απομακρυσμένο νησί Yap του Ειρηνικού, οι συναλλαγές δεν γίνονται πάντα με χρήματα, αλλά με τεράστιους, σκαλιστούς βράχους που φέρουν ιστορίες αιώνων.

Στο απομακρυσμένο νησί Yap του Ειρηνικού, οι συναλλαγές δεν γίνονται πάντα με χρήματα, αλλά με τεράστιους, σκαλιστούς βράχους που φέρουν ιστορίες αιώνων.

Φαντάσου να θες να αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό. Αντί για κάρτα ή μετρητά, βγάζεις από την τσέπη… μια τεράστια πέτρα! Ή ακόμα καλύτερα, δείχνεις μια γιγάντια, στρογγυλή πέτρα που κάθεται σε μια πλατεία εδώ και δεκαετίες, και όλοι απλά συμφωνούν ότι ανήκει σε εσένα.

Ε, λοιπόν, καλώς ήρθες στο Yap, ένα μικροσκοπικό νησί στον Ειρηνικό με 11.000 μόνιμους κατοίκους, όπου το χρήμα δεν είναι πάντα χάρτινο ή πλαστικό, αλλά υπάρχουν και τεράστιοι, λαξευμένοι βράχοι που μπορεί να φτάνουν και τα 4 μέτρα σε διάμετρο. Τα λεγόμενα “Rai” δεν έχουν αριθμούς, QR codes ή μαγνητικές ταινίες. Αντίθετα, η αξία τους καθορίζεται από την ιστορία τους. Πόσο δύσκολο ήταν να μεταφερθούν; Πόσο αρχαία είναι; Ποιος τα κατείχε πριν;

 

 

Το πιο παράδοξο; Πολλά από αυτά δεν αλλάζουν καν τοποθεσία όταν αλλάζουν χέρια. Όλοι στο νησί γνωρίζουν ποιος κατέχει ποιο Rai, χωρίς καν να χρειαστεί να το μετακινήσει. Κάποια μάλιστα βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας από ναυάγια, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται μέρος της οικονομίας.

Όσο για το πώς φτιάχτηκαν; Οι κάτοικοι του Yap ταξίδευαν εκατοντάδες χιλιόμετρα με κανό σε γειτονικά νησιά για να λαξεύσουν αυτούς τους λίθους, φέρνοντάς τους πίσω σε ένα επικίνδυνο ταξίδι. Όσο πιο περιπετειώδης η διαδρομή, τόσο πιο πολύτιμη η πέτρα.

 

Παρόλο που το δολάριο είναι πλέον το επίσημο νόμισμα της Μικρονησίας, τα τεράστια πέτρινα Rai δεν έχουν χάσει την αξία τους. Ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται για σημαντικές συναλλαγές, όπως δώρα σε γάμους, αγοραπωλησίες γης ή ακόμα και ως αποζημίωση σε περιπτώσεις αδικημάτων.

Κάπως έτσι, σε έναν κόσμο όπου το χρήμα είναι ψηφιακό και τα crypto ανεβοκατεβαίνουν κάθε μέρα, το Yap μάς θυμίζει κάτι σημαντικό: Η αξία των χρημάτων είναι απλά μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων. Αντί να κοιτάς το υπόλοιπό σου στην τράπεζα, απλά θυμάσαι ότι ένα Rai στην άκρη του δρόμου σου ανήκει. Εντυπωσιακό!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!