Μιανμάρ: Κατεστραμμένα κτίρια και χαλάσματα παντού, αδύνατες οι διασώσεις – Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

59
Volunteers work at the site of a building that collapsed after an earthquake in Mandalay, central Myanmar, Saturday, March 29, 2025. (AP Photo/Thein Zaw)

Μάχη με τον χρόνο για να βγάλουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός 7,7 Ρίχτερ της Παρασκευής 28 Μαρτίου, δίνουν τα σωστικά συνεργεία τη Μιανμάρ.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις παρεμποδίζονται από τις σμπαραλιασμένες λόγω του Εγκέλαδου υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (29/3) το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) .

Ο μέγα-σεισμός κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές της χώρας, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ έχει ανέλθει στους 1.644, σύμφωνα με τη στρατιωτική χούντα της χώρας, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 3.408. Το καθεστώς ανακοίνωσε επίσης ότι 1.591 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή της Μανταλέι, το επίκεντρο του σεισμού.

Mερική κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το κίνημα αντίστασης

Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον λαϊκό αγώνα κατά του κυβερνώντος στρατού, ανακοίνωσε μονομερή μερική κατάπαυση του πυρός για να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης από τον μεγάλο σεισμό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου αναφέρεται ότι η ένοπλη πτέρυγά της, η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) θα εφαρμόσει παύση δύο εβδομάδων στις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κυριακή στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αναφέρεται ότι θα «συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τις μεταφορές και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης», στις περιοχές που ελέγχει.

Μιανμάρ: Οι νεκροί μπορεί να φτάσουν και τις 100.000

Μιλώντας στη BBC, η Φραντσέσκα Καπολούονγκο από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν μετά τον σεισμό της προηγούμενης ημέρας.

Η Καπολούονγκο τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή που επηρεάστηκε από τον σεισμό, οπότε φυσικά μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτά τα νούμερα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

»Είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιώσουμε οποιοδήποτε νούμερο τώρα. Γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι πολλοί από αυτούς τους 18 εκατομμύρια ανθρώπους βρίσκονται τώρα χωρίς ασφαλές καταφύγιο, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη».

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000, θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις 100.000, καθώς και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Μιανμάρ: Βγάζουν ανθρώπους από τα χαλάσματα με τα χέρια

Παρότι, λόγω της χούντας οι εικόνες που φτάνουν στο κόσμο μέσω διαδικτύου και ΜΜΕ είναι περιορισμένες, οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές. Πολίτες και σωστικά συνεργεία προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

«Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια», ανέφερε στο BBC ομάδα διασωστών στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στο κέντρο της Μιανμάρ.

Βίντεο δείχνει έναν άνδρα να σφίγγει το χέρι της μητέρας του, το σώμα της οποίας παραμένει παγιδευμένο κάτω από τα συντρίμμια. «Μητέρα, είμαι ο γιος σου. Σε παρακαλώ, να είσαι ήσυχη για μένα. Δεν θα πάω σε κανένα μέρος όπου δεν θα ήθελες να πάω. Επίσης, δεν θα κάνω τίποτα ανόητο. Θα είμαι καλός, σε παρακαλώ να είσαι σίγουρη για μένα», είπε σπαράζοντας.

Σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα ερείπια ακούγονται κραυγές, ενώ τα ήδη υποβαθμισμένα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες και δημιουργούνται υπαίθριες μονάδες περίθαλψης.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετά τον σεισμό η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι καταστροφική, καθώς ήδη η χώρα μαστιζόταν από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου μετά το πραξικόπημα του 2021. Εκτιμάται πως πλέον, περίπου το 1/3 του πληθυσμού χρίζει ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Χάσαμε τα πάντα», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος της Μανταλέι στο BBC και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι τόσο λυπημένος που βλέπω αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Μέχρι τώρα, δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό. Αυτή είναι η πρώτη φορά».

Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτιρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του -αλλά στο τέλος τα παράτησε.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Reuters, ξεσπώντας σε κλάματα και συμπλήρωσε: «Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».

Μια από τις ελάχιστες στιγμές ελπίδας μέσα στην καταστροφή ήταν η ιστορία της 30χρονης Πιού Λάι Κάινγκ, η οποία διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών Sky Villa, 30 ώρες μετά τον σεισμό.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, προτού διακομιστεί σε νοσοκομείο.

«Η δύναμη του σεισμού ισοδυναμούσε με 334 ατομικές βόμβες»

Ο μέγα-σεισμός των 7,7 Ρίχτερ έχει βυθίσει τη Μιανμάρ στο χάος. Σύμφωνα με τη γεωολόγο Τζες Φοίνιξ στο CNN, ο σεισμός απελευθέρωσε ενέργεια ίση με πάνω από 300 εκρήξεις ατομικών βομβών. «Η δύναμη που απελευθερώνει ένας σεισμός σαν αυτόν αντιστοιχεί σε περίπου 334 ατομικές βόμβες», δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν πιθανότατα να πλήττουν την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική εξαιτίας της υποβάθμισης των υποδομών, των υπηρεσιών διάσωσης και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας τους τετραετούς εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει ξεσπάσει από το πραξικόπημα του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, το χουντικό καθεστώς, πραγματοποίησε ακόμη και το Σάββατο (29/3) βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τις αντιδικτατορικές δυνάμεις.

Πολλές καταστροφές σημειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο. Ωστόσο, διασώστες τόνιζαν πως η κατάσταση στα χωριά είναι πολύ χειρότερη.

Λόγω έλλειψης υγειονομικών υποδομών, στήθηκαν υπαίθρια νοσοκομεία τόσο στη Μανταλέι όσο και στην πρωτεύουσα Ναϊπίντο.

Έρευνες για επιζώντες και στη Μπανγκόκ

Στη γειτονική Ταϊλάνδη, η οποία επίσης σείστηκε από την τρομακτική δόνηση, οι Αρχές της πόλης της Μπανγκόκ συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια, κυρίως του μεγάλου υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν βρεθεί 6 άνθρωποι νεκροί, 26 τραυματίες και 47 αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 100 μηχανικοί για να επιθεωρήσουν τα κτίρια για ασφάλεια, αφού έλαβαν περισσότερες από 2.000 αναφορές για ζημιές.

Καταφθάνει η διεθνής βοήθεια στη Μιανμάρ

Συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό άρχισαν από σήμερα να φθάνουν στη Μιανμάρ, προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα για ανεύρεση επιζώντων.

Ο αρχηγός της χούντας στη χώρα, Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια εξαιρετικά σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της καταστροφής.

Το στρατιωτικό καθεστώς απέφευγε οποιαδήποτε ξένη βοήθεια, ακόμη και μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Τα Ηνωμένα Έθνη διέθεσαν 5 εκατομμύρια δολάρια για την έναρξη των αποστολών βοήθειας. Το ρωσικό υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης έστειλε δύο αεροσκάφη με 120 διασώστες και προμήθειες στην περιοχή. Η Ινδία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρθηκαν επίσης να παράσχουν βοήθεια, ενώ ο ΠΟΥ είπε ότι κινητοποιείται για να προετοιμάσει προμήθειες τραυματισμών από τραύματα.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι και αυτές θα παράσχουν βοήθεια.

Πηγή: IEIDISEIS – Κόσμος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!