Τα δύο σενάρια για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στο Τορόντο

123

Σοκ προκάλεσε η συντριβή του αεροσκάφους της Delta Airlines κατά την προσγείωσή του στο Τορόντο το απόγευμα της Δευτέρας (17/2). Το CRJ-900, το οποίο εκτελούσε την πτήση DL4819 από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, αναποδογύρισε στον διάδρομο προσγείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες, χάνοντας την ουρά και ένα φτερό.

Αρκετοί από τους 80 επιβάτες (μαζί με το πλήρωμα) βρέθηκαν να αιωρούνται ανάποδα, δεμένοι ακόμα στις θέσεις τους, προτού καταφέρουν να βγουν από το κατεστραμμένο αεροσκάφος. Το ευχάριστο είναι πως δεν υπήρξαν θάνατοι, ενώ 21 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, με τους 19 να παίρνουν εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα, αναφέρει το BBC.

Τα δυο σενάρια για τα αίτια της συντριβής

Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ειδικούς να εξετάζουν δύο βασικά σενάρια: τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να χτύπησε κάποιο αντικείμενο στον διάδρομο προσγείωσης.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του αεροδρομίου ανέφερε πως, αν και είχε προηγηθεί έντονη χιονόπτωση, τη στιγμή του ατυχήματος ο διάδρομος ήταν στεγνός.

Όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με ειδικούς αεροναυπηγικής, το αεροπλάνο ενδέχεται να επιχείρησε προσγείωση με «ελιγμό καβουριού» λόγω ισχυρών ανέμων, μια τακτική που απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια. Ωστόσο, η δεξιά πτέρυγα φαίνεται πως προσέκρουσε πρώτη στον διάδρομο, οδηγώντας στην ανατροπή του αεροσκάφους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δεξιά πτέρυγα του αεροσκάφους μπορεί να χτύπησε στον διάδρομο προσγείωσης ή κάποιο αντικείμενο, όπως φωτιστικά συστήματα, προκαλώντας την ανατροπή του.

Ωστόσο, αν και η κακοκαιρία είχε υποχωρήσει, οι ισχυροί άνεμοι παρέμεναν. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το πλήρωμα για ριπές ανέμων 61 χλμ/ώρα, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στην αστάθεια του αεροσκάφους κατά την προσγείωση. Οι ελεγκτές ανέφεραν επίσης «ελαφριά ανωμαλία στην πορεία ολίσθησης», κάτι που πιθανώς να δυσκόλεψε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Νταν Ρόναν, οι πιλότοι φαίνεται πως επιχείρησαν έναν ελιγμό «καβουριού», μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση της επίδρασης των πλευρικών ανέμων κατά την προσγείωση. Ωστόσο, η προσγείωση χαρακτηρίστηκε «σκληρή», με υψηλό ρυθμό καθόδου. Ο πρώην πιλότος, Μάρκο Τσαν, επεσήμανε πως το αεροσκάφος πιθανώς να ακούμπησε πρώτα με έναν τροχό, οδηγώντας στην κατάρρευση του συστήματος προσγείωσης και την πρόσκρουση της δεξιάς πτέρυγας στον διάδρομο.

Γιατί σώθηκαν οι επιβάτες – Καθοριστική η άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων

Η άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων αποδείχθηκε καθοριστική. Πυροσβέστες έσβησαν άμεσα τις φλόγες, ενώ οι αεροσυνοδοί έδρασαν με ψυχραιμία, βοηθώντας τους επιβάτες να εκκενώσουν το αεροσκάφος. «Όλοι συνεργάστηκαν εκπληκτικά, προσπαθώντας να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε επιβάτης στο CBC.

Το τέταρτο σοβαρό αεροπορικό ατύχημα στη Βόρεια Αμερική μέσα σε έναν μήνα

Το περιστατικό στο Τορόντο είναι το τέταρτο σοβαρό αεροπορικό ατύχημα στη Βόρεια Αμερική μέσα σε έναν μήνα. Σοκαριστικά είναι τα πρόσφατα γεγονότα, όπως η σύγκρουση αεροσκάφους και στρατιωτικού ελικοπτέρου κοντά στην Ουάσινγκτον με 67 νεκρούς, αλλά και η πτώση ιατρικού αεροπλάνου στη Φιλαδέλφεια που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως, παρά τα ατυχήματα, τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ασφαλέστερα από ποτέ. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα συνεχίζεται, με τις αρχές να προσπαθούν να διαλευκάνουν πλήρως τα αίτια της συντριβής.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!