Αν και πολλοί είναι οι καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που κατέχουν την ειδική κάρτα δωρεάς οργάνων, όταν αναδειχθούν στο αξίωμα του πάπα, στην ουσία, δεν μπορούν να γίνουν δωρητές οργάνων
Αν και πολλοί είναι οι καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που κατέχουν την ειδική κάρτα δωρεάς οργάνων, όταν αναδειχθούν στο αξίωμα του πάπα, στην ουσία, δεν μπορούν να γίνουν δωρητές οργάνων.
Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ποντίφικας ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας του και προσπαθεί να τακτοποιήσει εκκρεμότητες όσον αφορά την μάχη της διαδοχής του.
Δύο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την κατάσταση του Πάπα Φραγκίσκου μετέφεραν στο Politico ότι ο Ποντίφικας υποφέρει από έντονους πόνους και έχει ιδιωτικά εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι «αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρει».
Υπενθυμίζεται ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείου Gemelli στη Ρώμη έχοντας διαγνωστεί με λοίμωξη του αναπνευστικού.
Αντιλαμβανόμενος ότι η υγεία του επιδεινώνεται, ο Ποντίφικας προχώρησε στην ολοκλήρωση κρίσιμων κινήσεων και στην τοποθέτηση φίλα προσκείμενων επισκόπων σε θέσεις-κλειδιά.
Στις 6 Φεβρουάριου ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθέτησε τον Ιταλό Καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε ως επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλιών, του ατόμου, δηλαδή, που θα επιβλέψει τις διεργασίες για τη συγκρότηση του Κονκλάβιου – του σώματος εκλογής Πάπα.
Όπως εξηγούν άνθρωποι με γνώση των όσων συμβαίνουν στο Βατικανό, η απόφαση αυτή είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί βάσει των επιθυμιών του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο εν λόγω καρδινάλιος αν και αρκετά μεγάλος σε ηλικία ώστε να μετέχει στο Κονκλάβιο, εντούτοις θα αποτελέσει πρόσωπο-κλειδί στις παρασκηνιακές διεργασίες πριν τη συγκρότηση του σώματος αυτού ενώ αναμένεται να υπερασπιστεί και την κληρονομιά του σημερινού Ποντίφικα, όταν αυτός φύγει από τη ζωή.
Τι συμβαίνει με το σώμα του Πάπα μετά το θάνατό του
Μετά το θάνατο ενός πάπα, το Βατικανό αναλαμβάνει την κυριότητα του σώματος του το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την Εκκλησία, με τον σχετικό νόμο να αναφέρει ότι το νεκρό σώμα ενός πάπα πρέπει να θάβεται άθικτο. Aυτός είναι και ο λόγος που κάθε Πάπας δεν μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τους κανόνες της Καθολικής Εκκλησίας μαθαίνουμε τα παρακάτω:
Ο Πάπας δεν μπορεί να δωρίσει τα όργανά του λόγω της θεολογικής και παραδοσιακής φύσης του ρόλου του στην Καθολική Εκκλησία. Ειδικότερα, οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:
Σεβασμός στο σώμα του Πάπα: Στην Καθολική Εκκλησία, το σώμα του Πάπα θεωρείται ιερό, καθώς είναι ο επίγειος εκπρόσωπος του Χριστού. Ο ρόλος του συνδέεται άμεσα με την πνευματική και θεσμική ακεραιότητα της Εκκλησίας, και μετά το θάνατό του υπάρχει η παράδοση ότι το σώμα του πρέπει να παραμείνει ακέραιο.
Ιστορική Παράδοση: Η Καθολική Εκκλησία έχει μακρά παράδοση που περιλαμβάνει την ταφή των Παπών σε πλήρη κατάσταση, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί όργανα. Αυτό γίνεται σε ένδειξη σεβασμού και ακεραιότητας του σώματός τους.
Σύμβολο του Παπικού Αξιώματος: Ο Πάπας δεν είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και σύμβολο της ενότητας και της διαδοχής της Εκκλησίας. Το σώμα του, ακόμη και μετά θάνατον, θεωρείται σύμβολο της αποστολής του.
Παρά αυτά τα θέματα, η Καθολική Εκκλησία υποστηρίζει τη δωρεά οργάνων γενικά, καθώς τη θεωρεί πράξη αλτρουισμού και αγάπης προς τον πλησίον. Ωστόσο, για τον ίδιο τον Πάπα, η παράδοση και ο συμβολισμός του ρόλου του επιβάλλουν να μην δωρίσει τα όργανά του.