
Στην Ιερουσαλήμ μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός για μια συνάντηση κομβικής σημασίας, για το τρέχον γεωπολιτικό μομέντουμ, με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ. Στις συνομιλίες είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσουν τα έργα διασυνδεσιμότητας, όπως το πρότζεκτ του GSI για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Η Αθήνα προσδοκά διακαώς ένα σαφές μήνυμα που θα ερμηνευτεί ως χειροπιαστή εγγύηση ασφάλειας για την απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών βυθού σε διεθνή ύδατα χωρίς τις συνήθεις παρενοχλήσεις από πλευράς Αγκυρας.
Ταυτόχρονα, πέραν των ευρύτερων συζητήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, Ελλάδα και Ισραήλ είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους προκειμένου να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας στις ΗΠΑ της δεύτερης θητείας Τραμπ, και να αποφευχθούν δυσμενή τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ηδη η τουρκική διπλωματία, όπως διαφάνηκε και μέσα από το τετ α τετ Φιντάν – Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναζητεί αφενός ένα ραντεβού στον Λευκό Οίκο ακόμη και μέσα στον Απρίλιο με τον πρόεδρο Τραμπ και αφετέρου έναν τρόπο να καταστεί εφικτή η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F–35.
Για το πρώτο σκέλος, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να «κλειδώσει» τις επόμενες βδομάδες κάποια συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ. Για το σκέλος των F-35, αναλυτές επιμένουν πως δεν πρόκειται για μια τόσο απλή διαδικασία, την ώρα που η ελληνική διπλωματία έχει ήδη κινητοποιηθεί ώστε να το αποτρέψει. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου, αναμένεται ανά πάσα στιγμή και τηλεφώνημα μεταξύ του Γεραπετρίτη και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Γουόλτς.
Η αναθέρμανση του σχήματος συνεργασίας 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα και τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συγκυρία κατά την οποία αναδιαμορφώνεται η γεωπολιτική πραγματικότητα. Ηδη έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα με στέρεες διπλωματικές προεκτάσεις, μέσα από την πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron για έρευνα σε δύο ακόμα θαλάσσια οικόπεδα στα Νότια της Κρήτης, η οποία είχε διττό αποτύπωμα. Εκτός του ότι προφανώς αποδεικνύει πως η χώρα μας όντως λογίζεται ως ένας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, επιπλέον αναγνωρίζει έμπρακτα και την ελληνική ΑΟΖ, αναδεικνύοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο πως η Ελλάδα – «σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων», όπως σημείωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός – ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό δε πως με την κίνηση αυτή, δημιουργείται τετελεσμένο και έναντι του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, την ώρα μάλιστα που προσφάτως και η Λιβύη, κατά τη δημοπράτηση θαλασσίων οικοπέδων εντός της δικής της ΑΟΖ, σεβάστηκε πλήρως τη μέση γραμμή και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εκπέμποντας το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα.
Με τον ελληνοτουρκικό διάλογο να βρίσκεται σε προσωρινή παύση έπειτα από τη σύλληψη και φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα να ανακοινώνει την αναβολή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα – που είχε τοποθετηθεί χρονικά εντός του Απριλίου – για την ελληνική διπλωματία η διμερής σχέση με το Ισραήλ και η «αναβίωση» της τριμερούς συμμαχίας (με την Κύπρο) και ομπρέλα τις ΗΠΑ (που βεβαίως προσώρας κρίνονται ως ένας παίκτης απρόβλεπτος), κρίνεται ως το μόνο ασφαλές μονοπάτι. Στις 3 και 4 Απριλίου που οι δύο ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να συμπέσουν στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι βέβαιο πως θα προκύψουν νεότερα για τα ελληνοτουρκικά, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένο πως από εκεί θα ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία για το ΑΣΣ που ανεβλήθη. Σενάρια ακούγονται για τον μήνα Μάιο αλλά με την εντεινόμενη κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας και τις σαφείς αποστάσεις που έχει πάρει η Ελλάδα καταδικάζοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στη γειτονική χώρα, δεν είναι καθόλου ασφαλές προσώρας να μιλά κανείς για συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Για το ίδιο χρονικό «παράθυρο» πάντως, είναι βέβαιο πως αναζητείται μεταξύ των τριών ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ημερομηνία που να εξυπηρετεί για τη διεξαγωγή της τριμερούς στο Ισραήλ. Εντούτοις, η πρόσφατη ανανέωση του προγράμματος της τουρκικής βίζας εξπρές στα ελληνικά νησιά και η επέκτασή του σε δυο ακόμη προορισμούς διαμηνύει πως η Αθήνα, παρά τα όσα ταυτοχρόνως διαδραματίζονται, συνεχίζει να επενδύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας της με την Αγκυρα σε πεδία «χαμηλής πολιτικής» και «διπλωματίας των ανθρώπων» καθώς από αυτό επωφελούνται και οι δύο πλευρές.
Πηγή: TA NEA – World